Oxford Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, doğru yaşam tarzı stratejileri ile genetik eğilimi yüksek olan bireylerin bile Alzheimer'a yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle 50'li yaşlardan sonra vegan ağırlıklı beslenme, minimal işlenmiş gıdalar, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve düzenli egzersiz gibi faktörlerin Alzheimer'la mücadelede etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, derin uyku fazlarının düzenliliği ve yoğunluğunun da bunama ile mücadelede önemli olduğu vurgulanıyor.
1 Temmuz 2024

Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası'nda, Fenerbahçeli milli yüzücü Kuzey Tunçelli 1500 metre serbest finalinde 14:41.89'luk derecesiyle şampiyon oldu ve dünya ile Avrupa gençler rekorunu kırdı. Tunçelli ayrıca 17, 18 ve 19+ yaş kategorilerinde yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Geçtiğimiz ay İsrail'de düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda da altın madalya kazanan Tunçelli, bu başarısıyla dikkat çekti. Organizasyonun ilk iki gününde diğer Türk sporcular da çeşitli madalyalar kazandı.
5 Temmuz 2024

Son araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya çapında yaşam beklentisinin erkeklerde 4,9 yıl, kadınlarda ise 4,2 yıl artacağını öngörüyor. Bu artış, bulaşıcı hastalıklar, yenidoğan ve sindirim hastalıkları, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve COVID-19 gibi salgınların etkisini azaltan halk sağlığı girişimlerine bağlanıyor. Araştırmacılar, daha az gelişmiş ülkelerdeki insanların yaşam beklentisinin gelişmiş ülkelere yaklaşacağını belirtiyor. Ancak, insanların daha uzun yaşamasıyla sağlıksız geçirecekleri yılların da artması bekleniyor.
21 Mayıs 2024

Stanford Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, binlerce orta yaş ve üstü kişide yaptıkları kan testleriyle, sağlıklı görünen 50 yaş ve üstü beş yetişkinden birinde en az bir organın diğerlerine göre daha hızlı yaşlandığını tespit etti. Araştırma, 11 ana organ ve doku üzerinde yoğunlaşarak, bu organlardan kaynaklanabilecek hastalıkları öngörmeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bulguların daha geniş bir örnekleme ile teyit edilmesi durumunda, hızlı yaşlanan organlar için önleyici tedavilerin başlatılabileceğini belirtiyor.
7 Aralık 2023

Dünyaca ünlü Britanyalı rock gitaristi Jeff Beck, 78 yaşında bakteriyel menenjitten dolayı vefat etti. The Yardbirds grubuyla ün kazanan ve gitar müziğine büyük katkılarda bulunan Beck, birçok müzik türünü etkilemiş ve iki kez Rock and Roll Hall of Fame'e seçilmiştir. Mick Jagger ve Sir Rod Stewart gibi ünlü isimler Beck için taziye mesajları yayınladılar.
12 Ocak 2023

Oxford, Bristol, Exeter Üniversiteleri ve Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı ortak araştırma, çocukluk ve gençlik dönemlerindeki hareketsiz yaşam tarzının atardamar sertleşmesini artırdığını ortaya koydu. Araştırmada, 11 ila 24 yaşları arasındaki bin 339 kişi üzerinde 13 yıl boyunca yapılan incelemeler sonucunda, günde 6 saatten 9 saate çıkan hareketsizlik süresinin atardamar sertleşmesini yaklaşık yüzde 10 artırdığı bulundu. Ayrıca, yaşlanmanın atardamar sertliğini artırdığı ve bu durumun yetişkinlerde genç yaşta ölüm riskini yüzde 47 artırabileceği, günde en az 3 saatlik hafif fiziksel aktivitenin ise atardamar sertleşmesi riskini en aza indirebileceği belirtildi.
27 Mart 2024

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023

Ünlü yatırımcı Warren Buffet, dar gelirli bireyler için mali tuzakları ve bu tuzaklardan kaçınma yollarını içeren öğütlerini paylaştı. Buffet, kişisel gelişimi ihmal etmemek, kredi kartı borçlarından kaçınmak, dışarıda yeme-içme alışkanlıklarını sınırlandırmak, son teknoloji ürünlerine aşırı para harcamamak, kıyafet ve yeni araba alımlarında tutumlu olmak, kullanılmayan spor salonu üyelikleri ve abonelikleri iptal etmek, cilt bakım ürünlerini aşırı kullanmamak, sıkça gece dışarı çıkmamak, kumardan uzak durmak ve sigara içmemek gibi konularda tavsiyelerde bulundu.
25 Kasım 2023

Senex: Yaşlanma Çalışmaları Derneği'nin raporuna göre, Aralık ayında Türkiye genelinde 165 yaşlı şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılığa maruz kaldı. Dernek başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, yaş ayrımcılığının Türkiye'de arttığını belirtti. Rapor, medyaya yansıyan haberlerin analizine dayanıyor ve yaşlılara yönelik ihlallerin önlenmesi için farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Araştırmalar, yaşlılara yönelik şiddet ve ihlallerin yaygın olduğunu ve çoğunlukla yoksul yaşlıları etkilediğini gösteriyor.
30 Ocak 2023

Modern Türkçe şiirin önemli isimlerinden Turgut Uyar'ın 'Toplandılar' isimli kitabı, 1974 yılında Cem yayınlarından çıktıktan sonra 2024 yılı itibariyle elli yaşına ulaştı. Kitap, şairin yedinci eseri olup, '70-73 Notları' alt başlığıyla ve Sait Maden'in kapak tasarımıyla dikkat çekiyor. Turgut Uyar'ın şiir dünyasındaki yenilikçi yaklaşımı ve 'kendini yeniden icat etmek' fikri, eserlerinin anahtar terimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uyar'ın şiirleri üzerine birçok inceleme ve araştırma yapılmış olup, bu alandaki ilk önemli çalışma Asım Bezirci ve Hüseyin Cöntürk tarafından gerçekleştirilmiştir.
13 Nisan 2024

Milli dağcı Tunç Fındık, dünyada yalnızca 45 kişinin tamamlayabildiği ve 'olimpiyat şampiyonluğu' olarak nitelendirilen 14x8000 projesini başarıyla bitiren ilk Türk sporcu oldu. Projenin son ayağı olan Pakistan'daki Nanga Parbat tırmanışını tamamlayan Fındık, bu başarıyı Türk dağcılık sporuna kazandırdığı için Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından tebrik edildi. Fındık, 2006 yılında başladığı bu proje kapsamında, dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanmayı başardı.
26 Haziran 2023

Dokuz yaşındaki Bodhana Sivanandan, Britanya'yı uluslararası spor müsabakalarında temsil eden en genç kişi olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor. Sivanandan, pandemi döneminde satrançla ilgilenmeye başladı ve Budapeşte'de düzenlenecek Dünya Satranç Olimpiyatları'nda Britanya kadın takımına seçildi. Sivanandan'ın Avrupa seviyesindeki başarısı ve korkusuz oyun tarzı, satranç dünyasında büyük bir sansasyon yarattı. İngiltere'nin en iyi oyuncularından biri olacağına inanılan Sivanandan, ChessFest 2024'te de yeteneklerini sergileyecek.
3 Temmuz 2024

‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle tanınan Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edinburgh Üniversitesi, Higgs'in kısa süreli bir hastalık sonrası evinde vefat ettiğini açıkladı. Higgs, 1964 yılında, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ‘Higgs bozonu’ adlı atom altı parçacığın teorisini geliştirmiş ve bu teori 2012'de CERN tarafından doğrulanmıştı. Higgs, bu önemli buluşuyla 2013 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı.
9 Nisan 2024

Hindistan merkezli turizm şirketi Adventures Overland, 7 Ağustos'ta İstanbul'dan başlayıp 1 Ekim'de Londra'da sona erecek 56 günlük bir otobüs turu düzenliyor. Bu tur, Balkanlar, Doğu Avrupa, İskandinavya ve Batı Avrupa üzerinden 22 ülkeyi kapsayacak ve yolcular 12 bin kilometre kat edecekler. Turun bilet fiyatı 24,300 dolar olup, günlük kahvaltı, bazı öğünler ve otel konaklamaları fiyata dahil. Tur, 1950'ler ve 1960'lardaki Hippie Trail'den ilham alınarak tasarlanmış ve şirket kurucuları güvenli bir program hazırladıklarını belirtiyor.
27 Mart 2023

ABD'de Walmart'ta çalışan 82 yaşındaki gazi Warren Marion, TikTok kullanıcısı Rory McCarty'nin başlattığı bağış kampanyası sonucunda emekli olabildi. Kampanya, McCarty'nin Marion ile ilgili videoyu paylaşmasının ardından 3 milyon görüntülenme alarak yaklaşık 110 bin dolar topladı. Marion, toplanan parayla evinin taksitlerini ödeyecek ve Florida'daki çocuklarını ziyaret edecek.
10 Ocak 2023

Ev kadınlığından milyarlar kazanarak ünlü olan iş insanı Martha Stewart, 81 yaşında ABD'de yayınlanan Sport Illustrated dergisinin mayo sayısının kapak modeli olarak tarihe geçti. Dominik Cumhuriyeti'nde çekilen fotoğraflarla derginin en yaşlı kapak modeli olan Stewart, bu deneyimi 'tarihi bir fırsat' olarak nitelendirdi ve yaşlı bir kadının da güzel görünebileceğini ve kendini iyi hissedebileceğini göstermek istediğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Türk rock müziğinin tanınmış ismi Teoman, evlilik düşüncesini 80 yaşına ertelediğini belirtti. Daha önce 70 yaşında evlenmeyi düşündüğünü söyleyen sanatçı, yaşlandıkça bu düşüncesinin değiştiğini ifade etti. Ayrıca yeni albümünün beklediğinden daha fazla kişi tarafından sevildiğini ve bu albümü küçük bir kitle ve kendisi için yaptığını söyledi.
22 Ekim 2023

ABD'li oyuncu Patrick Dempsey, People dergisi tarafından 2023 yılının 'yaşayan en seksi erkeği' olarak ilan edildi. 57 yaşındaki Dempsey, bu haberi ilk duyduğunda şaşkınlık yaşadığını ve bir şaka olduğunu düşündüğünü ifade etti. Aynı zamanda bir araba yarışçısı olan Dempsey, yakında gösterime girecek 'Ferrari' filminde de rol alıyor. Habere çocuklarının nasıl tepki vereceğini merak ettiğini belirtti.
8 Kasım 2023

The Byrds ve Crosby, Stills ve Nash gruplarının kurucularından olan Amerikalı müzisyen David Crosby 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, eşi Jan Dance ve eski grup arkadaşı Graham Nash tarafından duyuruldu. Crosby, uzun süredir kalp krizi, diyabet ve hepatit C gibi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu ve 1994 yılında karaciğer nakli geçirmişti. Altmış yıllık müzik kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atan ve iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alınan Crosby'nin son albümü 2021'de yayımlanmıştı.
20 Ocak 2023

Milli yüzücü Kuzey Tunçelli, Olimpiyat Oyunları'nda erkekler 1500m serbest finalinde 14:41.22 ile dünya gençler rekoru kırarak 5'inci sırada yer aldı. Bu başarı, Türkiye'nin yüzme sporundaki gelişimini ve genç sporcuların uluslararası arenada elde ettiği başarıları göstermektedir. Tunçelli'nin performansı, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde dikkat çekti.
4 Ağustos 2024
İşaretlediklerim