Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve birçok ili etkileyen depremlerin ardından Hatay'a giderek açıklamalarda bulundu. Depremle ilgili eksiklikleri dile getirenleri 'namussuz' olarak nitelendirdi ve bu dönemin birlik ve dayanışma gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, böylesine büyük bir depreme tamamen hazırlıklı olmanın mümkün olmadığını belirtti ve hükümetin afet yönetimi konusunda gerekli adımları atacağını söyledi.
8 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda, anket sonuçlarına deprem nedeniyle güvenilmemesi gerektiğini ifade etti. Meydanlardan aldıkları tepkilerin olumlu olduğunu ve halkın kendilerine 'yürüyün' dediğini vurguladı. Ayrıca, muhalefetin siyasi ahlakını eleştirerek, seçim sürecinde mitingler ve açılışlar yapmaya devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, terör örgütlerine ve Diyarbakır'da yaşanan olaylara da değinerek, muhalefetin ülkeyi terör örgütlerine teslim etmeye çalıştığını iddia etti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'imar affı' benzeri uygulamaların engellenmesi için anayasal düzenleme talep etti. Ancak 2018'de torba yasa ile geçen 'imar affı' maddelerini savunmuş ve anayasaya uygun bulduğunu belirtmişti. Meclis tutanaklarına göre, CHP, HDP ve MHP milletvekilleri yasaya karşı çıkarken, AKP milletvekilleri desteklemişti. 2018'de kabul edilen 'imar affı', kaçak ve ihtilaflı yapılar için düzenleme getirmiş, ancak uzmanlar bu uygulamanın deprem riskini artıracağı konusunda uyarılarda bulunmuştu. İktidar, 'imar affı'ndan yararlanan veya kaçak yapılan binalar hakkında bilgi vermekten kaçınıyor.
26 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir ve Beştepe'yi ziyaret etti. Konuşmasında, 28 Mayıs seçimlerine atıfta bulunarak, milletin yüksek katılım oranıyla kendisine yeniden görev verdiğini belirtti. 85 milyon vatandaşı kucaklama vurgusu yaparak, bölgecilik ve particilik yapmadıklarını ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, milli irade ile barışma çağrısında bulundu. Ayrıca, demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasa yapma sözü verdi ve ekonomik büyüme hedeflerinden bahsetti.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan, bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermiş ve eksiklikleri kabul etmişti. Depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen herhangi bir yetkilinin istifa etmemesi dikkat çekerken, Erdoğan'ın grup konuşmasında hesap sorulacağını belirtmesi ve Ankara kulislerinde üst düzey görevden almaların konuşulmaya başlaması siyasi gündemi meşgul ediyor.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesinde anketlerde geride olduğu ve bu durumu lehine çevirmek için çeşitli müjdeler verdiği belirtiliyor. İktidar yanlısı gazeteci Cem Küçük, TV100'de yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın genel af ilan edebileceğini ve bu konunun AK Partili yetkililer arasında konuşulduğunu ifade etti. Küçük, Bağ-Kur ve SGK eşitlemesi gibi vaatlerin de bayrama kadar artarak devam edeceğini öne sürdü.
11 Nisan 2023

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacıyla uzun vadeli ve sübvansiyonlu bir finans yönetimi sistemi getireceklerini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de riskli binaların yenilenmesi için sıfır faizli finansman ve kira desteği sağlayacağını açıkladı. Erdoğan, Türkiye'de 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ve siyasi hesaplarla sürecin geciktirilmesinin ağır sonuçları olacağını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelerin borçlarının silineceği ve hasar gören esnafa destek kredileri sağlanacağı bilgisi verildi.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Son anketlere göre, İnce'nin oy oranı en fazla %2,2 olarak görülüyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnce'yi Türkiye'nin sofrasına davet ederek eski kırgınlıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İnce'nin yarıştan çekilmesine üzüldüğünü ve yarışın sonuna kadar devam etmesini tercih edeceğini ifade etti.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Malatya'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve mitinge 50 binden fazla kişinin katıldığını söyleyerek bu durumu öne çıkardı. Erdoğan, deprem felaketinin ardından devletin ve milletin tüm imkanlarını seferber ettiğini ve vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.
23 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında eleştirilere maruz kalan hükümetin organizasyon ve koordinasyon eksikliklerini kabul ederek, Hatay ziyaretinde vatandaşlardan 'helallik' istedi. Daha önceki Adıyaman ziyaretinde de benzer bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, devletin sahada olduğunu ve Hatay için 183 bin konut ile 15 bin köy evi yapmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, ana muhalefetin iddialarını yalanlayarak, hükümetin çalışmalarını savundu.
12 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını kabul ederek, bu sorunları aşacak irade, potansiyel ve programın mevcut olduğunu belirtti. Ekonomik sıkıntıların küresel krizlerin etkisiyle arttığını ve bu durumun vatandaşları bunalttığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun vatandaşların günlük hayatından çıkarılacağını ve bu konuda atılacak adımlara destek beklediğini söyledi.
21 Ağustos 2023
İşaretlediklerim