Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın açık farkla birinci gelmesi üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Bu karar, ülkedeki siyasi dengeleri ve gelecekteki politikaları önemli ölçüde etkileyebilir. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
9 Haziran 2024

Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, sağ popülist parti AfD'nin oy oranı yüzde 19'a yükselerek ülkenin en büyük ikinci siyasi gücü haline geldi. AfD'yi destekleyen seçmenlerin en büyük gerekçesi göç sorunu olarak belirlendi. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranı yüzde 17'ye düşerken, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 29 ile birinci sırada yer aldı. Koalisyon hükümeti ortakları Yeşiller ve FDP'nin oy oranları sabit kaldı ve Sol Parti yüzde 5'lik seçim barajının altında kaldı. Ayrıca, koalisyon hükümeti nitelikli yabancı iş gücünü çekmek için yeni göç yasasını onaylamayı planlıyor.
23 Haziran 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 15 milletvekilini 'helalinden' kazandığını ifade etti. Babacan, seçim kampanyasının 'tertemiz' olduğunu ve hiç kimseyi aldatmadıklarını belirtti. Ayrıca, seçimi kazanamadıkları için gereken özeleştiriyi ve muhasebeyi yapacaklarını söyledi.
26 Haziran 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

Akif Beki, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) nasıl dönüştürdüğü ve bu süreçte sağa açılma politikaları nedeniyle aldığı eleştirilere değinmiştir. Beki, Kılıçdaroğlu'nun partiyi özgürlükçü bir çizgiye taşıyarak dindar kesimlerle barıştırdığını ve bu stratejinin 31 Mart seçimlerinde CHP'yi birinciliğe taşıyarak AK Parti'nin önüne geçirdiğini belirtmiştir. Ancak, bu değişim sürecinde Kılıçdaroğlu'nun partiyi sağa saptırmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ve bazı çevrelerin bu başarıya rağmen eleştirilerine devam ettiği ifade edilmiştir.
12 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda yüzde 60 oy alacağını ve seçimi kazanacağını belirtti. Anketlerin ikinci tur ihtimalini göstermesine rağmen Kılıçdaroğlu, genç seçmenlere güvendiğini ve parlamentoda çoğunluğu alacaklarını ifade etti. Ayrıca, 15 Mayıs'ta ülkenin karşılaşacağı ekonomik ve demokratik sorunların farkında olduklarını ve bu sorunları çözmek için demokratik yollarla iktidara gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
2 Mayıs 2023

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP listelerinden seçime gireceklerini duyurdu. Bu açıklamanın ardından DSP'nin üç genel başkan yardımcısı Onur İste, Dilara Tambova ve Selçuk Karakülçe görevlerinden istifa etti. İstifa eden başkan yardımcıları, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarla, partinin mevcut durumundan dolayı istifa ettiklerini ve görevlerini gururla yürüttüklerini belirttiler.
7 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52 oy oranıyla yeniden seçildiğini duyurmasının ardından, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Erdoğan'ı tebrik etti. İnce, seçimlerin barış içinde geçtiğini belirtti ve muhalefeti yanlışlarını düşünmeye davet etti. Ayrıca, seçim sonuçlarına ilişkin detaylı değerlendirmelerini önümüzdeki günlerde yapacağını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Doğru Parti, Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi'nin öncülük ettiği ata ittifakından ayrıldığını duyurdu. Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu, üçüncü bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmanın cumhur ittifakına yarayacağını ve partiyi böleceğini belirterek, Sinan Oğan'ın son anda cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi üzerine ittifak görüşmelerinin sonlandığını ifade etti. Daha önce Muharrem İnce'nin Memleket Partisi de ata ittifakından ayrılmıştı. Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile birlikte ata ittifakını oluşturmuş ve Sinan Oğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak duyurmuştu.
11 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içinde yükselen değişim talepleri ve istifa çağrıları üzerine bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, partinin yetkili kurullarının bu konuda karar vereceğini ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da genel başkan adayları arasında olduğu ve 'değişim' mesajı verdiği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, parti içi sürecin devam ettiğini ve kararın parti meclisi ve MYK'da yapılacak incelemeler ve tartışmalar sonucunda verileceğini söyledi.
1 Haziran 2023

Balıkesir'de yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ahmet Akın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Yücel Yılmaz'a karşı yaklaşık 6 puanlık bir önde bulunuyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, oyların %10,16'sı sayıldığında CHP'nin oy oranı %48,80, AKP'nin oy oranı ise %42,05 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Van'da DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın aldığı oy sayısına rağmen mazbatanın AKP adayı Arvas'a verilmesine tepki gösterdi. Adalet Bakanlığı'nın Zeydan'ın seçilme hakkı olmadığına dair son dakika kararı sonrası, İl Seçim Kurulu mazbatayı ikinci sıradaki adaya verdi. Poyraz, bu durumu seçmen iradesinin gaspı olarak değerlendirerek, Van'da seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti.
3 Nisan 2024

AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

Van'da, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçim zaferine rağmen mazbatasının Adalet Bakanlığı'nın kararıyla verilmemesi ve ikinci sıradaki AKP adayı Abdullah Arvas'a mazbatanın verilmesi büyük tepkilere yol açtı. CHP, bu karara tepki göstermek ve durumu yerinde incelemek üzere bir heyet görevlendirdi. Heyet, CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal'dan oluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Van'daki duruma tepki göstererek, toplumsal tepkinin önemine vurgu yaptı.
2 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van ilinde yaşanan ve kamuoyunda geniş yer bulan mazbata krizine müdahale ederek, daha önce elinden alınan mazbatayı DEM Parti'ye geri verdi. Bu karar, Van'daki yerel yönetimlerle ilgili belirsizliği sona erdirdi ve DEM Parti'nin seçim zaferini resmi olarak tanıdı. YSK'nın bu adımı, ilgili taraflar ve genel kamuoyu tarafından dikkatle takip edildi.
3 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, eski AKP'li Sadullah Ergin'in CHP'nin milletvekili aday listesinde yer almasına yönelik eleştirilere, partiler arası işlere karışamayacaklarını belirterek yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, beş partinin bir araya gelerek seçime gittiğini ve zamanla her şeyin yerine oturacağını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaatlerinin Millet İttifakı'nın vaatleriyle örtüşmesini eleştirerek, Erdoğan'ın görevi bırakması gerektiğini söyledi.
12 Nisan 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, Van'da Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının Adalet Bakanlığı tarafından son dakika kararıyla iptal edilmesi ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesine tepki göstermek için Van'a gidiyor. Bu karar, çeşitli siyasi partiler ve toplum kesimlerinden tepki toplamış durumda. DEM Parti, CHP ve diğer siyasi figürler de dahil olmak üzere birçok kişi ve grup, halk iradesine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor.
2 Nisan 2024

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim