MASAK, 7 binden fazla kişi ve bin 500 şirketin para trafiğini inceleyerek mama sektöründe büyük bir mali suç örgütü tespit etti. Bu örgütün, sözde hayvanseverlik adı altında kurulan STK'lar, pet shoplar, mama ve veterinerlik şirketlerinden oluştuğu belirtildi. Rapora göre, bu örgüt çocukların ölümü üzerinden para kazanarak yüz milyonlarca lira vurgun yapıyor. Ancak, rapordaki rakamlar ve iddialar arasında tutarsızlıklar bulunuyor.
19 Temmuz 2024

İstanbul'da düzenlenen operasyonda, 150 milyon lira değerinde kaçak kanser, diyabet ve böbrek hastalıkları tedavilerinde kullanılan ilaç ele geçirildi. Polis, bu ilaçların Türkiye'ye yasadışı yollarla sokulup piyasaya sürüleceğini tespit etti. Fatih'te bir adrese yapılan baskında iki şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.
3 Eylül 2024

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Koç Holding, bünyesinde bulunan Tat Gıda'nın satışı da dahil olmak üzere stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi için bir çalışma başlattığını duyurdu. Şirket, bu süreçte finansal danışmanlık hizmeti almak üzere bir görevlendirme yaptığını ve ön çalışmalara başlandığını belirtti. Ancak henüz somut bir kararın alınmadığını açıkladı. Bu bilgi, gizliliğin sağlanamayacağının anlaşılması üzerine paylaşıldı.
23 Mayıs 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Rekabet Kurulu, İsveçli çokuluslu şirket Tetra Pak'a 130,9 milyon lira idari para cezası verdi. Ceza, Tetra Pak Paketleme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Tetra Laval Holding ve Finance SA'ya (TLHF) verildi. Şirketin aseptik sıvı gıda karton ambalaj dolum makinesi ve aseptik sıvı gıda karton ambalaj üretimi ve satışı pazarlarında hakim durumda olduğu belirtildi. Kurul, şirketin 3D aseptik prizma şekil marka ve tasarım başvurularıyla hakim durumunu kötüye kullanarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiğine karar verdi.
19 Ağustos 2024

Elazığ merkezli dört ilde düzenlenen operasyonda, evde ek iş ilanları vererek dolandırıcılık yapan 11 kişiden 10'u tutuklandı. Şüpheliler, evde sabun paketleme işi yaparak ek gelir elde etme vaadiyle insanları dolandırdı. Operasyonda sekiz cep telefonu ve 15 banka kartına el konuldu. Bir şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
9 Temmuz 2024

Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif artış veya arz kısıtlaması olup olmadığını belirlemek için ön araştırma başlattı. Kurum uzmanları, büyük besiciler ve kırmızı et alım-satım merkezlerinde incelemeler yapıyor. Ayrıca sektör paydaşlarından ve ilgili regülasyon kuruluşlarından bilgi toplanıyor. Ön araştırma sonucunda Rekabet Kurumu, soruşturma açılması yönünde karar verecek. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığı ve Kasaplar Odası'nın yetkilileri önlem almaya çağırdığı belirtiliyor.
16 Nisan 2023

Eyüp Sabri Tuncer, ürünlerinin kimyasal risk nedeniyle Avrupa'da satıştan kaldırıldığı haberlerine yanıt verdi. Şirket, Amazon'un duyurusunun yanlış olduğunu ve toplatma kararının eski ürünlerle ilgili olduğunu belirtti. Tuncer, mevcut ürünlerin Avrupa Birliği'nde yasaklanmadığını ve Amazon'un duyurusunun yanıltıcı olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu kimyasal maddenin sadece Avrupa Birliği'nde yasak olduğunu, diğer ülkelerde yasaklanmadığını ifade etti.
16 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Rekabet Kurumu, emlak ve vasıta satış/kiralama platformu Sahibinden.com'a Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği gerekçesiyle 40,1 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurum, Sahibinden.com'un pazarda hakim durumda olduğunu ve emlakçıların ve galericilerin birden fazla platform kullanmasını zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, Sahibinden.com'un üyelerinin ilanlarına ilişkin verilerini diğer platformlara taşımasını engelleyecek nitelikteki hükümleri kaldırması gerektiği ve ilan sahiplerinin verilerini rakip platformlara etkin şekilde taşıyabilmelerini sağlayacak altyapıyı bedelsiz sağlaması gerektiği belirtildi.
23 Ağustos 2023

Sosyal medyada lüks yaşamlarıyla tanınan ve kısa sürede zenginleşen Özlem ve Tayyar Öz çifti hakkında, Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından soruşturma başlatıldı. Gazeteci Murat Ağırel, çift hakkında başlatılan incelemenin soruşturmaya dönüştüğünü ve dosyaya erişim engeli getirildiğini duyurdu. Ağırel, kamuoyu tarafından tanınan diğer kişilere de soruşturma başlayacağını belirtti.
28 Kasım 2023

Avukatlık mesleğindeki reklam yasağına ilişkin yönetmelik değiştirildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelere göre, avukatlar çevrimiçi platformlarda reklam veremeyecek ve reklam yasağını delenler hakkında re’sen soruşturma başlatılacak. Ayrıca, avukatların mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunmaları yasaklandı. Bu düzenlemeler, avukatların mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınmalarını amaçlıyor.
9 Ağustos 2024

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Galatasaray’ın Konyaspor galibiyeti sonrası sosyal medya hesaplarından Fenerbahçeli taraftarlara küfreden astrolog Meral Güven hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, Meral Güven'in canlı video kaydında sarf ettiği sözlerin TCK’nın 216. maddesi kapsamında 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçunu oluşturduğunu belirtti. Soruşturma, sosyal medyada çok kez paylaşılan bu sözler üzerine re’sen başlatıldı.
27 Mayıs 2024

Rekabet Kurumu, Meta'nın Instagram ve Threads uygulamaları arasındaki veri aktarımı ve birleştirmesi nedeniyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, Meta'nın bu eylemleriyle pazarda rekabeti engellediği ve rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı belirlendi. Bu nedenle, Kurum Meta'ya 12 Aralık 2023'ten itibaren her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca, Meta'nın kullanıcı verilerini birleştirme davranışının engellenmesi için geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim