Borsa İstanbul, devre kesici sisteminin devreye girdiği ve açığa satış yapılabilecek hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenerek paylaşıldı. Açığa satış, bir varlığın değerinde düşüş beklentisiyle sahip olunmayan varlığın satılmasıdır ve yukarı adım kuralı, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltmak için kullanılır.
11 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da KRGYO, ISCTR, ISBTR, LUKSK, YBTAS ve KLNMA hisseleri için çeşitli tedbirler uygulanmaya başlandı. KRGYO hisselerinde 7 Aralık'a kadar brüt takas tedbiri uygulanacak ve mevcut açığa satış ile kredili işlem yasağı devam edecek. ISCTR, ISBTR, LUKSK ve YBTAS hisseleri emir paketi tedbiri altında işlem görecek. KLNMA hisselerinde ise internet üzerinden emir iletimi yasaklanacak ve diğer mevcut tedbirler sürdürülecek.
8 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketlerinin bedelli sermaye artırım başvurularını onayladı. Ayrıca, Deniz Yatırım Menkul Değerler ve diğer bazı finansal kuruluşların borçlanma aracı ihraç başvurularına izin verildi. Bu onaylar, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmelerine ve finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
9 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada bazı önlemler alınmış, ancak Borsa İstanbul'un açık tutulması yatırımcılar tarafından eleştirilmiştir. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin 463 olduğu ve bu kişilerin maddi kayıplar yaşadığı belirtilmiştir. Yatırımcılar ve sosyal medya kullanıcıları, ilk iki günkü işlemlerin iptal edilmesi için çağrı yapmış ve konuyla ilgili çok sayıda paylaşım yapılmıştır. Bazı yatırımcılar, Borsa İstanbul ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunmaya başladıklarını ifade etmişlerdir.
13 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da deprem sonrası yaşanan sert düşüşler ve devre kesicilerin devreye girmesi sonucu işlemler durdurulmuş ve çarşamba günkü işlemler iptal edilmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu, açığa satış işlemlerini yasaklamış ve depo şartı getirmiştir. Ekonomist Ali Ağaoğlu, teknik olarak pazartesi ve salı günkü işlemlerin iptalinin mümkün olduğunu ancak zor olduğunu ve büyük ihtimalle iptal edilmeyeceğini belirtmiştir. Yatırımcılar ise ilk iki günkü işlemlerin de iptal edilmesini talep etmektedir.
13 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'daki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların korunması konusunda Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) çağrıda bulundu. SPK'nın sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımlar uygulayacağını açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden SPK'ya görevini yapması ve küçük yatırımcıyı koruması için Pazartesi gününe kadar süre tanıdığını belirtti. Daha önce de küçük yatırımcıları uyaran Kılıçdaroğlu, ekonomik zorluklar içinde kimsenin parasının haksız kişilere yedirilmemesi gerektiğini vurguladı.
12 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto paraların ihracı, satışı ve dağıtımı için yetkilendirilmiş şirketlerin listesini yayınladı. SPK, faaliyet başvurusu ve tasfiye beyanında bulunan şirketleri açıkladı. Eksik veya yetersiz bilgi ileten şirketler listeye dahil edilmedi. Kuruluşların yetkilendirilmesi için ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesi ve SPK'ya başvuru yapmaları gerekecek.
6 Ağustos 2024

BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesinin ardından Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı. Bu şirketler Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş. (TEKTU) ve Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EUYO) olarak belirlendi. GESAN, DENGE, SKTAS ve TEKTU hisselerine bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilirken, EUYO hisselerine emir paketi tedbiri uygulandı.
1 Şubat 2023

Borsa İstanbul, halka arz edilen ve sert fiyat hareketleri gösteren Astor Enerji ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri şirketlerinin hisselerine tedbir uygulamaya başladı. 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen borsada, bazı hisselerin sürekli tavan yaptığı gözlemleniyor. Bu durum üzerine Borsa İstanbul, söz konusu hisselerde açığa satış yasağı gibi tedbirler almıştır. Tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması şeklinde uygulanacak ve 24 Şubat'a kadar sürecek.
27 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da MIPAZ ve PKART hisselerine 13 Mart'a kadar brüt takas tedbiri uygulanmaya başlandı. Aynı dönemde KARYE hisseleri için de emir paketi tedbiri uygulanacak. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve istikrarı açısından önemli olduğu belirtiliyor.
14 Şubat 2024

Borsa İstanbul, yaşanan deprem felaketinin ardından artan volatilite ve olağandışı fiyat hareketleri sebebiyle güvenilir ve istikrarlı piyasa işleyişini sağlamak amacıyla, 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen tüm işlemleri iptal etti ve Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki işlemleri beş iş günü süreyle durdurma kararı aldı. BIST 100 endeksi, dünya genelinde yılbaşından bu yana en olumsuz performans gösteren endeksler arasında yer alıyor. Sermaye Piyasası Kurulu, borsada açığa satış işlemlerini yasaklamış ve depo şartı uygulaması getirmişti.
8 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Sasa Polyester Sanayi AŞ'nin toplam 2 milyar 993 milyon 368 bin 582,10 liralık ve Çemtaş Çelik Makina Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 399 milyon 24 bin 320 liralık bedelsiz sermaye artırımını onayladı. Sasa Polyester Sanayi AŞ'nin hisse değeri son bir yılda yedi kat artarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı. Sasa, ayrıca kasım ayında yabancı yatırımcıların en çok işlem yaptığı hisse senedi konumundaydı.
18 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da ACSEL, BFREN, ERBOS ve INTEM hisseleri 17 Kasım'a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. IHYAY hisselerinde aynı dönemde brüt takas uygulanacak. AYCES ve SNKRN hisseleri ise emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması ve emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması uygulamalarını içeriyor.
18 Ekim 2023

Borsa İstanbul, açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararları bugün devreye sokuyor. Bu kapsamda, pay piyasasında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Ayrıca, sermaye piyasası araçlarında da benzer düzenlemeler yapıldı. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve diğer sermaye piyasası araçlarında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine karar verildi. VİOP tarafında da tüm sözleşmelerde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.
25 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin yurt dışında 500 milyon avro değerinde paya dönüştürülebilir tahvil ihraç etmesine onay verdi. Bu karar SPK'nın haftalık bülteninde duyuruldu. Şirket, ihraç edilecek tahvillerin nitelikli yatırımcılara satılacağını ve beş yıl vadeli olacağını açıkladı. Sasa Polyester hisseleri son bir yılda değerini yedi kat artırarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası finans haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı.
27 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla PENTA.E ve CMBTN.E hisselerine işlem tedbirleri getirdi. PENTA.E hisseleri 24 Kasım - 22 Aralık tarihleri arasında kredili işlemlere konu edilemeyecek. CMBTN.E hisseleri ise aynı dönemde emir paketi tedbiri altında işlem görecek. Ayrıca, MEDTR hisselerinde Remzi Hayri Kayhan ve KOZAL.E payına dayalı KZBAG.V varantında Sahire Ayrık isimli yatırımcılara çeşitli tedbirler uygulanacak.
24 Kasım 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin ardından Borsa İstanbul'un geç kapatılması eleştirilere yol açtı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada açığa satış işlemleri yasaklanmış ve depo şartı getirilmişti. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a borsanın kapatılması gerektiğini aktarmada çekimser kalması ve kamu aracı kurumlarının ikna olmaması nedeniyle borsa üç gün sonra kapatılabildi. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu durumun maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da ARZUM, IHEVA ve OBASE hisse senetleri 8 Aralık tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu edilmeyecek. ENSRI, IHYAY, PSDTC ve SONME hisse senetleri ise emir paketi tedbiri kapsamında işlem görecek. Bu tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve miktar azaltımı ile fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması ve emir toplama bilgi yayınının kısıtlanmasını içeriyor.
10 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da bu hafta 15 hisse üzerindeki tedbirler kaldırılıyor. Bu hisseler arasında MARKA, AYEN, PAPIL, CMENT, TETMT, GOKNR, MEGAP, SANKO, QNBFL, KENT, PKART, DAPGM, IHYAY, KAYSE ve METUR bulunuyor. Ayrıca, OSTIM ve TMSN hisseleri 18 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. ATSYH ve GRSEL üzerindeki açığa satışa ve kredili işlemle brüt takas tedbiri 17 Ekim’e kadar uzatıldı.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim