Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz denetimli serbestlik talebinde bulunmuştu. Bugün Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verilerek tahliye edilmiştir.
17 Kasım 2023

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakacak olan istinaf heyetinin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor ve kendisine iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesinde itiraz edilen kararın onanması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstinaf incelemesi henüz tamamlanmadı ve İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazeteci, mahkeme tarafından tahliye edildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Gazeteciler, savunmalarında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettiler. Savcılık, gazetecilerin tutukluluklarının devamını talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi reddederek tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım'da yapılacak.
12 Temmuz 2023

Kobani Davasında sekiz yıldır cezaevinde olan Selahattin Demirtaş, 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yazıda, Demirtaş'ın barışçıl ve demokratik siyaseti savunan bir figür olduğu, ancak AKP'nin siyasi çıkarları doğrultusunda onu hedef aldığı belirtiliyor. AKP'nin halkı cepheleştirerek siyasi rant sağladığı ve Demirtaş gibi diyalog ve ortak değerleri öne çıkaran siyasetçilerin bu stratejiye tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteciye 'İşine bak' diyerek tepki gösterdi. Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili sorusuna da 'Beni dinlememişsiniz herhalde' diyerek yanıt veren Bahçeli, ardından Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruya tahammül edemeyip gazeteciyi azarladı. Bahçeli'nin Özel Kalem Müdürü Fikret Hayali, gazeteciyi iterek oradan uzaklaştırdı.
24 Ocak 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile yaşanan polemik sonrasında 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. İmamoğlu'nun 28 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor. Suçlamalar, İmamoğlu'nun Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışında Yazıcı'yı eleştiren ifadelerine dayanıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddediyor ve şikayetin ciddiyetten uzak olduğunu savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı başka bir dava da devam ediyor ve bu davanın sonucu siyasi yasak getirebilir.
14 Temmuz 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ülkücü Şehitler Anıtı'nda yaptığı konuşmada, MHP ve Ülkü Ocakları'na yönelik eleştirilerde bulunan gazetecileri hedef aldı. Bahçeli, bu gazetecilerin mahkemede dinlenmesini ve iddialarını belgelemelerini istedi. Özellikle Halk TV, Now ve Sözcü gibi medya kuruluşlarını eleştiren Bahçeli, adli müracaatlarını en kısa sürede gerçekleştireceklerini belirtti.
27 Mayıs 2024

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 42 yıl ağır hapis cezası verdi. Bu karar, Cumhurbaşkanı'nın Demirtaş’a yönelik 'Seni tahliye ettirmeyeceğim' mesajı olarak yorumlandı. Aynı davada Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de 10 yıl hapis cezası aldı. Ayrıca, 28 Şubat davasından tutuklu generallerin hastalık ve yaş durumu nedeniyle tahliye edilmesi kararı da gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlandı.
18 Mayıs 2024

Kobani davasında HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a hapis cezaları verildi. Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verildi. Bu cezalar, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'yumuşama, normalleşme' mesajları verdiği bir dönemde geldi ve bu söylemlerin eleştirilmesine yol açtı. Kararlar, Türkiye'de barış ve birlikte yaşama iradesine darbe olarak nitelendirildi.
16 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı tanıdığını iddia ederek yakınlarını cezaevinden çıkarmak isteyen kişilere tahliye sözü karşılığında para alan Mehmet Erdem Özönder'e 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 7,5 yıl hapis ve 120 bin TL adli para cezası verildi. Özönder, sosyal medyada kendini 'hukuk müşaviri' olarak tanıtıyordu ve aynı suçlamadan iki sayfa adli sicil kaydı bulunuyordu. Özönder'in ofisinde çalışan avukatlar hakkında da sanıkların suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle 'dolandırıcılık'tan suç duyurusunda bulunuldu.
9 Eylül 2023

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel arasında yapılan bir görüşme sonrası her iki taraf da konuşmama kararı almıştır. Görüşmede, cezaevinde bulunan bazı isimlerin durumu ele alınmış olabilir, ancak resmi bir açıklama yapılmamıştır. Bu durum, yargı üzerinde siyasi pazarlık yapıldığına dair spekülasyonlara yol açmıştır. Mehmet Ocaktan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve siyasi liderlerin yargı kararları üzerinde pazarlık yapamayacağını vurgulamaktadır.
6 Mayıs 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan, 26 Ocak'ta Silivri Cezaevi'ne ziyaret sırasında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Aydoğan'a kelepçe takıldı ve fotoğrafı çekildi. Kahramanmaraş başsavcılığına SEGBİS aracılığıyla bağlanan Aydoğan, 21 Haziran 2022 tarihli bir tweeti sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamalarıyla karşılaştı. Aydoğan, ifadesinde tweetin anayasal sınırlar içinde eleştiri amaçlı olduğunu belirtti. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanmasıyla ilgili soruşturmada ise dokuz yıldır etkili bir adım atılmadı.
31 Ocak 2023

İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında dokuz gazeteci gözaltına alındı. Bu gazetecilerin çoğu Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam çalışanlarıydı. Gözaltına alınan gazetecilerden üçü 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanırken, diğer altı gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan gazetecilerden Esra Solin Dal Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne, Erdoğan Alayumat Metris Cezaevi'ne, Mehmet Aslan ise Sincan Cezaevi'ne gönderildi.
27 Nisan 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Kobani davasında, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında savcılık mütalaası okundu. Savcılık, 36 kişinin 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaanın özeti sekiz saat sürdü ve HDP'liler ile avukatlar savunmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle tepki göstererek salonu terk etti. Savcılık, Demirtaş için en fazla ceza talep ederek, çeşitli suçlamalardan dolayı 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 323 yıla kadar hapis cezası istedi.
14 Nisan 2023

Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Erdinç'in telefonuna el konuldu ve ifade vermesi bekleniyor. Erdinç'in avukatıyla telefonda konuşmasına izin verilmediği bildirildi. Bu olay, son iki günde 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alınan dördüncü kişi oldu.
2 Kasım 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Kırşehir'de yürütülen bir soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, Ankara'daki evine yapılan baskın sonucu 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı işlemi sonrasında Arslan, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü ve evindeki telefon ile bilgisayarına el konuldu.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim