Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmen krizi konusunda oynadığı rolün Avrupa'nın istikrarını korumada kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin ve Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Avrupa kıtasını bir anlamda kurtardığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilere de değinerek, Erdoğan'ın Macaristan'da sevilen bir lider olduğunu ve yüksek bir imaja sahip olduğunu vurguladı.
1 Mart 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğunu açıkladı. Bu göçmenlerin biyometrik kayıtlarının bulunduğunu ve konumlarının bilindiğini belirtti. Yerlikaya, düzensiz göçmenlere karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve bu kapsamda İstanbul'da dokuz göç mobil noktası kurduklarını ifade etti.
26 Temmuz 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' nedeniyle Avrupa'ya giden özellikle doktor ve mühendisler ile yurt dışında eğitimlerine devam eden öğrenciler bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce 'Giderlerse gitsinler' demişken, geçen hafta geri dönme çağrısında bulunmuştu. Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' hareketini başlatmış, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu öğrencilere geri dönme çağrısında bulunarak, 'Gelin evlatlarım, dönün gençler. Bu ülkenin size ihtiyacı var. Sizin hayalleriniz benim hedefimdir' ifadelerini kullanmıştır.
9 Mayıs 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çalışma şartları nedeniyle yurt dışına giden veya gitmeyi düşünen doktorları Türkiye'ye geri dönmeye davet etti. Daha önce 'Gidiyorlarsa gitsinler' şeklinde bir açıklama yapan Erdoğan, seçimlere kısa bir süre kala doktorlara yönelik olumlu bir mesaj vererek, bilimsel çalışmalar için gerekli imkanların sağlanacağını belirtti. Bu çağrı, Erdoğan'ın daha önceki sert tutumunun aksine bir yaklaşım olarak değerlendirildi.
1 Mayıs 2023

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray'a ulaşan bir AFAD gönüllüsü, deprem bölgesinde yaşadıkları koordinasyonsuzluk ve görevlendirme sorunlarını anlattı. Gönüllü, AFAD'ın A Haber için kurtarma anlarını organize ettiğini iddia etti. Gönüllülerin uzun süre bekletildiğini, görev verilmediğini ve çadır, su, battaniye gibi yardım malzemelerinin dağıtımına izin verilmediğini belirtti. Ayrıca, Romanya'dan gelen bir ekibin de boşuna bekletildiğini ve İstanbul'dan gelen 150 AFAD Destek gönüllüsünün de geri döndüğünü ifade etti.
10 Şubat 2023

Mustafa Karaalioğlu, Kayseri'de yaşanan olaylar ve diğer şehirlerdeki benzer tatsız olaylar üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor. Suriyeli göçmenlerin savunmasız ve tedirgin olduklarını belirten Karaalioğlu, bu insanlara karşı yapılanların insanlık ayıbı olduğunu ifade ediyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerçekçi olunması gerektiğini ve mevcut durumu kabullenmenin ilk şart olduğunu savunuyor. Suriyelilerin geri dönecekleri yerin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
6 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, kaçak göçle mücadelede daha fazla kararlılık göstereceklerini ve oturma izni olmayanların hızla sınır dışı edileceğini belirtti. Scholz, Rusya'nın işgalinden kaçan Ukrayna vatandaşlarına koruma sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın düzensiz göçü azaltma hedefi olduğunu ve sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen ve henüz sınır dışı edilmemiş kişi sayısının 240 bin civarında olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'deki mülteci sorununun ve hukuki sorunların ekonomik istikrarı engellediğini belirtti. Toplumun büyük bir kısmı mültecilerin geri dönmesini ve yeni mülteci girişinin yasaklanmasını istiyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında düşük sıralamalarda yer aldığına dikkat çekildi. Korkmaz, demokratik ve hukuki altyapı düzeltilmeden yatırım ve güven ortamının sağlanamayacağını vurguladı.
26 Mayıs 2024

31 Aralık'ta 95 yaşında hayatını kaybeden Emerit Papa 16. Benediktus'un naaşı, Vatikan'daki Aziz Peter Bazilikası'nda ziyarete açıldı. Katolik dünyası, Papa'yı son kez görmek için uzun kuyruklar oluşturdu. 2005-2013 yılları arasında Papalık görevini yürüten ve 600 yıl sonra istifa eden ilk Papa olan 16. Benediktus için Perşembe günü düzenlenecek cenaze törenini halefi Papa Francesco yönetecek. Tören sade ve ölçülü olacak şekilde planlanmıştır ve dünya çapından devlet liderleri de cenazeye davet edilmiştir.
2 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Euronews haber ajansının 'Muhalefet seçimi kazanırsa Türkiye'nin AB göçmen anlaşmasına ne olacak?' başlıklı haberine sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin önceliklerini vurgulayarak, göçmen konusunda net bir tutum sergilediğini ve 'Önce Türkiye' dediğini belirtti.
30 Mart 2023

Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 yılında 275 bin 40 olan sığınmacı kabul sayısını 2022'de 384 bin 245'e yükseltti. Almanya, en fazla sığınma talebini onaylayan ülke olarak öne çıktı ve bu dört ülke (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) toplam olumlu iltica kararlarının yüzde 73'ünü verdi. Onaylanan sığınma taleplerinin büyük bir kısmı mülteci statüsüne, ikincil koruma ve insani koruma kategorilerine dahil edildi. Koruma statüsü alanlar arasında Suriyeliler, Afganlar ve Venezuelalılar en büyük grupları oluşturdu.
28 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler'in eski iyi niyet elçisi ve Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı eleştirdi. Jolie, saldırının ardından İsrail ve işbirliği içindeki ülkeleri hedef alarak, Filistinli sivillerin uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Ayrıca, dünya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes dayatmasını engelleyerek bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.
2 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen iftar buluşmasında Avrupa ülkelerinin elçilerine hitap etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda taşıdığı yükün Avrupa tarafından paylaşılması gerektiğini ve Suriye'de barışın sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını istediklerini ve bunun uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
20 Nisan 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlık sektöründeki sorunları ve hekimlerin yurt dışına göç etmesini eleştirdi. Ortaylı, Almanya'nın kalifiye elemanlara yönelik ilanlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki hekimlerin ve sağlık personelinin yurt dışına göç etme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve düşük ücretlerin bu göçü tetiklediğini ifade etti. Ortaylı, Türkiye'nin tıpta Nobel düzeyine geldiğini ve bu kaynağın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
22 Temmuz 2023

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de yasal kalış hakkı bulunan yabancı sayısının 4 milyon 449 bin 333 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 3 milyon 109 bin 867'si Suriyeli, 228 bin 290'ı uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar ve 1 milyon 111 bin 176'sı ikamet izinli yabancılardan oluşuyor. Medya ve Göç Derneği'nin kılavuzuna göre göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler gibi farklı göç statüleri tanımlanıyor. Göç İdaresi Başkanlığı, bu süreçleri insan haklarına ve hukuka uygun olarak yürüttüğünü belirtti.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim