İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan tüm partiler, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması ve en az 500 kişinin ölümüne sebep olması sonrası Filistin için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, hastaneye yapılan saldırının 'insanlık suçu' olduğu belirtildi ve 'bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını tutum ve inisiyatif almaya' davet edildi.
17 Ekim 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail'in Gazze'ye saldırısına karşı Türkiye'nin alması gereken yaptırımların neden yapılmadığının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP tarafından sunulan çeşitli önergelerin gündeme alınması teklifleri de muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi.
29 Kasım 2023

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e desteğinin sivilleri ve yardım görevlilerini korumak için somut adımlar atılmasına bağlı olduğunu belirtmesinin ardından, İsrail başbakanlık ofisi Erez geçişinin insani yardımlar için yeniden açılacağını duyurdu. İsrail, Aşdod ve Erez kontrol noktası üzerinden ve Kerem Şalom sınır kapısından geçici olarak insani yardım ulaştırılmasına izin vereceğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin İsrail'in bu adımlarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'den beklenen değişikliklerin görülmemesi halinde ABD politikasında değişiklik olacağını belirtti.
5 Nisan 2024

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a saldırı başlatılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, tüm uyarılara rağmen saldırı planlarını teyit etti. Gantz, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti. Netanyahu, saldırıyı Ramazan ayından önce, yani 10 Mart'tan önce tamamlamak istiyor.
19 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonrası, aralarında iki üst düzey komutanın da olduğu yedi Devrim Muhafızları subayının ölümü üzerine İran'dan beklenen misilleme saldırısı nedeniyle güvenlik önlemlerini artırdı. Bu kapsamda, İsrail genelinde okullar iki gün süreyle tatil edildi ve toplantılara kısıtlamalar getirildi. ABD Başkanı Joe Biden, artan gerilim nedeniyle tatilini yarıda keserek durumu yakından takip etmeye başladı.
13 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Saadet Partisi tarafından verilen, İsrail'e ihracat kısıtlamasının etkinliğini ve İsrail ile yapılan ticaretin Gazze halkına olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla bir Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, İsrail ile ticaretin kamuoyunda ve Meclis'te tartışılan önemli konulardan biri olduğu bir dönemde geldi. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, hükümete bu konuda işbirliği yapma çağrısında bulundu, ancak muhalefetin desteğine rağmen önerge kabul edilmedi.
17 Nisan 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail'de planlanan yargı reformu hakkında, demokrasilerin bağımsız bir yargıya ihtiyaç duyduğunu belirterek eleştiride bulundu. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın daha önce benzer eleştirilerde bulunmasının ardından geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Harris'in reform tasarısını okumadığını öne sürerek tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, iç ve dış tepkiler üzerine reform tasarısını askıya almıştı.
7 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifine destek talep eden karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli konseyde 14 'evet' oyu alırken, Rusya çekimser oy kullandı. Karar, İsrail'in teklifi kabul ettiğini ve Hamas'a da teklifi kabul etme çağrısı yapıldığını belirtiyor. Üç aşamalı plan, ateşkes, esirlerin serbest bırakılması, insani yardımın artması ve Gazze'nin yeniden inşasını içeriyor.
10 Haziran 2024

Saadet Partisi'nin yayın organı Milli Gazete, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında ölen İsrailliler için 'geberen' ifadesini kullandı. Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, İsrail'e binlerce roket atıldı ve İsrail karşı saldırı olarak Gazze Şeridi'ni bombaladı. Resmi verilere göre ölen İsrailli sayısı 700'ü geçti, yaralı sayısı 2 bini aştı ve 750 kişi kayıp. Milli Gazete, ölen İsrailliler için 'geberen' ifadesini kullanarak tepki çekti.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim