Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, bir eylemde 'Kelime-i Tevhid' yazılı bayrak taşıyan bir kişiye saldıran gence 'Eline sağlık' mesajı paylaşarak tepki çekti ve bu paylaşımı nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' suçundan soruşturma başlatıldı. Ayrıca, 'İsrail ve PKK'ya Lanet Mitingi'ne katılanlara yönelik kullandığı ifadeler sebebiyle 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçundan başka bir soruşturma daha açıldı. Altaylı, her iki soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.
3 Ocak 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye bürolarından gazetecilerin işten çıkarılmasıyla ilgili şikayet dosyasını incelemeye aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TGS grev kararı almış ve Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. RTÜK hukuk müşavirliği tarafından konuya ilişkin rapor hazırlanıyor ve bu ay içerisinde RTÜK gündemine alınması bekleniyor.
12 Eylül 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halk TV hakkında başlattığı inceleme ve kendisi hakkındaki ifadelerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Demirtaş ise kendisinin örgüt üyeliğinden hüküm giymediğini ve haksız yere suçlandığını ifade ederek Şahin'e sert sözlerle karşılık verdi.
18 Mart 2023

Ankara İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırı sonrasında Ankara Başsavcılığı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıyı yapan iki kişinin öldüğünü, iki emniyet mensubunun da hafif yaralandığını bildirdi. Saldırıyla ilgili olarak erişim engeli ve yayın yasağı kararı alındı.
1 Ekim 2023

Üç aydan uzun süre tutuklu kalan gazeteci Fırat Can Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi. Arslan, Diyarbakır'daki gazetecilerin yargılamasına katılan savcı ve hâkim eşinin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir tweet attığı için gözaltına alınmıştı. Bu tweet'i paylaşan gazeteciler Evrim Kepenek, Sibel Yükler ve Evrim Deniz de gözaltına alınmış, ancak sonrasında serbest bırakılmışlardı.
31 Ekim 2023

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınan gazeteci Sezgin Kartal, İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Kartal'ın dosyasına gizlilik kararı konuldu. İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Kartal, savcılıkta verdiği ifadenin ardından 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.
13 Ocak 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

İstanbul Başsavcılığı, gazeteci Evrim Kepenek hakkında 'dezenformasyon' soruşturması başlattı. Kepenek, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarıyla ifadeye çağrıldı. Soruşturmanın, Kepenek'in 6 Şubat depremleri sonrasında yaptığı bir paylaşımla ilgili olduğu belirtildi. Kepenek, ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na gitti ancak savcının toplantıya gitmesi nedeniyle ifade veremeden geri döndü.
2 Kasım 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara başsavcılığının soruşturması kapsamında Diyarbakır'da gözaltına alındı ve Ankara'ya sevk edildi. Avukatları, gazetecilerin sevk sırasında 15 saat kelepçeli tutulduğunu ve Yılmaz'ın dövüldüğünü belirtti. Müftüoğlu ve Yılmaz, gözaltındayken meslektaşlarına ve çalışma arkadaşlarına dayanışma çağrısında bulunan yazılı mesajlar gönderdi. Daha önce 27 Nisan'da Diyarbakır'da beş gazeteci tutuklanmıştı.
30 Nisan 2023

Esenyurt'ta bir tekel bayisinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yayın yasağı getirildi. Büyükçekmece 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği, olayla ilgili hazırlık soruşturması sonuçlanıncaya kadar kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması gerekçeleriyle yazılı, görsel ve internet ortamında faaliyet gösteren medyada, sosyal medya ile her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yasaklanmasına hükmetti. Olayın ardından yapılan çalışmada şüphelilerden M.Ö, polis ekiplerince gözaltına alındı.
31 Temmuz 2023

Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazeteci, mahkeme tarafından tahliye edildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Gazeteciler, savunmalarında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettiler. Savcılık, gazetecilerin tutukluluklarının devamını talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi reddederek tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım'da yapılacak.
12 Temmuz 2023

Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök'ün ikinci duruşmasında tahliye kararı verildi. Diyarbakır'da gerçekleştirilen 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan Gök, 14 Eylül'deki ilk duruşmasında tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Gök, 2017'de Diyarbakır'da yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğrafladığı için 'kasten öldürmek' suçlamasıyla yargılanan polis hakkında dava açılmasına rağmen kendisi hakkında da dava açılmıştı.
5 Aralık 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023
İşaretlediklerim