Merkez Bankası, bankalar için uygulanan menkul kıymet tesis düzenlemesini gevşetti ve bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Uzmanlar, bu değişikliğin borsada banka hisseleri üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtiyor.
26 Haziran 2023

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı bağış kampanyasında toplam 115 milyar lira toplandı. Kampanyaya en büyük katkıyı Merkez Bankası ve kamu bankaları yaptı. Ancak, bu bağışların büyük bir kısmının kamu bankaları ve Merkez Bankası tarafından yapılmış olması, kamunun kendi kendine bağış yapması şeklinde yorumlanarak eleştirildi. Ekonomi profesörü Refet Gürkaynak, bu durumu eleştiren bir fotoğraf paylaşarak tepkisini dile getirdi.
16 Şubat 2023

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

Eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu, Merkez Bankası'nın bankaların satabileceği günlük döviz miktarına limit getirdiğini açıkladı. Bu karar, Türk Lirası'nın değer kaybının hızlandığı ve doların 20 TL'ye yaklaştığı bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirme kararının ardından TL'nin değer kaybı hızlanmış ve Merkez Bankası döviz artışını engellemek için rezervlerini eritmişti.
17 Nisan 2023

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti. Banka analistleri, faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında somut faiz artışları yapmaya devam etmesini bekliyor.
22 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekti. Bu karar, yüksek enflasyon oranlarına rağmen alındı ve TCMB'nin son dönemdeki faiz indirim döngüsünü takip etti. Aralık ve Ocak aylarında faiz oranı yüzde 9 olarak sabit tutulmuştu. Ancak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerini sınırlamak amacıyla bir indirim beklentisi oluşmuş ve TCMB bu yönde bir karar almıştır.
23 Şubat 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 26 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında hem Türk Lirası hem de döviz mevduatlarında azalma yaşandı. Bu durum, seçim öncesi dönemde TL'nin değer kaybını önlemek için yapılan döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sonucu rezerv kayıplarının arttığı bir döneme denk geliyor. Net rezervlerin ekside seyretmesi, sermaye kontrolüne varabilecek önlemlerin gelebileceği yorumlarını beraberinde getiriyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun da dikkat çektiği bu mevduat azalışı, piyasalarda endişe yaratıyor.
8 Haziran 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükselttiği bir ortamda, 24 Ağustos'taki toplantının çok kritik olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, enflasyon beklentilerini düzeltmeden ve faizi dengeye oturtmadan insanların ikna olmayacağını belirtti. Ayrıca, kademeli faiz artışından kaybedilen zamanın çok pahalı olduğunu ve yüzde 58 olan yıl sonu tahmininin aslında yüzde 40 gibi bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
7 Ağustos 2023

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

İktidara yakın yazar Abdulkadir Selvi, ekonomi çevreleriyle yaptığı görüşmelere dayanarak Merkez Bankası'nın faiz artışının yüzde 20'ye ulaşmayacağını, yüzde 16,50-17,00 civarında olabileceğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını öngörmüştü. Daha önceki faiz artışının piyasalar tarafından yetersiz bulunması döviz kurlarında artışa neden olmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Temmuz'da açıklanacak.
17 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Türkiye'de 32-91 günlük Türk Lirası mevduatların aldığı faiz oranı ortalama %28,10'a yükselerek 5 Aralık 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası, enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentilerini karşılamadı. Uzmanların uyarılarına rağmen enflasyon yükseldi, TL değer kaybetti ve hükümet bankalara çeşitli kısıtlamalar getirdi. Seçim öncesi döviz talebinin artmasıyla TL, dolar ve avro karşısında değer kaybetti. Hükümet, TL'deki ani değer kaybını önlemek için kur korumalı mevduatta faiz tavanını kaldırdı.
31 Mart 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024
İşaretlediklerim