Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival öncesinde, Seyir Derneği tarafından 24 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Açık Hava Film Geceleri düzenlenecek. Balıkesir Ayvalık'taki etkinlikte, dünya festivallerinde gösterilen 10 film sinemaseverlerle buluşacak. Filmler her gece 21:15'te gösterilecek ve biletler 17 Haziran'dan itibaren satışa sunulacak.
14 Haziran 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Altın Portakal Film Festivali jürisi, 'Kanun Hükmü' belgeselinin festivalden çıkarılmasının ardından festivali desteklediğini açıkladı ve görevine geri döndü. Festival yönetimi, belgeselin seçkiye yeniden dahil edildiğini duyurdu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'sanatın provokasyon olarak kullanılması' ve '15 Temmuz'un itibarsızlaştırılması' gerekçeleriyle festivalden çekildiğini açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi. Sosyal medyada festival aleyhine bir karalama kampanyası başlatıldı.
28 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Festival, Todd Haynes imzalı 'May December' filmiyle açılacak. Festival kapsamında toplam 57 film gösterilecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin Türkiye Sineması 2022-2023 bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yerli yapımlar yer alacak. Festivalin uluslararası programında ise Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan filmler gösterilecek.
5 Eylül 2023

Oyuncu Halil Ergün, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Ergün, Türkiye'nin ağır bir kültürel çözülme döneminden geçtiğini ve cumhuriyetin kazanımlarının çeşitli bahanelerle yok olduğunu belirtti. Ayrıca, Yılmaz Güney'le ilgili tartışmaların da bu bahanelerden biri olduğunu ifade etti. Ergün, Altın Portakal Film Festivali'nde yaşananların da kültürel çözülmenin bir parçası olduğunu ve yaşatılan baskı ve zulümlere ses çıkarılması gerektiğini vurguladı.
4 Ekim 2023

Türkiye ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan 'Kadın Oyunları Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Şubat ayında Ankara'da başlayacak olan festival, Mart ayında Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık'ta devam edecek. Festival, sanat etkinliği olmanın yanı sıra bir sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Festival direktörü Hasan Aldemir, festivalin uluslararası boyutta tanınmaya başladığını ve kadın sorunlarını gündemde tutmayı amaçladığını belirtiyor.
22 Ocak 2023

Yönetmen ve senarist Emin Alper tarafından çekilen 'Kurak Günler' filmi, Cannes Film Festivali ve diğer ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildikten sonra ödüller kazanmıştır. Film, politik ve psikolojik gerilim unsurlarını içerir ve bir kasabada yaşanan çekişmeleri konu alır. Başrollerinde Selahattin Paşalı ve Ekin Koç'un olduğu film, 19 Mayıs'ta Netflix platformunda izleyicilerle buluşacak.
21 Nisan 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında 2'si yerli olmak üzere toplam 8 yeni film vizyona giriyor. Louis Garrel'in annesinden esinlenerek yarattığı 'Masum', Pierre Core imzalı 'Belle ve Sebastian: Cesur Dostum', Barış Gördağ ve Yasin Çetin'in yönettiği 'Koku', Uğur Karakuzu'nun yönettiği yerli korku filmi 'Sırrı Cin', Brad Anderson'un yönettiği 'Lanetli Kan', Kjersti Helen Rasmussen'in 'Karabasan', Ayako Kouno'nun 'Sword Art Online the Movie: Progressive-Scherzo of Deep Night' ve Will Ashurst'un 'Neşeli Çiftlik: Tren Kalkıyor!' animasyonları izleyicilerle buluşuyor.
12 Mayıs 2023

Selman Nacar'ın ikinci uzun metrajı 'Tereddüt Çizgisi', 19. Zürih Film Festivali'nde en iyi film seçilerek 'Altın Göz' ödülünün sahibi oldu. Film, avukat Canan'ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatıyor. Festivalin odak noktası yetenekli yeni yönetmenleri keşfetmek olan festival, 'En İyi Uzun Metraj Film' kategorisine en fazla üç film yönetmiş isimlerin yapımlarını kabul ediyor.
8 Ekim 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Fatih Akın'ın yönettiği ve ünlü rapçi Xatar'ın hayatını anlatan 'Ren Altını' filmi dahil olmak üzere, bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında toplam sekiz yeni film vizyona girdi. Filmler arasında aksiyon, romantik komedi, korku ve animasyon türlerinde yapımlar bulunuyor. 'Disco Boy', 'Ölümcül Çarpışma', 'Yenilmez Üçler', 'İkinci Görüşte Aşk', 'Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı', 'Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3: Buz Mandası Efsanesi' ve 'Bonibomlar: Kediler Peşimizde' diğer gösterime giren filmler arasında yer alıyor.
7 Temmuz 2023

Bu hafta sinemalarda yedi yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel hazırlanan 'Son Akşam Yemeği' ve yılın en çok beklenen animasyon filmi 'Çocuk ve Balıkçıl' bulunuyor. Diğer filmler ise 'Çok Aşk', 'Oyun Bitti', 'Bas Gaza Bas', 'Sır Şeytanın Kurbanları' ve 'Mavka: Ormanın Şarkısı' olarak sıralanıyor.
27 Ekim 2023

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor. Animasyon severler için 'Çizmeli Kedi: Son Dilek', gerilim ve aksiyon tutkunları için 'Uçak', dram kategorisinde Neslican Tay'ın hayatını anlatan 'Demir Kadın: Neslican', dans ve romantizm içeren 'Maskeli Balo', Amazon ormanlarında geçen bir macera olan 'Ainbo: Amazon'da Büyük Macera' ve yerli korku filmi 'İfrit-i Cin' izleyicilerle buluşacak.
27 Ocak 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76. Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin ana yarışma bölümünde yer alıyor ve ilk gösterimi büyük bir katılımla gerçekleşti. Gösterim sonrasında film, 11 dakika süren ayakta alkış aldı. İlk eleştiriler olumlu yönde olup, film Ceylan'ın önceki çalışmaları arasında en iyi olabileceği yönünde yorumlar alıyor. Film, bir resim öğretmeninin yaşadığı zorlukları ve İstanbul'a atanma umudunu konu alıyor.
19 Mayıs 2023

1970'lerin 'Yeni Hollywood' akımının öncülerinden olan yönetmen William Friedkin'in eserleri, 42. İstanbul Film Festivali'nin retrospektif bölümünde izleyiciyle buluşacak. Festival, Friedkin'in korku sinemasında çığır açan 'Şeytan', ikonik araba kovalamaca sahnesiyle ünlü 'Kanunun Kuvveti' ve tartışmalara neden olan 'Devriye' gibi filmlerini içeren dokuz eserini sunacak. Bu etkinlik, Friedkin'in filmlerini beyazperdede izleyememiş sinemaseverler ve yönetmenin hayranları için bir fırsat olacak.
15 Mart 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta beş yerli film olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Biyografik film 'Sadık Ahmet', Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin mücadelesini anlatıyor. 'Efsane' isimli yerli komedi filmi, Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini ele alıyor. 'Aşk Mevsimi' iki gencin aşkını, 'Bars' Anadolu Parsı'nı arayan zooloğun hikayesini, 'Argylle: Gizli Casus' ise dünya çapında maceraları olan bir casusun öyküsünü konu ediniyor. Alman yapımı 'Öğretmenler Odası' idealist bir öğretmenin hikayesini, 'Hannas 2' ise paranormal olaylarla dolu bir korku filmi olarak izleyiciyle buluşuyor.
2 Şubat 2024

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023
İşaretlediklerim