Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir ve Beştepe'yi ziyaret etti. Konuşmasında, 28 Mayıs seçimlerine atıfta bulunarak, milletin yüksek katılım oranıyla kendisine yeniden görev verdiğini belirtti. 85 milyon vatandaşı kucaklama vurgusu yaparak, bölgecilik ve particilik yapmadıklarını ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, milli irade ile barışma çağrısında bulundu. Ayrıca, demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasa yapma sözü verdi ve ekonomik büyüme hedeflerinden bahsetti.
3 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı seçimi için kesin aday listesini duyurdu. 28 Mart'ta yayımlanan geçici aday listesine yapılan itirazlar YSK tarafından değerlendirilmiş ve reddedilmiştir. Kesin aday listesi Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluşmaktadır.
31 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanacak seçmen sayısının 64 milyon 191 bin 285 olduğunu duyurdu. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 286 bin 258 seçmenin de oy kullanabileceği, 2019 yerel seçimlerine göre yaklaşık 7 milyon yeni seçmenin eklendiği ve 195 bin 705 sandık kurulacağı belirtildi. Seçmen kütüğü 12 Nisan'da netleşecek ve 19 Nisan'da seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımına başlanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde 1,3 milyon 'yabancı seçmen' tespit ettiklerini iddia etti.
5 Nisan 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kanal 7 televizyonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın seçim kararı alması durumunda bu kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağını ve yayımlandıktan sonra 60 gün sonraki ilk pazar günü seçimin yapılacağını belirtti. Turan, ayrıca EYT düzenlemesinin en geç Ocak ayı sonunda Meclis'te olacağını ve Şubat ayının ortalarına kadar yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de daha önce seçimlerin öne alınabileceğine dair sinyaller vermişti.
8 Ocak 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Mayıs'ta seçim yapılması önerisine yanıt vererek, 14 Mayıs'ta seçim yapılması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını belirtti. Kadıgil, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerektiğini ve 'sistem değişti' argümanının hukuki olmadığını savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AKP grup toplantısında 14 Mayıs tarihine işaret etti.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olabilme durumu tartışılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim tarihlerinin mevsim şartlarına bağlı olarak Mayıs ayına çekilmesini önerdi. İktidar, bu durumu 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne alınması' olarak nitelendiriyor. Erdoğan, seçim tarihini mevsim şartlarına göre güncelleyebileceklerini belirtmişti ve Bahçeli de bu konuda partisinin grup toplantısında açıklamada bulundu.
17 Ocak 2023

Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinin olumlu ve demokratik bir atmosferde geçtiğini belirterek, oy sayımı devam ederken erken sonuç açıklamanın milli iradenin gaspı anlamına geleceğini ifade etti. Muhalefet ise Anadolu Ajansı'nın verilerini manipülatif bulduğunu ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz edildiğini belirtiyor. Erdoğan, vatandaşları ve seçim çalışanlarını tebrik ederek, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar sandıkların başından ayrılmamalarını istedi.
14 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın gençlerin oy kullanmasını engellemek amacıyla seçimleri 14 Mayıs'a aldığını öne sürdü. Akşener, seçim tarihinin okulların açık ve sınavların yapıldığı bir döneme denk geldiğini belirterek, gençlerin oy kullanamayacağını ve bu durumun maddi imkansızlıklar nedeniyle daha da zorlaşacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirleyeceğini daha önce işaret ettiği hatırlatıldı.
25 Ocak 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu gerçekleşiyor ve seçmenler sabah 08:00'den akşam 17:00'ye kadar oylarını kullanabiliyor. Ülke genelinde 191 binden fazla sandıkta 60 milyondan fazla seçmen oy kullanma hakkına sahip. İkinci turda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor. İlk turda Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,82 oy almıştı.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, bir araya geldiği gazetecilere önümüzdeki seçimlerin 18 Haziran'da yapılma ihtimalinin yüzde 30-40 olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın henüz bir seçim tarihi kararı vermediğini belirten Yavuz, erken seçim için 14 Mayıs tarihinin öne çıktığını aktardı. Ayrıca, başörtüsüne anayasal düzenleme için referanduma gidilebileceğini ve bu durumda seçimlerle birlikte referandumun da yapılması gerektiğini söyledi.
11 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderleri, 11. toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağı belirtildi ve bu durumun demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak eklendiği ifade edildi. Ayrıca, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin başörtülü kadınları korumak yerine siyasi istismara yol açacağı ve Cumhur İttifakı'nın bu konudaki samimiyetsizliği eleştirildi. Millet İttifakı'nın seçimlere hazır olduğu ve Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinin devam ettiği vurgulandı.
26 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ile yaptığı görüşmede, seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini vurguladı ve seçimlerin ertelenmesi fikrine karşı çıktı. Akşener, Anayasa gereği seçimin savaş dışında ileri bir tarihe alınamayacağını belirtti. 6 Şubat'ta meydana gelen ve 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, bir hükümet yetkilisi 14 Mayıs'ta seçim yapmanın güçlüklerini dile getirmişti. Akşener ise daha önce 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin deprem nedeniyle 18 Haziran'a kalabileceğini ifade etmişti.
12 Şubat 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, erken seçim tartışmalarına değinerek, AKP'nin seçim tarihi olarak 18 Haziran dışında bir planı olmadığını belirtti. Seçimlerin erkene alınması durumunda iki yol olduğunu ifade eden Dağ, bunların Meclis'in 360 milletvekilinin kararıyla veya Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi. Ayrıca, muhalefetin erken seçim taleplerine karşı AKP'nin henüz bir müzakere yapmadığını ve bir karar noktasına varıldığında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
1 Ocak 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim