Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Eski CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, partisinin genel başkanlık koltuğuna İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun oturması gerektiğini belirtti. CHP'de yaşanan başarısızlık sonrası değişim talepleri artarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmaması gerektiğini ifade etti. Kaya, Kılıçdaroğlu ve MYK üyelerini başarısızlığın baş aktörleri olarak gördüğünü ve İmamoğlu ile siyasi yolculuğa devam edeceklerini söyledi.
14 Haziran 2023

Abbas Güçlü, özel okul ücretlerinin sürekli artış gösterdiğini ve bu durumun veliler için büyük bir yük haline geldiğini belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı çalışanların maaş artışlarının, özel okul ücretlerindeki artışla baş edemediğini vurguluyor. Güçlü, özel okulların ticarethane mantığıyla yönetilmesini ve yüksek zam oranlarını eleştiriyor. Ayrıca, öğretmenlerin düşük maaşlarla çalıştırılmasının ve burslu öğrenci maliyetlerinin diğer öğrencilere yüklenmesinin etik olmadığını ifade ediyor.
21 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurmuştu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılmış ve öğrenciler yurtlardan ayrılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, KYK yurtlarında kalan öğrencilere 20 Şubat'a kadar olan dönem için ücret iadesi yapılacağını Twitter üzerinden açıkladı. CHP Milletvekili Murat Emir ise bu kararın daha önce alınması gerektiğini belirterek tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılmasını zorunlu kıldı. Bu kitapları kullanmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılacak ve kademeli olarak para cezasından çalışma ruhsatının iptaline kadar çeşitli cezalar uygulanacak. Bakanlık, bu düzenleme ile denetimden geçmeyen kitapların neden olduğu yanlış bilgilerin önüne geçmeyi amaçlıyor.
25 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için gerekirse kız okulları açılması gerektiğini belirtti. Bu görüşe MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız destek vererek, kız okullarının varlığının zenginlik olduğunu ve laiklikle bir alakası olmadığını ifade etti. Yıldız, cumhur ittifakının anayasanın ilk dört maddesine sıkı sıkıya bağlı olduğunu da vurguladı.
14 Temmuz 2023

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin yemekhaneyi özelleştirme çabalarına karşı sendikalar ve öğrenciler birleşti. İTÜ, yemekhane işletmesi için ihale açtı ve bu durum, yemekhanenin özel şirketlerin işletmesine verilmesi anlamına geliyor. Sendikalar ve öğrenciler, bu durumun birçok soruna yol açacağını ve yemekhane işçilerinin mağduriyet yaşayacağını belirtiyor. Ayrıca, kamu hizmetlerinin özel sektörün 'maliyet-kar' hesaplaması anlayışı içinde değerlendirilmesinin Anayasaya ve temel insan haklarına aykırı olduğunu ifade ediyorlar.
15 Eylül 2023

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, öğrencilerin temiz ve sağlıklı suya erişimini sağlamak amacıyla okullara ücretsiz içme suyu çeşmeleri yerleştirme kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında, bir ortaokulda suyu filtre eden ve 1. kalitede içme suyu sağlayan bir çeşme yaptırıldı. Çeşmenin maliyeti 40 bin lira, suyun kalitesini ölçtürmek için ise 6 bin lira harcandı. Kampanya, tüm okullarda bu tür çeşmelerin yerleştirilmesi hedefiyle devam edecek.
9 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Ereğli'de düzenlenen 'millet buluşmaları' kapsamında yaptığı konuşmada, AKP döneminde sermayeye 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. İktidara gelmeleri durumunda 100 bin öğretmen atayacaklarını, esnaf bakanlığı kuracaklarını ve çiftçilere yönelik desteklerde bulunacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, gençlere özgürlük vurgusu yaparak, demokrasinin güçleneceğini ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini ifade etti.
28 Mart 2023

Samsun'da KYK Karadeniz Erkek Öğrenci Yurdu'nda yemekten zehirlenen öğrenciler, yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle eylem yaptı. Samsun Valiliği, yurdun düzenli olarak denetlendiğini ve son denetimlerde herhangi bir eksiklik tespit edilmediğini açıkladı. Bazı öğrencilerin ishal ve mide bulantısı şikayeti üzerine yemeklerden numune alındığı ve konunun valilikçe takip edildiği belirtildi. Öğrenciler, yemeklerin kalitesizliğinden şikayetçi olduklarını ve düzeltilmesini talep ettiler.
3 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, başını örtmeyen öğrencilere müdahale edeceğini belirten sözleriyle gündeme gelmişti. Kırbıyık, bu kez de kadın müdür yardımcısının odasının kapısını zorla kırarak yeniden dikkatleri üzerine çekti. Olayın ardından Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kırbıyık'ın açığa alındığını duyurdu. Görüntülerin basına yansıması üzerine olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
20 Eylül 2024

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo öncülüğünde hazırlanan 'Genç Yoksulluğu' raporu, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yaşam koşullarını ve gelecek planlarını ortaya koydu. Rapora göre, yemek ücretleri ve konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin yarısı düzgün beslenemiyor ve barınma hakkı elde edemiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 35,8'inin geliri 3 bin liranın altında ve yüzde 22,4'ü ne eğitimde ne istihdamda. Yurt dışına gitmek isteyen gençlerin oranı ise yüzde 42,9.
26 Eylül 2023

Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerinde tüm okullar, Atakum ve Canik ilçelerinde ise taşımalı eğitime şiddetli yağışlar sebebiyle bir gün süreyle ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava koşullarının etkili olduğu ve bazı güzergahlardaki öğrencilerin izinli sayılacağı belirtildi. Diğer ilçelerde de taşımalı eğitim yoluyla gelen öğrenciler için bir günlük izin kararı alındı.
6 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü, okulda başı açık kız öğrenci olamayacağını ve herkesin başını kapatması gerektiğini belirtti. Eğitim-İş Sendikası, bu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasına gerek görmedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu durumu eleştirerek, eğitim kurumlarının bireylerin kişisel inançlarını dayatacağı yerler olamayacağını vurguladı.
27 Eylül 2024

Can Ataklı, devletin ekonomik zorluklar karşısında aldığı tasarruf önlemlerini eleştiriyor. Özellikle memurların servis hizmetlerinin kaldırılmasına dikkat çeken Ataklı, bu önlemlerin yetersiz olduğunu ve devletteki makam aracı saltanatının daha büyük bir israf kaynağı olduğunu vurguluyor. Ataklı, Mehmet Şimşek'in memurların servislerinden tasarruf etmeyi bildiğini ancak makam araçlarına ses çıkarmadığını belirtiyor.
2 Haziran 2024

Küçükçekmece Belediyesi, İstasyon Mahallesi'nde bulunan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nde 17.00 – 19.00 saatleri arasında üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek imkanı sağlayacak. Bu karar, ilçede bulunan bir öğrenci yurdunda yaşanan gıda zehirlenmesi olayının ardından alındı. Belediye Başkanı Kemal Çebi, öğrencilerin durumlarının iyi olduğunu ve 1 Kasım tarihinden itibaren aşevinin kapılarını öğrencilere açacaklarını duyurdu.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim