ODTÜ yönetimi, mezuniyet törenini iptal etmek istemiş ancak öğrencilerin baskısı sonucu düzenlemek zorunda kalmıştır. Yönetim, pankartların denetleneceğini ve ülke bayrakları haricinde bayraklara izin verilmeyeceğini açıklamış, ancak öğrenciler bu kısıtlamalara tepki göstermiştir. Törende, 'kayyım rektör' Verşan Kök yuhalanmış ve 'Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz' sloganları atılmıştır. Ayrıca, yasaklara rağmen LGBTİ+ bayrağı açılmıştır.
27 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusu üzerine, rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti. AYM, rektör atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesinin üniversitelerin özerkliğini zedelediğini belirtti. Karar, 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında hukuksal boşluk oluşmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması öngörülüyor.
4 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) eski AKP Gençlik Kolları yöneticisi Ümit Karadoğan, yurt koordinatörlüğü görevinde öğrencilerin sorunlarına çözüm bulmak yerine zorluklar çıkardığı ve Twitter üzerinden gelen eleştirilere dayanamayarak hesabını kapattığı belirtiliyor. Öğrenciler, yurt sorunlarıyla ilgili Karadoğan'a ulaşamadıklarını ve yurt ofisinin yardımcı olmadığını ifade ediyorlar. Ayrıca, Karadoğan'ın İTÜ'de hızlı bir şekilde yükseldiği ve bir yılda iki adrese teslim akademik kadro ile iki idari görev aldığı haberleri de gündeme gelmiş.
23 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, mezunlar derneği BÜMED'in kampüsteki 8 bin 80 m2'lik alanını tahliye ederek, bu alanı akademisyen ve öğrencilerin kullanımına açacağını duyurdu. BÜMED daha önce üniversite yönetiminin araç giriş sınırlamaları ve içki satış yasağı gibi uygulamalarına karşı hukuki girişimlerde bulunacağını belirtmişti. Ayrıca, BÜMED bünyesindeki Niche adlı restoran, içki satışı gerekçesiyle Sarıyer Belediyesi zabıta ekipleri tarafından mühürlenmiş, ancak bu karara mahkeme tarafından durdurma kararı verilmişti.
7 Ocak 2023

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023

KYK Sinop Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu'nun müdürü, arızalı asansörün düşmesiyle hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Zeren Ertaş için toplanan öğrencilere 'Korkuyorsan, çakılacağını düşünüyorsan binme o zaman asansöre' şeklinde tavsiyede bulundu. Bu ifade, öğrenciler ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu uzun süredir yurt yetkililerine bildirdiklerini ancak asansörün tamir edilmediğini belirtti.
27 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrenci kulüp ve topluluklarının afişlerinin asılmadan önce 'damgalama' şartı getirdi. Bu karar, kulüp ve topluluklara sözlü olarak iletildi ve herhangi bir yazılı belge bulunmuyor. Ayrıca, okul yönetimi, tanıtım günlerinde gökkuşağı bayrağı asmanın veya bazı toplulukların masa açmasına izin verilmediğini sözlü olarak bildirdi, ancak yazılı bir belge paylaşılmadı.
11 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmayan beş yurdun kapatılması sonucu yaklaşık 2 bin 500 öğrenci yurt açığı ile karşı karşıya kaldı. Yeni yurt inşaatları tamamlanamayacağı için yönetim, kulüp odalarını boşaltarak yurda dönüştürmeyi ve Anadolu Hisarı'nda bir KYK yurdunu kullanmayı planlıyor. Kulüpler, bu kararın sosyal etkileşimi ve kulüp kültürünü olumsuz etkileyeceğini, ayrıca odaların yurda dönüştürülmesinin kontenjan açığını anlamlı bir şekilde kapatmayacağını belirtiyor.
19 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir doktor öğretim üyesi ataması, akademisyenlerin yargıya taşıması sonucu İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuksuz bulunarak iptal edildi. Atama, 1416 sayılı kanuna dayanarak yurtdışı doktora eğitimine gönderilmiş olan Safa Kemal Kaptan'a, ilgili bölümün görüşü alınmadan ve üniversite atama kriterlerine uygunluğu değerlendirilmeksizin yapılmıştı. Mahkeme, bu atamanın hukuka aykırı olduğuna hükmederek, kayyım yönetimi tarafından usulsüz kadrolaşmanın bir aracı haline getirildiğini onayladı.
4 Şubat 2024

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlarda kalma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti. Özel yurtların, öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30'u kadar cayma bedeli talep ettiğini ifade etti. Emir, bu durumun öğrencileri ekonomik olarak zorladığını ve deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında cayma bedelinin talep edilemeyeceğini savundu. Ayrıca, KYK yurtlarından çıkan öğrencilerin borç durumu ve ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.
21 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin 2024 mezuniyet töreninde, öğrenciler ve veliler yeni atanan rektör Ahmet Yozgatlıgil'i protesto etti. Yozgatlıgil konuşma yapmak için kürsüye çıktığında, katılımcılar sırtlarını dönerek ve ıslık çalarak tepkilerini gösterdi. Bu sırada stadyumdaki görüntü ve ses sistemi kesildi ve bu durum alkışlarla karşılandı. Protesto, rektörün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmasının ardından gerçekleşti.
4 Eylül 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Mart 2023 itibarıyla 138 mezunun ve bazı kadrolu akademisyenlerin üniversiteye girişini yasakladı. Ayrıca emekli akademisyenlerden Emeritus Prof. Dr. Bülent Sankur'un da üniversiteye girişi engellendi. Sankur, mühendislik alanında tanınmış bir isim olup, bu yasaklama üniversite içinde ve kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
12 Temmuz 2023

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'na, mimarlık eğitimi almayan ilahiyatçı-tarihçi Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin'in atanması tepkilere neden oldu. Kapanşahin, kamuoyundaki tepkiler ve kendi ifadesiyle 'daha fazla yıpranmamak' için istifa ettiğini açıkladı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, dekanlıkların idari görev yerleri olduğunu ve uzmanlık gerektirmediğini belirtti. Kapanşahin'in istifası sonrası fakülte, dönem sonuna kadar dekan yardımcısı ile yönetilecek.
17 Şubat 2023
İşaretlediklerim