Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık yüzde 64,27 ve aylık yüzde 1,18 enflasyon oranları, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından eleştirildi. Özel ve Özkoç, bu oranların gerçeği yansıtmadığını ve memur ile emeklilerin maaşlarından para çalındığını ifade etti. Özel, iktidara geldiklerinde TÜİK'i yeniden yapılandıracaklarını belirtti, Özkoç ise AKP iktidarını memur ve emeklilerin cebinden para çalmakla suçladı.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Son üç yılda, özel sektör ve kamu dahil, yapılan ücret artışları asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki farkı daralttı. Enflasyonun etkisiyle, işçilerin satın alma gücü ciddi şekilde azaldı. Bu durum, sendikalı ve sendikasız işçilerin ortak taleplerle eylemler yapmasına yol açtı. İş bırakma, toplu yürüyüşler ve basın açıklamaları gibi çeşitli eylemlerle, işçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
15 Şubat 2024

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına yönelik şüpheleri dört ana başlık altında değerlendirdi. Bu başlıklar; baz etkisi, TÜFE ve ÜFE arasındaki makas, İstanbul Ticaret Odası ile TÜİK verileri arasındaki fark ve dördüncü çeyrekteki talep toparlanmasıdır. Demiralp, resmi enflasyon rakamlarının beklentilerden sapmasının maaş artışları gibi konularda mağduriyet yarattığını ve alım gücünde erozyona neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın, maliyet artışlarını ve enflasyonist baskıları yansıttığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Türkiye'de 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere toplam 188 üniversite bulunuyor, ancak birçoğu yeterli eğitim standartlarını karşılamıyor. Bu durum, üniversite mezunlarının beklentileri ile iş dünyasının ihtiyaçları arasında büyük bir uyumsuzluk yaratıyor. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile yapılan sohbette, gençlerin sanayi sektörü yerine hizmet sektörünü tercih etmesi ve yüksek nitelikli iş gücünün yurtdışına göç etmesi gibi konular tartışıldı. Eğitim politikalarında ciddi reformlar yapılması gerektiği vurgulandı.
26 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 34 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın temmuz raporunda açlık sınırı 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL idi.
17 Eylül 2023

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı %15,4 olarak belirlendi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, kamu görevlileri ve emeklilere ilave ek zam yapılması çağrısında bulundu. Yalçın, asgari ücrete yapılan artışın kamu görevlileri için de geçerli olması gerektiğini ve ek zammın devletin gücünü ve paydaşlığını göstereceğini Twitter üzerinden paylaştı.
3 Ocak 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından asgari ücretin Perşembe gününden önce neticelendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında herhangi bir rakam konuşulmamıştı. Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı ile yapılacak ortak toplantıdan sonra bir sonuca varılacağını umduğunu ifade etti ve cumhurbaşkanına taleplerini ilettiğini söyledi.
20 Haziran 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizlik oranlarına dair verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını iddia ediyor. 2023 genelinde dar tanımlı işsizlik oranının %9.4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %22.8 olduğunu belirtiyor. Muratoğlu, iş arayan işsizlerin 3.2 milyon, haftada 40 saatten az çalışanların 2.1 milyon ve iş bulmaktan umudunu kesenlerin 3.4 milyon kişi olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, çalışabilecek durumda olup çalışmayanların sayısının 33 milyon 793 bin olduğunu vurgulayarak, İstatistik Kurumu'nun verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını eleştiriyor.
26 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu ve bu ihtiyacın karşılanması için Afganistan ve Türk cumhuriyetleriyle görüşmeler yapıldığını belirtti. Çoban eksikliği nedeniyle hayvancılık sektörü olumsuz etkileniyor ve yatırımcılar sektörden uzak duruyor. Çelik, çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi için sosyal güvenlik sorunlarının çözülmesi ve gerekli teşviklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yabancı çoban istihdamı için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
23 Temmuz 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye'deki projeler için Vietnam ve Filipinler'den işçi getirdiklerini açıkladı. Eren, iç pazarda daralma dönemlerinde yurt dışı projelerine yöneldiklerini ve bu projelerin toplam değerinin 509 milyar lirayı aştığını belirtti. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise Türkiye'de gençlerin üniversiteye gitme zorunluluğu gibi bir algı olduğunu ve bu durumun iş gücü sıkıntısına yol açtığını ifade etti.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim