Türkiye'de 2018'den bu yana sefalet oranı artış göstermiş ve Dünya Sefalet Endeksi yüzde 93.9'a ulaşmıştır. Ülkede en zengin 13 milyarderin serveti 38.9 milyar dolar iken, nüfusun yarısının toplam serveti 38.5 milyar dolardır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, özellikle pandemi sonrası daha da belirginleşmiştir. ABD'de ve diğer bazı ülkelerde zenginler, servet vergisi getirilmesini savunurken, Türkiye'nin zenginlerinden bu konuda bir girişim görülmemektedir.
27 Mart 2024

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Hayri Kozanoğlu, TÜİK'in 2023 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlarını değerlendirerek, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun derinleştiğini vurguladı. Araştırmaya göre, ortalama bir ailenin harcamalarının büyük bir kısmı gıda, konut ve ulaştırmaya gidiyor, bu da eğitim, sağlık ve eğlence gibi diğer önemli kalemlere ayrılan payı daraltıyor. Yüksek enflasyon ve kira artışları, özellikle dar gelirli ve emeklilerin geçim sıkıntısını artırıyor.
18 Haziran 2024

The Watch Register tarafından hazırlanan rapora göre, 2022 yılında dünya genelinde yaklaşık 30 bin lüks saat kaybolmuş veya çalınmıştır. Ancak geçen yıl bu sayının 100 bini aştığı ve bu saatlerin toplam değerinin yaklaşık 2 milyar dolar olduğu belirtilmiştir. The Watch Register'ın Genel Müdürü Katya Hills, şiddet içeren sokak hırsızlığı vakalarının artması nedeniyle insanların saatlerini dışarıda takmaya korktuğunu ifade etmiştir. Ayrıca, çalınan ürünlerin ikinci el dükkanlar aracılığıyla yüksek meblağlara satılabildiği kaydedilmiştir.
18 Mart 2024

Oxfam'ın yayımladığı raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin son iki yılda kalan yüzde 99'luk kesimden iki kat fazla servet kazandığı belirtiliyor. Raporda, şirketlerin Rusya-Ukrayna savaşını fiyat artışları için bahane olarak kullandığı ve gıda şirketlerinin büyük karlar elde ettiği, bu nedenle vergilerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, milyarderlerin servetinin günde 2,7 milyar dolar arttığı, enflasyonun ücret büyümesini geçtiği ülkelerde yaşayan işçilerin durumunun ise kötüleştiği kaydediliyor. Oxfam, zenginlere daha fazla vergi uygulanması tavsiyesinde bulunuyor.
17 Ocak 2023

Ünlü yatırımcı Warren Buffet, dar gelirli bireyler için mali tuzakları ve bu tuzaklardan kaçınma yollarını içeren öğütlerini paylaştı. Buffet, kişisel gelişimi ihmal etmemek, kredi kartı borçlarından kaçınmak, dışarıda yeme-içme alışkanlıklarını sınırlandırmak, son teknoloji ürünlerine aşırı para harcamamak, kıyafet ve yeni araba alımlarında tutumlu olmak, kullanılmayan spor salonu üyelikleri ve abonelikleri iptal etmek, cilt bakım ürünlerini aşırı kullanmamak, sıkça gece dışarı çıkmamak, kumardan uzak durmak ve sigara içmemek gibi konularda tavsiyelerde bulundu.
25 Kasım 2023

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Yusuf Ziya Cömert, 1994'ten bu yana Türkiye'de siyaset ve zenginleşme ilişkisini irdeleyen bir yazı kaleme almıştır. Yazıda, siyasetçilerin ve iktidar muhitlerindeki insanların zaman içinde maddi olarak nasıl zenginleştiği veya sosyoekonomik konumlarını nasıl değiştirdikleri sorgulanmaktadır. Cömert, 'götürmek' ve 'kazanmak' kavramlarının zamanla birbirine karıştırıldığını ve bazı siyasetçilerin bu durumu kendi lehlerine kullanmayı başardığını vurgulamaktadır. Ayrıca, siyasette 'dava' kavramının zamanla maddi kazançlarla özdeşleşmeye başladığına dikkat çekmektedir.
27 Mart 2024

Eski AK Parti Milletvekili Metin Külünk, AKP döneminde servet kazananların çocuklarının lüks yaşam tarzlarını eleştirdi. Külünk, bu kişilerin dünün yoksulları olup bugünün şımarıkları haline geldiğini ve AKP'nin bu durumu görüp çözüm üretemediğini belirtti. Ahmet Taşgetiren'in yazısında, Külünk'ün bu eleştirileri, AKP'nin 22 yıllık iktidarı boyunca oluşan ekonomik eşitsizliklere dikkat çekmek için yaptığı vurgulanıyor.
7 Temmuz 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorlukları ve halkın karşılaştığı mali sıkıntıları ele alıyor. Yazıda, emeklilerin ve asgari ücretle çalışan işçilerin ucuz gıda ürünleri için uzun kuyruklarda beklediği durumlar örneklerle anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'nin uzun yıllardır sağ iktidarlar ve AK Parti tarafından yönetilmesine rağmen yaşanan ekonomik sorunlar ve yoksulluk üzerinde duruluyor. Zeyrek, ülkenin zenginlik kaynaklarına ve yöneticilerin lüks yaşamına rağmen halkın neden yoksulluk içinde olduğunu sorguluyor.
24 Şubat 2024

Orkun Ün, Türkiye'deki sahil bölgelerinin bu yıl çok pahalı olduğunu ve bazı işletmecilerin fiyatları abarttığını belirtti. Ün, Yunanistan'daki düşük sınıf restoranlarla Türkiye'deki lüks yerlerin kıyaslanmasının yanlış olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki esnafın fiyatlarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte, bu durumun nedenlerinin de dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Ün, bu sorunun vatandaşların kendi esnafına küsmemesi için bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
23 Temmuz 2024

Dünyadaki servetin yüzde 47,5’i, yani 213 trilyon dolar, yetişkin nüfusun sadece yüzde 1,5’inin elinde bulunuyor. En fazla milyonerin yaşadığı ülke ABD iken, Çin, Britanya, Fransa ve Japonya onu takip ediyor. Türkiye’de dolar milyoneri sayısının 2028’e kadar yüzde 43 artarak 87 bin 77’ye ulaşması bekleniyor. Küresel servet geçen sene dolar bazında yüzde 4,2 arttı ve serveti 1 milyon doları aşan yetişkinlerin oranı 2000 yılından bu yana üç katına çıktı.
29 Temmuz 2024

TikTok'ta yıllardır süregelen tüketim çılgınlığına karşı yeni bir akım başladı. Kullanıcılar, yalnızca ihtiyaç dahilinde tüketimi savunan 'Eksi Tüketim' akımını benimsiyor. Bu akım, lüks yaşam ve sürekli yeni ürünler satın alma yerine, ikinci el kıyafetler ve makul tüketim alışkanlıklarını teşvik ediyor. Columbia University'den ekonomi profesörü Brett House, bu trendin pandemiden sonra ortaya çıktığını ve makul tüketim olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
27 Temmuz 2024

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

Opinium araştırma firmasının yaptığı bir ankete göre, artan yaşam maliyetleri nedeniyle insanlar flört ederken daha maliyet bilinçli ve seçici davranıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında bu eğilimin daha belirgin olduğunu gösteriyor. İnsanlar, emin olmadıkları ilişkilerde para ve zaman harcamaktan kaçınıyorlar. Flört uygulamaları kullanıcıları da benzer bir eğilim gösteriyor ve daha pragmatik bir yaklaşım sergiliyorlar.
11 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Silivri İlçe Örgütü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki mevcut ekonomik durumu ve hayat pahalılığını eleştirdi. Meclisi 'yaşlı, zengin, patron erkekler kulübü' olarak nitelendiren Kadıgil, devletin zenginlere ve patronlara ait olduğunu ve halkın bu durumdan pay alamadığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın toplumsal ayrımları kullanarak gerçekleri saklamaya çalıştığını ve hedeflerinin bu 'patronlara ait saray rejimini' yıkmak olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Türkiye'de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez gıdası olan zeytinin fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Bazı markalarda bir adet zeytinin fiyatı 1 TL'yi aşarak, ekonomik baskıların tüketici fiyatlarına yansımasını gösterdi. Farklı marka ve çeşitlerdeki zeytinlerin güncel fiyatları, siyah ve yeşil zeytin olmak üzere geniş bir yelpazede sunuldu. Özellikle lüks segmentteki zeytinlerin fiyatları, yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor.
23 Nisan 2024

Y kuşağı çalışanları arasında 'sessiz tatil' olarak adlandırılan yeni bir trend ortaya çıktı. Harris anketine göre, Y kuşağının yüzde 40'ı yöneticilerine haber vermeden işten izin alıyor. Bu trend, iş-yaşam dengesini sağlama çabası ve ücretli izinlerin olumsuz damgalanması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketler bu duruma öfkeli olsa da, çalışanların daha fazla izinle daha üretken olacaklarına inandıkları belirtiliyor.
15 Haziran 2024

Dünya genelinde işe alımlarda duraksama yaşanırken, çalışanlar sevmedikleri işlerde 'sessizce terk' yöntemine başvuruyor. Bu durum, çalışanların işlerini bırakmak yerine asgari düzeyde çalışmayı tercih etmeleri anlamına geliyor. İşgücü piyasasında talep, arzı büyük ölçüde geride bırakıyor ve çalışanların iş arama faaliyetleri artıyor. Uzmanlar, iş yerlerinin çalışanlarını motive etmek ve 'sessiz terk' sorununun yaygınlaşmasını engellemek konusunda sorumluluğu olduğunu belirtiyor.
31 Ağustos 2023
İşaretlediklerim