Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 49 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 29 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
1 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 58 internet sitesinin erişiminin engellenmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 13 Temmuz tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı.
14 Temmuz 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 47 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 22 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın gerekçesi olarak, bu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik yasa dışı faaliyetlerde bulunması gösterildi. Ayrıca, bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına da karar verildi.
23 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 52 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin adresleri bültenin ilgili bölümünde yer alıyor.
29 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 35 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 15 Kasım tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı ve bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
17 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 17 Mayıs tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı.
18 Mayıs 2023

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. 'Genç hesapları' adı verilen uygulama kapsamında, reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak. Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve kullanım sürelerini belirleyebilecek. Uygulama ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi; Türkiye'de ise ocak ayında aktif olacak.
18 Eylül 2024

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 25 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın alınma sebebi, bu sitelerin Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı hareket etmesi olarak belirtildi.
29 Mart 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 24 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 5 Temmuz tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı.
6 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Karar, SPK'nın Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı. Bu sitelerin adresleri SPK'nın yayınladığı bülten ile kamuoyuna duyuruldu.
10 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 59 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 8 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
9 Şubat 2024

Mezopotamya Ajansı'nın internet sitesi, 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle Erzurum 1'inci Sulh Ceza Hakimliğinin 12 Mart tarihli kararıyla erişime engellendi. Ajans, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapmaktadır. Erişim engeli kararı, Free Web Türkiye tarafından duyuruldu.
13 Mart 2024

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad'in Türkiye'den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği'nin Wattpad'e erişim engeli getirmesi üzerine alındı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenmesinin gerekçesinin henüz net olmadığını belirtti. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) de bu durumu aktardı.
24 Temmuz 2024

Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk istismarı gerekçesiyle Roblox platformunu yasakladıktan sonra, platformda bulunan 'Erdoğan oyunu' kaldırıldı ve oyunun yaratıcısının hesabı askıya alındı. 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyun, politikacılar hakkında içerik bulundurması ve vergi kaçakçılığına teşvik etmesi nedeniyle Roblox tarafından kaldırıldı. Türkiye, Roblox'u en çok oynayan dördüncü ülke konumundaydı ve yasak sonrası oyuncular sosyal medyada oyunun tekrar erişime açılması için çağrıda bulundu.
19 Ağustos 2024
İşaretlediklerim