Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada karar çıktı. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi. Bu kararların ardından protesto eylemlerinin olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Kars gibi birçok kentte eylem yasağı kararı alındı. Diyarbakır Valiliği ayrıca şehri dört günlüğüne giriş-çıkışlara kapattığını duyurdu.
16 Mayıs 2024

Erzurum'da, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun 7 Mayıs'taki mitingine taşlı saldırı düzenlendi ve en az 17 kişi yaralandı. Saldırı sonrası emniyet güçleri 19 kişiyi tespit etti ve 15 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 14'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı İmamoğlu'nun 'provokasyonu' olarak nitelendirdi.
9 Mayıs 2023

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde SOL Parti tarafından düzenlenmek istenen yürüyüşe polis müdahale etti ve aralarında İstanbul İl Başkanı'nın da bulunduğu 74 parti üyesi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, ancak üç kişi savcılığa sevk edilecek. Bu eylem, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sonrası hükümete yönelik öfke bağlamında gerçekleşti.
2 Mart 2023

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara merkezli bir operasyonda gözaltına alındıktan sonra Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklandı. Aynı operasyonda yazar Erol Balcı da dahil olmak üzere toplam 19 kişi gözaltına alındı ve bunlardan bazıları tutuklandı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır merkezli başlatılan bir operasyonda ise 143 kişi gözaltına alınmış ve 39'u tutuklanmıştı.
3 Mayıs 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 943. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istedi. Ancak polis tarafından müdahale edilen eylemde en az 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında tanınmış isimler de bulunuyordu ve daha sonra serbest bırakıldılar.
22 Nisan 2023

Aziz Çelik, dünya genelinde 1 Mayıs kutlamalarının merkezi meydanlarda yapıldığını belirterek, İstanbul'da Taksim Meydanı'nın kullanılmamasını eleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Taksim'de kutlama yapmak isteyen işçilerle polemik yapmasını ve çözüm aramak yerine demagoji yapmayı tercih etmesini sert bir dille kınadı. Ayrıca, Bakan Işıkhan'ın 1 Mayıs 1977'de Taksim'de ölen işçilerin sayısını yanlış hatırladığını ve bu kişilerin anısını yanlış kullanmakla suçladı.
29 Nisan 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri, 941. haftada kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Polis müdahalesi sonucu en az 15 kişi gözaltına alındı, aralarında avukat Eren Keskin de vardı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı. Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi'nin kararına atıfta bulunarak Galatasaray'daki ablukanın kaldırılmasını talep etti.
8 Nisan 2023

10 Ekim Ankara gar katliamını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için yargılanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, 'terör örgütü' propagandası yapmakla suçlanmıştı. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Atalay, aynı zamanda Gezi Davası'ndan dolayı 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmemişti.
2 Mayıs 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen serbest bırakılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atalay'ı Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti ve Atalay'ın serbest bırakılması gerektiğini, TBMM'nin iradesinin dışlanamayacağını belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise daha önce Kılıçdaroğlu'nun çağrısına, Atalay'ı serbest bırakma gücü ve sorumluluğunun olmadığını belirterek yanıt vermişti.
12 Temmuz 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

Diyarbakır başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, T24 editörü Sibel Yükler, bianet editörü Evrim Kepenek ve gazeteci Evrim Deniz gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin ortak noktası Resmi Gazete’de yayımlanan hakim-savcı atamalarını paylaşmış olmaları. Sibel Yükler, Evrim Deniz ve Delal Akyüz adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Fırat Can Arslan tutuklandı. Evrim Kepenek de bir gün sonra serbest bırakıldı.
25 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Meydanı'nın mitingler için uygun olmadığını ifade ederek, sendika ve siyasi partilere bu meydanda 1 Mayıs kutlamaları yapmamaları yönünde çağrıda bulundu. Erdoğan, İstanbul'da miting ve gösteriler için belirlenen 40 farklı güzergah olduğunu belirtti ve sendikaları ile siyasi partileri 1 Mayıs atmosferine zarar verecek adımlardan kaçınmaya davet etti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için simgesel bir öneme sahip olmasına rağmen, yıllardır burada kutlamalar engelleniyor.
30 Nisan 2024

İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında dokuz gazeteci gözaltına alındı. Bu gazetecilerin çoğu Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam çalışanlarıydı. Gözaltına alınan gazetecilerden üçü 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanırken, diğer altı gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan gazetecilerden Esra Solin Dal Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne, Erdoğan Alayumat Metris Cezaevi'ne, Mehmet Aslan ise Sincan Cezaevi'ne gönderildi.
27 Nisan 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 18 Mayıs'ta İstanbul Saraçhane Meydanı'nda atanamayan öğretmenler, mülakat mağdurları ve yeni müfredattan endişe duyan vatandaşlar için bir toplanma çağrısı yaptı. Bu çağrı, 1 Mayıs'ta Taksim'e gitmek isteyenlerin Saraçhane'de engellenmesinin ardından geldi. Aynı zamanda, bir bakanın 20 bin öğretmenin atanacağını duyurduğu bir dönemde gerçekleşiyor.
8 Mayıs 2024

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 955. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istedi. Polis eyleme müdahale etti ve Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabına göre en az 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler daha sonra serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Diyarbakır'da, 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla yedi yıl altı ay ile 15 yıl arası hapis istemiyle yargılanan 18 gazeteciden 15'i hakkında tutukluluğa devam kararı çıktı. Gazeteciler, Diyarbakır savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve 16 Haziran'da tutuklanmıştı. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek 11 Temmuz'da ilk duruşma için gün verdi ve dosya incelemesinde tutukluluğa devam kararını verdi.
17 Nisan 2023

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Organize suç örgütü 'Sarallar'ın lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, İstanbul 17'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklandı. Duruşmada, 20 tutuklu ve 10 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu ve müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müşteki Melih Tan, kardeşi Rıfat Tan ile sanık Seyfi Erkan arasındaki para alışverişine ilişkin ifade verdi. Ayrıca, tutuklu sanık Altan Saral'ın tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.
12 Haziran 2023
İşaretlediklerim