ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara olan ilgi, yerli marka Togg ve Tesla'nın piyasaya girmesiyle arttı. 2023 yılında elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 496 oranında artarak 72 bin 179'a ulaştı. Bu artış, şarj ağı altyapısı ve şarj istasyonu yatırımlarının hızlanmasına neden oldu. Togg 2023'te 19 bin 583, Tesla ise 12 bin 150 araç sattı. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre 2030 yılında satılan her 10 otomobilden altısı elektrikli olacak.
23 Ocak 2024

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Dünya Enerji Görünümü raporuna göre, 2030 yılına kadar elektrikli otomobil satışlarının büyük bir artış göstererek dünya genelinde satılan araçların %60'ını aşması bekleniyor. 2022 yılında 10 milyon 300 bin elektrikli otomobil satılırken, bu sayının 2023'te 13 milyon 900 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de ise 2022'de elektrikli araçların trafiğe kaydı yapılan otomobiller içindeki payı %1,4 iken, Ocak-Kasım 2023 döneminde bu oran %6,5'e yükseldi.
1 Ocak 2024

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç bataryalarının maliyetini düşürmek amacıyla maden ocaklarına yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Şirket, bu yatırımlarla kendi ihtiyaçlarının yarısını ve diğer müşterilerin taleplerini karşılamayı hedefliyor. Batarya üretim birimi PowerCo, bu strateji doğrultusunda ABD'li Ford için batarya hücresi üretimine başlayacak. Bu hamle, Avrupa'nın Çin ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
17 Mart 2023

Toyota, şarj edilebilir hibrit otomobil modeli C-HR'yi Türkiye'nin Sakarya şehrinde üreteceğini duyurdu. Bu model, Türkiye'de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit otomobil olacak. Toyota'nın bu model için yaptığı yatırım 317 milyon avro olup, şirketin Türkiye'deki toplam yatırımını 2,3 milyar avroya çıkaracak. Ayrıca, Toyota Avrupa'nın ilk batarya üretim hattı da yıllık 75 bin adet kapasite ile Sakarya'da kurulacak.
30 Ocak 2023

Çin merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, altı farklı versiyonu bulunan yeni elektrikli aracı Denza N7'yi piyasaya sürdü. Araç, başlangıç fiyatı 41 bin 680 dolar olup, şu an yalnızca Çin'de satışa sunulmuş ve 20 bin üzerinde ön sipariş alınmıştır. Denza N7, Android işletim sistemiyle entegre sistemleriyle genç tüketicilere hitap etmeyi amaçlıyor. Mercedes-Benz Grup, Denza markasında yüzde 10 hisseye sahiptir ve BYD'nin elektrikli araç teslimatları bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 352 bine ulaşmıştır.
4 Temmuz 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, ABD'de satılan araçlarının neredeyse tamamını, gösterge panelindeki fren, park ve kilitlenmeyen fren uyarı lambalarının federal güvenlik standartlarına göre çok küçük yazı tipi boyutuna sahip olduğu gerekçesiyle geri çağırdı. Bu durumun çarpışma riskini artırabileceği endişesi taşınıyor. Tesla, sorunun çözümü için yazılım güncellemesi yayınlamaya başladı ve araç sahiplerini bilgilendirme sürecini 30 Mart'tan itibaren mektupla gerçekleştirecek. Geri çağrılan modeller arasında 2012-2023 Model S, 2016-2023 Model X, 2017-2023 Model 3, 2019-2024 Model Y ve 2024 Cybertruck bulunuyor.
2 Şubat 2024

Citroen CEO'su Vincent Cobee, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, elektrikli araçlara geçişin SUV'ların ağırlığını artıracağını ve çevreye olan etkilerinin bu araç türünün popülerliğini azaltacağını belirtti. Cobee, batarya ağırlığının ve çevre kirliliğinin SUV'ları daha tehlikeli ve çekici olmaktan çıkaracağını, bu nedenle insanların zamanla SUV kullanmayı bırakacağını öngörüyor. Ayrıca, devletlerin ağırlık vergisi getirebileceğini ve bu durumun SUV'ların terk edilmesini hızlandıracağını ifade etti.
17 Ocak 2023

Ford Motor, el freni çekilmediğinde aracın kaymasına yol açan bir teknik sorun nedeniyle 238 bin Explorer modelini geri çağırdı. Sorunun, 2020 ile 2022 arasında üretilmiş Explorer modellerini etkilediği düşünülüyor. Geri çağırma mektuplarının 6 Kasım'da postalanması bekleniyor.
15 Ekim 2023

Fransız Renault Group, Japon otomobil üreticisi Nissan'daki mevcut yüzde 43'lük hissesini yüzde 15'e düşürmeyi planlıyor. Nissan'ın Renault'daki hisse oranı da yüzde 15. İki firma hisse seviyelerini eşitlemek için müzakereler yürütüyor. Ayrıca Renault'un yeni kurmayı planladığı elektrikli araç şirketinde Nissan'ın en fazla yüzde 15 hisse alabileceği belirtiliyor. Renault, 1999'da Nissan'a yaptığı yatırımla şirketin en büyük hissedarı olmuş ve daha sonra ittifaka Mitsubishi de katılmıştı.
23 Ocak 2023

Yeni sızan bilgilere göre Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine 2 terabayt (TB) depolama seçeneği eklemeyi planlıyor. Şu anda mevcut maksimum depolama kapasitesi 1 TB. Bu artış, özellikle fotoğraf, video ve uygulamalar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar için yararlı olacak. Ayrıca bu özellik, şirketin ProRes video uygulamasını kullanmak isteyenlerin de işini kolaylaştıracak. Diğer yandan yeni cihazların daha ince çerçeveli olması ve kamerada iyileştirmeler bekleniyor.
9 Ağustos 2023

Alman bir oyuncak şirketi ve Çin teknoloji devi Xiaomi, yetişkinler için tasarlanmış gelişmiş özelliklere sahip su tabancalarını piyasaya sundu. Spyra adlı Alman ürünü ortalama 150 avro, Xiaomi'nin Mijia Pulse modeli ise yaklaşık 100 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Bu su tabancaları, LED ekranlar, USB bağlantıları ve lityum piller gibi özelliklerle donatılmış ve farklı oyun modları sunuyor. Mijia Pulse, 7 ila 9 metre mesafeden su püskürtme yeteneğine sahipken, Spyra'nın özellikleri ve fiyatı ürünün kendine özgü niteliklerini yansıtıyor.
17 Mayıs 2023

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da inşa edilecek tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Türkiye otomotiv pazarı 2024 yılının ilk çeyreğinde tarihi satış rekorları kırarken, birçok yeni otomobil modeli de satışa sunuldu. Yeni modeller arasında tamamen elektrikli BMW iX2 eDrive20, yenilenen Volkswagen Tiguan ve Passat, Türkiye'de ilk kez satışa sunulan BYD Seal U, ve gelecek aylarda satışa sunulacak olan Alfa Romeo Milano, Lexus'un B SUV modeli, yenilenen Renault Captur ve Skoda Superb gibi modeller yer alıyor. Ayrıca, Çinli Chery'nin Tiggo 4 Pro modeli ve premium markası Jacoo'nun Türkiye pazarına girişi de duyuruldu.
15 Nisan 2024

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024

Ferrari'nin 2025 yılında piyasaya sürmeyi planladığı ilk elektrikli modelinin fiyatı 535 bin dolar olarak belirlendi. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, bu modelin üretimi için Maranello'da yeni bir fabrika açılacak ve bu fabrika Ferrari'nin üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Ferrari, bu yüksek fiyatla ultra zengin sürücülerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Şirket, yeni fabrika ve elektrikli model hakkında resmi bir yorum yapmadı.
19 Haziran 2024

Alman otomobil üreticisi BMW, elektrikli araç sektöründe önemli bir başarıya imza atarak, Tesla ile rekabette kendini kanıtladı. BMW'nin batarya teknolojisindeki uzmanlığı ve elektrikli araçlar için özel tasarlanmış yeni Klasse serisi, şirketin satışlarında büyük bir artış sağlamasına olanak tanıdı. Bu yeni seride, Tesla'nın sunmadığı özellikler bulunuyor ve BMW geçen yıl 376 bin elektrikli araç satarak lüks segmentte ikinci sıraya yerleşti. BMW'nin hibrit modelleri de müşteri tabanını korumasına ve genişletmesine yardımcı oldu.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim