Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'a ait olan ve onun kimliğinin bir parçası olarak kabul edilen siyah kunduz keçe şapka, Fontainebleau'daki Osenat müzayede evinde 1,9 milyon avroya (yaklaşık 59 milyon lira) satıldı. Şapkanın 19. yüzyıl boyunca Napolyon'un sarayının levazım subayının ailesinde kaldığı ve iyi korunduğu belirtildi. Ayrıca müzayedede Napolyon'a ait diğer eşyalar da satışa sunuldu.
19 Kasım 2023

Fransız bir tüccar, emekli bir çiftten 150 avro karşılığında satın aldığı maskenin 4,2 milyon avro karşılığında satışını gerçekleştirdi. Maske, çiftin atası olan Gabon’un 1900’lerdeki koloni valisi Rene-Victor Fournier’den kalmaydı. Satışın ardından çift, maskenin 19. yüzyıldan kalma nadir bir Ngi maskesi olduğunu öğrendi ve satışın iptali için dava açtı. Ayrıca Gabon hükümeti de davaya müdahil olarak maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.
1 Kasım 2023

Fransa'da butik üretim biraya olan talebin artması ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle şarap sektörü olumsuz etkilendi. Bu durumu düzeltmek için Fransız hükümeti, üretim fazlası şarabı imha etmek ve üreticileri desteklemek için 200 milyon euro harcayacağını açıkladı. Bu paranın büyük bir kısmı fazla stokları satın almak için kullanılacak ve elde edilen alkol, dezenfektan, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerde kullanılacak. Ayrıca, şarap üreticilerinin aşırı üretimi azaltmak için zeytin gibi diğer ürünlere yönelmeleri teşvik edilecek.
26 Ağustos 2023

Lincoln'lü sanatçı David Taylor, bir müzayede evinde 2 bin sterline satın aldığı tablonun, Kanadalı empresyonist Helen McNicoll'a ait 300 bin sterlin değerinde bir şaheser olduğunu keşfetti. Tablonun McNicoll'un imzasını taşıdığı ve 20. yüzyılın başlarında Kanada'da sergilendiği belirlendi. BBC'nin 'Fake of Fortune?' programında uzmanlar tarafından doğrulanan bu keşif, sanat dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Taylor, tabloyu açık artırmada satmayı planlıyor.
4 Ekim 2024

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Drouot Müzayede Evi, 150 milyon yıllık 'camptosaurus' cinsi dinozor iskeletini 20 Ekim'de açık artırmayla satışa sunacak. 'Barry' ismi verilen dinozorun iskeletinin fiyatının 1,2 milyon avroya kadar çıkabileceği belirtildi. ABD'nin Wyoming eyaletinde 2000'li yıllarda keşfedilen dinozor iskeletinin kafatasının yüzde 90'ı, dişleriyle birlikte bugüne kadar çok iyi muhafaza edildi.
26 Eylül 2023

Fransa'da Cumhuriyetçi milletvekili Michel Lauzzana ve Ekolojistler Partisi'nden Francesca Pasquini tarafından sunulan ve 'Puff Bar' olarak bilinen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklamayı hedefleyen yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te bulunan 104 milletvekilinin tümünün evet oyu ile kabul edildi. Avrupa Komisyonu'nun altı ay içinde tasarıya ilişkin görüş bildirmesi ve Senato'da görüşülmesinin ardından, yasağın 2024 yaz sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Başbakan Elisabeth Borne ve Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, gençler arasında artan kullanım ve çevresel etkiler nedeniyle bu adımın önemine vurgu yapmıştır.
5 Aralık 2023

Gabon hükümeti, 19'uncu yüzyıldan kalma ve bir Fransız sömürge valisi tarafından 'bilinmeyen bir şekilde edinilmiş' olan geleneksel Fang maskesinin iadesi için Fransa'da yasal işlem başlattı. Maskenin Mart 2022'de 4,2 milyon avroya satıldığı bir açık artırmada ortaya çıktı. Maskenin eski sahipleri, satışın iptali için dava açarken, maskenin satışını gerçekleştiren tüccar 'çifti kandırma suçlamasıyla' mahkemeye çıktı. Gabon yönetimi, maskenin kendilerine ait olduğunu ve satışın iptal edilerek eserin Gabon'a iadesini talep ediyor.
6 Kasım 2023

Kim Kardashian, Sotheby's müzayede evinde düzenlenen 'Royal & Noble' müzayedesinde, Prenses Diana'nın geçmişte taktığı ve Filistin asıllı İngiliz iş insanı Naim Attallah tarafından hediye edilen 'Attallah Haçı' kolyesini 163 bin 800 Avro'ya satın aldı. Kolye, Diana tarafından son olarak Ekim 1987'de bir yardım galasında takılmış ve müzayede öncesi tahminlerin iki katından fazla bir fiyata satılmıştır. Sotheby’s London mücevherat başkanı Kristian Spofforth, Diana'nın mücevherlerinin piyasaya nadiren çıktığını ve bu parçanın yeni bir sahibe geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
19 Ocak 2023

Sotheby's müzayede evinde, 1700'lerin ortalarında Çin'de imparatorluk fırınlarında üretilmiş ve Yasak Şehir'de boyanmış 11,5 cm çapındaki 'falancai' türü nadir bir porselen kase, 25,3 milyon dolara satıldı. Kase üzerinde iki kırlangıç, çiçek açan bir kayısı ve bir söğüt ağacı tasviri bulunuyor. Bu kase, çift olarak üretilmiş olup, eşinin Londra'daki British Museum'da sergilendiği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Kuzey Fransa'da Dieppe yakınlarındaki Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, 200 yıllık bir not içeren küçük bir cam şişe buldu. Not, 1825 yılında PJ Féret adlı bir yerel ileri gelenin burada kazılar yaptığını belirtiyor. Bu keşif, arkeologlar için nadir ve büyülü bir an olarak nitelendirildi. Kazı çalışmaları, uçurum erozyonu nedeniyle acil olarak gerçekleştiriliyordu ve Galya dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı.
20 Eylül 2024

Fransız İmparator Napolyon Bonapart'ı anlatan 'Napolyon' filminin müzikleri için imparatorun Londra'daki bir müzede sergilenen piyanosu kullanılmış. Britanyalı besteci Martin Phipps, müziklerin hem Napolyon'u hem de hayatının aşkı Joséphine'i ayrı ayrı betimleyecek şekilde hazırlandığını belirtti. Müziklerde, Napolyon'un yabancı olma hissini yansıtmak için Korsikalı şarkıcılar ve Korsika şarkıları kullanıldı. Ayrıca, Napolyon'un müzikleri piyanoda basit bir şekilde başlayıp, solo trompete devredilerek, filmin sonunda enstrümantal ve vokal bir versiyona dönüşüyor.
25 Ekim 2023

Fransa'nın güneyindeki Lot bölgesinde yer alan Rocamadour Tapınağı'nda sergilenen ve efsanevi Orta Çağ şövalyesi Roland'a ait olduğu düşünülen 1300 yıllık 'Durandal' isimli kılıç çalındı. Kutsal Roma İmparatoru Şarlman'ın 8. yüzyılda meleklerden alarak en iyi askerine verdiğine inanılan kılıç, 22 Haziran'dan beri kayıp. Rocamadour Belediye Başkanı Dominique Lenfant, kılıcın kaybından dolayı üzüntüsünü dile getirirken, tapınağın başrahibi Florent Millet kılıcın aslında bir kopya olduğunu iddia etti.
4 Temmuz 2024

İspanyol ressam Pablo Picasso'nun 'Femme a la Montre' adlı eseri, Sotheby's müzayede evinde 139 milyon dolara satılarak açık artırmada satılan en pahalı ikinci sanat eseri oldu. Bu tablo, Picasso'nun sevgilisi ve birçok eserine konu olan Fransız model Marie-Therese Walter'ı betimliyor. Walter, Picasso ile Paris'te 17 yaşındayken tanışmış ve Picasso'nun evli olduğu bir dönemde gizli bir ilişki yaşamışlardı. Picasso, 20'nci yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor ve Kübizm akımına ilham vermiştir.
9 Kasım 2023

Fransa İçişleri Bakanlığı, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları öncesinde yaklaşık 1 milyon gönüllü ve çalışanı soruşturdu. Bu soruşturmalar sonucunda, casusluk ve diğer güvenlik tehditleri nedeniyle yaklaşık 5 bin akreditasyon talebi reddedildi. Özellikle Rusya'dan gelen talepler dikkat çekti ve bazı Rus vatandaşları ön soruşturmaya alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında, açılış töreninin yapılacağı Seine Nehri çevresinde oturan yaklaşık 20 bin kişi de soruşturuldu.
24 Temmuz 2024

Titian’ın 1995 yılında çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans dönemi tablosu, 15 milyon ila 25 milyon sterlin arasında bir fiyata alıcısını bekliyor. Venedikli ressamın 'Rest on the Flight into Egypt' adlı tabloyu 1508’de yaptığı düşünülüyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu. Tablo, Christie’s tarafından 29 Haziran’da satışa çıkarılacak.
13 Haziran 2024

Ünlü moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in Paris, Saint-Thomas s'Aquin bölgesinde Seine nehrine bakan ve 17'nci yüzyıldan kalma bir binada yer alan dairesi, liste fiyatının iki katından biraz fazla, 10,8 milyon dolara satıldı. Lagerfeld, ölümünden önce on yıl boyunca bu dairede yaşamış ve mekanı fütüristik bir tarzda yeniden tasarlamıştır. Dairenin dekorasyonunda kullanılan sanat eserleri ve mobilyalar Sotheby's tarafından açık artırmada satıldı. Satışla ilgili detaylar noter tarafından duyuruldu ancak alıcının kimliği açıklanmadı.
30 Mart 2024

Fransa'nın başkenti Paris'te, silahlı olduğu ihbar edilen bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Olay, Paris'in 11. bölgesinde meydana geldi. Şüphelinin polislere silahını doğrultması üzerine polisler tarafından ateş açıldı ve şüpheli göğsünden aldığı dört kurşunla yaşamını yitirdi. Adli kaynaklar, ölen kişinin kimliğinin henüz belirlenemediğini ve elindeki silahın sahte olduğunu açıkladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
23 Ocak 2023

Prenses Diana'nın beyaz koyunların arasında tek bir siyah koyunun yer aldığı ünlü kazağı, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi tarafından 1,14 milyon dolara satıldı. Kazak, 1981'de Diana'nın Galler Prensi Charles'la evliliğinden haftalar önce giydiği ve Kraliyet ailesi içindeki yerinin sembolü olarak tanımlanan bir parçadır. Kazanan kişinin kimliği açıklanmadı.
15 Eylül 2023

Fransa'da polis tarafından dur ihtarına uymadığı için öldürülen 17 yaşındaki Nahel M. için aşırı sağcı bir televizyon sunucusu tarafından başlatılan bağış kampanyasında 1 milyon avrodan fazla para toplandı. Bu olay ülke genelinde protestolara yol açtı ve Fransa İçişleri Bakanlığı güvenlik amacıyla 45 bin polisin görevlendirileceğini duyurdu. Fransa Adalet Bakanı, bağış kampanyasının ülkede sükunetin yeniden tesisine hizmet etmediğini belirterek tepki gösterdi.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim