İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay'da düzenlenen afet koordinasyon toplantısında konuştu. İmamoğlu, depremlerin bu coğrafyanın kaderi olduğunu, ancak ölümlerin önüne geçilebileceğini ifade etti. Merkezi ve yerel yönetim iş birliğinin önemine değinerek, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve kaynak seferberliği gerektiğini belirtti. Ayrıca, Afetle Mücadele Bilim Kurulu'nun kurulmasının şart olduğunu ve 1999'da kurulan ancak 2007'de lağvedilen Ulusal Deprem Konseyi'nin yeniden canlandırılması gerektiğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023

İstanbul'da yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, su kesintisi planlanmadığını ancak su tasarrufuna şiddetle davet ettiklerini belirtti. İstanbul'un su ihtiyacı çeşitli barajlar ve nehirlerden karşılanıyor ve Melen Barajı'nın tamamlanamaması nedeniyle su stresi yaşanıyor. İSKİ, su havzalarında kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor ve depreme dayanıklı altyapı çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, yağmur bombası gibi çevreyi kirletebilecek yöntemler yerine, yağmur suyunu barajlarda biriktirme ve yeşil alan sulamaları için arıtılmış atık sular kullanma gibi çevre dostu yöntemler öneriliyor.
9 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutun taşınacağını açıklamasının ardından, Gezi tutuklusu şehir plancısı Tayfun Kahraman, bu planı eleştirdi. Kahraman, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, riskli yapıların belirlenmesi sürecini sorguladı ve iktidarın bu adımıyla vatandaşın mülklerine el koymak istediğini iddia etti. Ayrıca, geçmişteki deprem sonrası yapılan konut sayısını ve imar affını eleştirerek, iktidarın niyetini sorguladı.
2 Mart 2023

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Gaziantep'in Araban ilçesindeki Karasu Deresi'ne bir işletmenin atık su bırakması sonucu toplu balık ölümleri meydana geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, dereye atık su bırakan zeytinyağı ve fıstık kavlatma tesisine 465 bin lira para cezası kesildi. Valilik, çevre kirliliğine neden olan işletmelere karşı denetimlerin süreceğini belirtti.
23 Ağustos 2024

Murat Ağırel, AKP'nin plajları halkın kullanımına açma vaadini eleştirerek, plajları parsel parsel satanın CHP olmadığını belirtti. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerdeki işgallere izin vermeyeceklerini ve kaçak yapıları yıkacaklarını söyledi. Ağırel, Çanakkale Küçükkuyu sahilinde yaşanan mafyavari yapılaşmalara dikkat çekti ve bu tür yapıların Türkiye genelinde yaygın olduğunu vurguladı.
9 Temmuz 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin planlarının iptal edildiğini açıkladı. İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbulluların itirazları sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şehre milyonlarca yeni nüfus getirmesi beklenen, doğa ve su kaynaklarına zarar verecek planların 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
14 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

İzmir'in Konak ilçesinde iki kişinin su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayla ilgili iddianame, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Olayda sorumluluğu olduğu iddia edilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İddianamede, İZSU Genel Müdürü de dahil 13'ü tutuklu 42 kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçundan 22 buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 5 Eylül'de görülecek.
16 Ağustos 2024

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı'nı besleyen Karasu Çayı'ndaki suyun rengi değişti ve balık ölümleri yaşandı. Durumu fark eden vatandaşlar yetkililere bildirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çayda inceleme başlattı ve sudan numune aldı. İnceleme sonuçlanana kadar çayda balık tutulması ve çevresinde hayvan otlatılması yasaklandı.
25 Eylül 2023

Rize'de etkili olan fırtına sebebiyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Çayeli-Trabzon istikameti, dev dalgaların yola kaya parçaları taşıması sonucu oluşan hasarlar nedeniyle trafiğe kapatıldı. Karayolları ekipleri, yolda biriken enkazı temizlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Güvenlik güçleri, özellikle Kanlıdere mevkisi ile Büyükcaferpaşa arasındaki bölümde sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
27 Kasım 2023

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesindeki Tuzla Gölü'nde yüksek sıcaklıklar ve az yağış nedeniyle su seviyesi düştü ve bu yıl ilk kez tuz hasadı yapılamadı. 30 yıldır tuz çıkaran Bekir Dikmen, son iki yıldır tuz çıkarmakta zorlandığını ve bu yıl hiç tuz çıkaramadığını belirtti. Tuzla Gölü, tuz ve çamurun yanı sıra 200 kuş türüne ev sahipliği yapıyor ve bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı.
5 Ağustos 2024

2020 yılında İzmir'de meydana gelen depremin ardından Bayraklı'da kurulan konteynerkentte yaşayan depremzedeler, kalıcı konut sorunları çözülmeden tahliye edilmeleri istendi. Depremzedelere geçen pazartesi günü bir hafta içinde konteynerleri boşaltmaları yönünde tebligat gönderildi. Konteynerkent sakinleri, duruma tepki göstererek devletten verilen sözlerin tutulmasını ve adil bir çözüm bulunmasını talep etti.
12 Mart 2023

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Marmara Denizi'nde müsilaj nedeniyle balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı, ancak köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayısında yüzde 100'e yakın artış gözlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, müsilajın deniz ekosistemine olan olumsuz etkilerini ortaya koydu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin biyolojik koridor olma özelliği nedeniyle bu durumun Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'ni de etkileyebileceğini belirtti. Müsilajın, deniz süngerlerinin toplu ölümüne ve mercanlarda yüzde 30'lara varan kayıplara neden olduğu da vurgulandı.
7 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İskenderun Limanı'nda devrilen konteynerlerde çıkan yangın, çeşitli müdahaleler sonucu kontrol altına alındı. Yangına karadan ve havadan müdahale edildiği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yangının kontrol altına alındığını açıkladığı belirtildi. Denizcilik Genel Müdürlüğü de yangının kontrol altına alındığını Twitter üzerinden duyurdu. Yangının çıkış nedeni henüz net olarak belirlenemedi.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim