Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, eski Sultanahmet Cezaevi'nin mescit olarak kullanılan bölümünde çektiği ve Instagram hesabından 'mutlu yıllar sevgililerim' notuyla paylaştığı fotoğraf nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturmaya tabi tutuldu. Taşpınar, ifadesinde çekim yerinin ibadethane olduğunu bilmediğini ve fotoğrafları korktuğu için kaldırdığını belirtti. Dini değerlere saygı duyduğunu ve böyle bir niyetinin olmadığını ifade etti. İfade işlemleri sonrasında adliyeden ayrıldı.
4 Ocak 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

Türkiye'de yaşayan bireylerin kişisel bilgilerinin bir sorgu sitesinde izinsiz olarak paylaşıldığı belirlendi. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılması gerektiğini ve vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Siteye kayıt olan kişiler, başkalarının kişisel verilerine erişebiliyor. Akdeniz, sitenin erişiminin engellenmesinin ötesinde tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, veri ihlaline karışanlar ve verileri koruyamayan devlet yetkilileri hakkında soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.
9 Haziran 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Hatay'da enkaz altında kalan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'ın durumu belirsizliğini koruyor. Ablası Semiha Duymaz, sosyal medya üzerinden yardım çağrıları yaparken, bazı ünlüler Taha'nın öldüğünü duyurdu, ancak bu bilgiler daha sonra yalanlandı. Twitter'da bir hesap, Taha'nın ailesinin oğullarının ölümünü gizleyerek sosyal medya üzerinden 'prim' yaptığını iddia etti. Resmi bir açıklama olmadığı için Taha'nın durumu hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır.
13 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 6 Şubat depremleri sonrasında çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnamesini eleştiren bir bildiri yayımladı. Bildiride, kararnamenin şehir ve bölge planlama bilimini ve mesleğinin birikimlerini göz ardı ettiği ve orta ve uzun vadede sorunlara yol açabileceği belirtildi. Bildirinin yayımlanmasından sonra bölümün web sitesi, 'hukuki veya teknik şartlar' gerekçesiyle erişime kapatıldı. Sosyal medyada gelen tepkilerin ardından site yaklaşık dört saat sonra tekrar erişime açıldı.
1 Nisan 2023

Meta'nın yeni sosyal medya uygulaması Threads, kullanıcı şikayetleri üzerine güncelleniyor. Uygulama, Instagram ile bağlantılı olarak çalışıyor ve 100 milyon kullanıcı sayısını aşmış durumda. Yapılacak güncellemeler arasında, takip edilen kişilerin paylaşımlarının kronolojik sırayla görülebilmesi, paylaşımların düzenlenebilmesi, çeviri yapılabilmesi ve farklı Threads hesapları arasında geçişin kolaylaştırılması bulunuyor. Ayrıca, Threads hesabını Instagram hesabından bağımsız olarak silme üzerine de çalışmalar yapılıyor.
11 Temmuz 2023

Twitch yayıncısı Jahrein, müstehcenlik suçlamasıyla tutuklanmasının ardından serbest bırakıldı. Jahrein, sosyal medya platformlarında toplumun genel ahlakına aykırı konuşmalar yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Jahrein, savcılık sorgusu sonrası tutuklanmıştı. Bugün Instagram hesabından serbest bırakıldığını duyurdu.
14 Ekim 2024

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenen ilk ülke olarak Türkiye'yi işaret etti. Engellemenin gerekçesi olarak 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' veya 'kamu düzenini korumak' gibi nedenler öne sürülse de, kesin bir açıklama yapılmadı.
16 Temmuz 2024

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Uzun süredir iktidar yanlısı medya ve troller tarafından hedef gösterilen Ekşi Sözlük, BTK'nın kararıyla erişime kapatıldı. Erişim engeli kararı EngelliWeb tarafından duyuruldu ve Ekşi Sözlük yönetimi kararın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Hukukçu Yaman Akdeniz, erişim engelinin olası nedenleri olarak milli güvenlik, kamu düzeni, çocukların korunması ve MİT Kanunu'nu işaret etti. Platformun üst yöneticisi Başak Purut, BTK'ya ulaşamadıklarını ve kendilerine herhangi bir içerik kaldırma talebi veya bildiriminin gönderilmediğini ifade etti.
21 Şubat 2023

Türkiye'de Discord isimli sosyal medya platformuna erişim, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlamaları nedeniyle engellendi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine alınan bu kararın, 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddesi uyarınca verildiğini açıkladı. İddialar, sosyal medyada kız çocuklarının şantaj ve tehditlere maruz kaldığı yönündeydi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram soruşturmaları kapsamında iki çocuğun ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını duyurdu.
9 Ekim 2024

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad'in Türkiye'den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği'nin Wattpad'e erişim engeli getirmesi üzerine alındı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenmesinin gerekçesinin henüz net olmadığını belirtti. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) de bu durumu aktardı.
24 Temmuz 2024
İşaretlediklerim