Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'ın yeniden erişime açılması için ufak ayrıntıların kaldığını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak 'katalog suçlar çerçevesine uyulmaması'nı göstermişti. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde önemli aşamalar kaydedildiğini ve platformun kısa sürede yeniden erişime açılabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Twitter, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine mahkeme kararları doğrultusunda bazı içerikleri engellediğini açıkladı. Bu engellemelerin, platformun Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için yapıldığı belirtildi. Engellenen içerikler arasında Muhammet Yakut ve Cevheri Güven'e ait Twitter hesapları bulunuyor. Bu hesaplar, Türkiye'den erişime engellenmiş olup, diğer ülkelerden erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor.
13 Mayıs 2023

Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Meta'nın bağımsız gözetim kurulu, Facebook ve Instagram'da meme ucu gösteren fotoğrafların yasağını kaldırma tavsiyesinde bulundu. Bu karar, trans ve non-binary bireylerin şikayetleri üzerine geldi. Kurul, cinsiyet kimliklerinin çeşitliliğini göz önünde bulundurarak, trans ve non-binary bireylerin bu tür fotoğrafları paylaşmalarına izin verilmesi gerektiğini belirtti. Meta'nın politikalarının cinsiyet ayrımına dayandığı ve belirsiz olduğu, bu nedenle uluslararası insan hakları standartlarına uygun kriterler belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Ancak, bu değişikliklerin pratikte nasıl uygulanacağı ve yapay zekanın cinsel kimlikleri nasıl tespit edeceği konusunda belirsizlikler bulunuyor.
21 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Meta'nın Instagram ve Threads uygulamaları arasındaki veri aktarımı ve birleştirmesi nedeniyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, Meta'nın bu eylemleriyle pazarda rekabeti engellediği ve rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı belirlendi. Bu nedenle, Kurum Meta'ya 12 Aralık 2023'ten itibaren her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca, Meta'nın kullanıcı verilerini birleştirme davranışının engellenmesi için geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.
18 Mart 2024

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Meta çatısı altında bulunan sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, dünya genelinde erişim sorunlarıyla karşı karşıya. Downdetector verilerine göre, sorun New York saatiyle 10.00'da (TSİ:18.00) başladı ve yüz binlerce kullanıcıyı etkiledi. Türkiye'de de kullanıcılar hesaplarına giriş yapamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sorunun küresel kaynaklı olduğunu ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından yapılan incelemelerle doğrulandığını açıkladı.
5 Mart 2024

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

CHP milletvekilleri Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, Twitter'a getirilen erişim kısıtlaması hakkında bilgi almak üzere Bilgi Teknolojileri Kurulu'na (BTK) gittiler. Ancak, Özkan'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlara göre, BTK'da bilgi verebilecek bir yetkili bulunamadı ve orada bulunan idari işlerden sorumlu daire başkanı da konu hakkında bilgi veremedi. Bu durum, 6 Şubat'ta meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında Twitter'ın bilgi paylaşımı ve yardım organizasyonu için aktif olarak kullanıldığı bir dönemde gerçekleşti.
8 Şubat 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim