İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, bir iklim protestosunda polise itaatsizlik ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak. Thunberg ve diğer aktivistler, 19 Haziran'da Malmö Limanı'nın petrol terminalindeki yolu trafiğe kapattıktan sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı. Savcı Charlotte Ottosen, polise itaatsizlik suçunun cezasının genellikle para cezası olduğunu belirtti.
24 Temmuz 2023

İstanbul Başsavcılığı, seçim sonuçları hakkında yanıltıcı bilgiler yaydığı ve deprem bölgesindeki seçmenlere yönelik yanlış algı oluşturabilecek provokatif paylaşımlar yaptığı iddiasıyla sosyal medya hesaplarına yönelik soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında, oyuncu Zeynep Beşerler'in Twitter hesabından yaptığı, seçim sonuçlarını eleştiren paylaşım nedeniyle şüpheliler arasında olduğu belirtildi. Beşerler'in paylaşımında 'Bu ülke için bu kadar geri zekalı çok fazla, yazık' ifadelerini kullandığı aktarıldı.
15 Mayıs 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

Türkiye'de hakkında soruşturma açıldıktan sonra Avusturya'ya giden ve burada tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın Avusturya'daki faaliyetleri ve bağlantıları hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Korkmaz, tutuklu bulunduğu sırada Avusturyalı bir iş insanı tarafından ziyaret edildi. Bu iş insanı, Korkmaz'a ait şirketin işlettiği Paramount Otel'in işletmecisi olan bir diğer Avusturyalı iş insanıyla da bağlantılı. Korkmaz, 'kara para aklama', 'yasadışı para transferi' ve 'yargıya müdahale' suçlamalarıyla ABD'de de yargılanıyor.
1 Ekim 2023

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

Piyanist ve klavsenci İklim Tamkan, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla, evinin sokağında polis tarafından 'şüpheli' göründüğü için durdurulduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirildiğini iddia etti. Tamkan, olayın kedisini aramak için sokağa çıktığı sırada gerçekleştiğini belirtti. Polisin kendisini 'şüpheli' göründüğü gerekçesiyle durdurduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirmeye çalıştığını ifade etti.
26 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin kara para aklama suçlamasıyla tutuklandığı soruşturma genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konuldu. Anadolu Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada 24 şüpheliden 16'sı tutuklanmış, bazı şirketlere kayyum atanmıştı. Soruşturma kapsamında, şüphelilerin yurt dışına çıkışlarına da yasak getirilmişti.
1 Aralık 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'in tecavüz iddiasıyla suçlanan ve sonrasında serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle oyuncu Ezgi Mola'ya açılan davanın ardından, Mola'ya destek veren şarkıcı Melek Mosso hakkında da hakaret davası açıldı. Mosso, sosyal medyada yaptığı paylaşımda 'Tecavüzcüleri koruyan bu sisteme yazıklar olsun' demişti. Mosso, iddianamede Orhan'ı doğrudan hedef almadığını belirtti, ancak savcılık paylaşımı hakaret olarak değerlendirerek 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep etti.
30 Ocak 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanya Ulusal İstihbarat Merkezi'nden (CNI) iki çalışanın ABD'ye gizli belge kaçırdığı iddialarını doğruladı. İspanyol basınında çıkan haberlere göre, bu iki çalışan hakkında yasal soruşturma açıldı ve suçlamalar CNI tarafından yapıldı. Adalet Bakanı Felix Bolanos, İspanya hükümetinin soruşturmada tam işbirliği yapacağını belirtti. İki çalışandan biri geçici tutuklama kararıyla cezaevine gönderilirken, diğeri şartlı serbest bırakıldı.
5 Aralık 2023

Dilan Polat ve Engin Polat çifti hakkında, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama ile vergi kaçırma iddiaları sonrasında soruşturma başlatıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan araştırma sonucunda, çiftin mal varlıklarına el konulma kararı alındı ve yurt dışına çıkışları yasaklandı. Ayrıca, çiftin ikinci derece yakınları ile 16 şirket ve 8 kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
13 Ekim 2023

İspanya'da ünlü San Fermin Festivali'ne bir gün kala, boğa güreşi karşıtı örgütler Pamplona kentinde eylem düzenledi. Anima Naturalis ve PETA gibi örgütler, boğa güreşlerinin 'Orta Çağ işkencesi' olduğunu savunarak, güreşlerin yasaklanması için imza kampanyası başlattı. İspanya'da her yıl 18 bin ile 20 bin arasında boğanın arenalarda öldürüldüğü ve İspanyolların yüzde 50'sinden fazlasının boğa güreşlerinin yasaklanmasını ya da kısıtlanmasını istediği belirtildi.
5 Temmuz 2024

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

Türk pop müziğinin ünlü ismi Ajda Pekkan, Antalya'da verdiği konserde 'Kızılcık Şerbeti' dizisinin oyuncusu Doğukan Güngör'ü fark edince, RTÜK tarafından yayın durdurma cezası verilen diziye destek mesajı yayınladı. Pekkan, diziyi takdir ettiğini ve cuma akşamları herkesin bu dizi için randevu almadığını belirtti. Dizi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından cezalandırılmış ve izleyicileri sosyal medyada destek kampanyası başlatmıştı.
22 Nisan 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonucu oluşan enkazın çevreye zarar verme potansiyeli nedeniyle Greenpeace Akdeniz, enkazın insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, enkazın içerdiği asbest, plastik türevleri gibi zehirli kimyasalların kontrolsüz şekilde doğaya yayılmasının önlenmesini amaçlıyor. Greenpeace, enkaz kaldırma sürecinin mevcut yönetmeliklere uygun yürütülmesi ve eksikliklerin insan ve doğa yararına giderilmesi gerektiğini vurguluyor.
4 Mart 2023
İşaretlediklerim