Merkez Bankası'nın getirdiği sınırlamalar sonrasında bankalar, mobil ve internetten kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açılmasını sonlandırdı. Bu uygulama, KKM'nin sınırlandırılmasını hedefliyor. Şubelerden bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, yeni dönemde ikili bir faiz uygulaması ihtimali de olduğu belirtildi.
23 Ağustos 2023

Aralık 2021'de başlatılan ve Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmayı amaçlayan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken para miktarı 2,1 trilyon liraya ulaştı. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yaparak yatırımcıları korumayı hedefliyor. İktidar, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için KKM'ye olan ilgiyi artırmak amacıyla bir ay içinde dört yeni düzenleme getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 28 Nisan haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 117 milyon 590 bin lira olarak kaydedildi.
6 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekti. Bu karar, yüksek enflasyon oranlarına rağmen alındı ve TCMB'nin son dönemdeki faiz indirim döngüsünü takip etti. Aralık ve Ocak aylarında faiz oranı yüzde 9 olarak sabit tutulmuştu. Ancak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerini sınırlamak amacıyla bir indirim beklentisi oluşmuş ve TCMB bu yönde bir karar almıştır.
23 Şubat 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış süreci devam ediyor. 27 Ekim haftasında 63 milyar liralık bir çıkış gerçekleşti. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyon daha da yükselmiş, döviz fırlamıştı. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. 18 Ağustos haftasından beri KKM hesaplarındaki toplam tutar düşüşte.
2 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde bankaların uyguladığı marj farkı nedeniyle oluşan zararları karşılıyordu. Ancak yeni bir düzenleme ile bu marj farkının yüzde 1'i geçemeyeceği belirlendi. Daha önce bankalar, kendi belirledikleri yüksek döviz satış kurları üzerinden TCMB'den ödeme alabiliyorlardı. Uzmanlar, bankaların bu sistemden kazanç sağladığını ifade ediyordu.
5 Haziran 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı artış göstermeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 12 Mayıs haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 346 milyon 755 bin lira olarak kaydedildi. Bu miktar, önceki haftalara göre artış göstermiş durumda. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından faiz sınırı kaldırılarak teşvik ediliyor.
18 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Murat Muratoğlu, bu kararın halkı doğrudan ilgilendiren mevduat faizleriyle aynı olmadığını belirtiyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle mevcut politikanın işe yaramadığını ve teknik önlemler alındığını ifade ediyor. Muratoğlu, yanlış hamlelerin ülke ekonomisini daha da kötüleştirebileceğini ve para politikasının sınırlı etkisi olduğunu vurguluyor.
24 Mayıs 2024

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Mart ayında politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükselten MB, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında da faizi sabit tutmuştu. Ağustos ayında da aynı kararı alan MB, faiz oranını değiştirmedi.
20 Ağustos 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tutar, 5 Temmuz haftası itibariyle 23 milyar lira kaybederek 2 trilyon liranın altına geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'deki düşüşün devam edeceğini ve Temmuz ayında çıkışların hızlanacağını belirtti. Şirketler için KKM'de vergi avantajının kalkması ve zorunlu karşılık oranlarının artırılması gibi faktörler de bu düşüşte etkili oldu.
11 Temmuz 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Bu uygulama, TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılmıştı. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj alınmazken, normal TL mevduatında stopaj uygulanıyor. KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira olarak belirtiliyor.
27 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranını yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürdü. Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetiminin 'liralaşma' politikaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, ilave zorunlu karşılık oranının hesaplanmasında gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı dikkate alınacak olan son iki hesaplama tarihi itibarıyla en yüksek oranın esas alınacağı belirtildi.
8 Temmuz 2023

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Mart ayında faizi yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükselten MB, nisan, mayıs ve haziran aylarında da faizi sabit tutmuştu. Para Politikası Kurulu, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini izleyerek, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı ifade edildi.
23 Temmuz 2024

Merkez Bankası, yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 75 baz puan indirerek yüzde 4,50'den yüzde 3,75'e düşürdü. Bu karar, Fed'in Mart 2020'den sonra ilk kez politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmesinin ardından geldi. Faiz indirimi, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin faizle tesis edilen kısmına uygulanacak.
19 Eylül 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim