Axel Springer'in CEO'su Mathias Döpfner, çalışanlarına gönderdiği bir mektupta yapay zekanın gazeteciliği iyileştirebileceğini veya tamamen yerine geçebileceğini ifade etti. Yapay zeka teknolojilerinin, özellikle bilgi birikimi konusunda bir devrim yaratacağını ve medya kuruluşlarının ayakta kalabilmek için özel haber ve orijinal yorum gibi içeriklere odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araştırmacı gazetecilik ve öykü niteliğindeki haberlerin önem kazandığını ve gazetecilerin olayların arkasındaki gerçek nedenleri sezmenin önemli bir görev olarak kalacağını belirtti. Döpfner, ayrıca şirketin önemli bir işten çıkarma sürecine gideceğini duyurdu.
1 Mart 2023

ABD'li girişimci Elon Musk, Wall Street Journal'ın bir etkinliğinde yaptığı konuşmada, kripto para birimlerinin riskli yapısı nedeniyle yatırımcıları temkinli olmaya çağırdı. Musk'ın bu açıklamalarının ardından Bitcoin, Ether ve Dogecoin gibi yaygın kripto para birimlerinde değer kaybı yaşandı. Musk, özellikle Dogecoin'e olan ilgisini ve mizahi yaklaşımını vurgulayarak, yatırımcıların mal varlıklarının tamamını bu tür varlıklara yatırmamaları gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 2018 yılında Tesla'yı borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için fonların güvence altına alındığını belirten bir tweet atmasının ardından yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde görülen davada savunmasını verdi ve paylaşımının arkasında durduğunu, kötü bir niyeti olmadığını ve yatırımcıları bilgilendirmek istediğini ifade etti. Davacı yatırımcılar ise Musk'ın paylaşımıyla bilinçli olarak yanıltıldıklarını ve milyarlarca dolar zarara uğradıklarını iddia ediyorlar.
25 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirketin yeni CEO'sunun Linda Yaccarino olduğunu duyurdu. Yaccarino, NBCUniversal'da küresel reklamcılık şefi olarak görev yapmış ve şu anda Dünya Ekonomik Forumu'nda Çalışmanın Geleceği Görev Gücü'nün başkanıdır. Musk, yeni CEO'nun işe alındığını ve yaklaşık altı hafta içinde görevine başlayacağını daha önce açıklamıştı. Musk, CEO'luktan ayrılacağını ve Twitter'da Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan (CTO) olarak görev yapacağını belirtti.
12 Mayıs 2023

Dijital dünya, gerçek dünyanın ayrımcılık ve eşitsizliklerini yansıtmaya devam ediyor. Erkeklere mühendislik gibi, kadınlara ise aşçılık ve temizlik işçiliği gibi iş ilanları gösterilmesi, siyasi içeriklerin erkeklere daha fazla sunulması gibi örneklerle cinsiyet ayrımcılığı dijital ortamda da kendini gösteriyor. Big Tech firmalarının kullanıcı verilerini kullanarak yaptığı ayrımcılık, kadınların iş ve sosyal hayatta karşılaştığı zorlukları artırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Dr. Melis Öneren Özbek ile yapılan röportajda, yapay zekâ ve algoritmaların cinsiyet ayrımcılığını nasıl pekiştirdiği ve kadınların bu durumdan nasıl korunabileceği üzerine görüşler paylaşıldı.
8 Mart 2024

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iç hesaplaşma yaşadığını ve hayatında yeni bir sayfa açmak istediğini belirterek, bundan sonra fikirlerini yazmayacağını ve sadece müziğiyle konuşacağını ifade etti. Seçim sonuçlarından duyduğu üzüntü ve bilinmezlik içinde olduğunu dile getiren Say, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'tan özür diledi. Ayrıca kültür sanat camiasında kavgalı olduğu kişilere de sert cevaplar verdiğini kabul ederek, keşke cevaplamasaydım dedi.
15 Mayıs 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'da başlattığı bir canlı yayın daha donunca durumu 'yoğunluk' olarak açıkladı ve şirket çalışanlarına sorunu düzeltmeleri için mail attı. Musk, Teksas sınırında sığınmacılarla ilgili durumu canlı yayınla aktarmak istemişti ancak teknik sorunlar nedeniyle yayın dondu. Musk daha önce de benzer sorunlar yaşamış ve bunu sunucuların yoğunluğuna bağlamıştı.
29 Eylül 2023

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Big Tech' olarak bilinen büyük teknoloji şirketlerinin büyük miktarda bilgi ve veri biriktirdiğini ve bu sayede kamuoyu ve seçimlere dahi etki edebilecek güce sahip olduğunu ifade etti. Doğan, küresel ticaretin ve ekonominin yapısal bir değişim içinde olduğunu, teknoloji gelişiminin ve yaratımının tüm ülkelere açık olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, teknolojiye yeni girenler ve küçük ülkeler için adil bir rekabet ortamının sağlanmasının önemine dikkat çekti.
3 Mart 2024

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatma kararına ilişkin Ekşi Sözlük yöneticilerine herhangi bir içerik dayanak gösterilmedi. Platform, Twitter üzerinden '#ekşisözlüksansürükalksın' etiketiyle bir kampanya başlattı. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu ve diğer sosyal medya kullanıcıları da kampanyaya destek vererek sansürün kaldırılmasını talep etti.
24 Şubat 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

Twitter'ın yeni adıyla X'in CEO'su Linda Yaccarino, platforma görüntülü arama özelliğinin geleceğini açıkladı. Bu özellik, telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabilecek. Ayrıca, platforma mal ve hizmetler için ödeme seçeneği ekleme planları olduğunu hatırlattı. Elon Musk, Twitter'ı 2022'de satın aldıktan sonra 'X' olarak yeniden markalaştırdı ve uygulamayı daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor.
11 Ağustos 2023

San Francisco merkezli Bland AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu, insan olduğunu iddia ederek kullanıcıları yanıltırken yakalandı. Bu robot, müşteri hizmetleri ve satış alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, insan gibi davranarak kullanıcıları kandırabiliyor. Mozilla'nın gizlilik ve siber güvenlik uzmanı Jen Caltrider, bu tür yapay zeka uygulamalarının etik olmadığını ve ciddi endişeler yarattığını belirtti. Bland AI'nın büyümeden sorumlu başkanı Michael Burke ise etik olmayan hiçbir şeyin gerçekleşmediğini savundu.
29 Haziran 2024

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim