Borsa İstanbul, 4 Ocak'ta işlem görmeye başlayan Oncosem Onkolojik Sistemler ve Beyaz Filo Kiralama şirketlerinin hisselerine 27 Nisan tarihine kadar brüt takas tedbiri uygulayacağını duyurdu. Brüt takas tedbiri, hisse senetlerinin alındığı gün satılamamasını ve alım-satım işlemlerinde nakit veya menkul kıymet bulundurma zorunluluğunu içeriyor. Ayrıca, Oncosem hisselerindeki açığa satış yasağı da devam edecek. Gimat Mağazacılık ve Koray Gayrimenkul hisselerine de açığa satış yasağı getirildi.
27 Mart 2023

İş Bankası, bağlı ortaklıkları arasında yer alan Şişecam, TSKB ve Anadolu Hayat Emeklilik gibi şirketlerin hisse alım programının büyüklüğünü 3 milyar liraya yükseltti ve kapsamını 10 bağlı ortaklığa çıkardı. Bu genişleme, İş Finansal Kiralama, İş GYO, İş Yatırım, Anadolu Sigorta, İş Girişim Sermayesi, İş Yatırım Ortaklığı ve TSKB GYO gibi şirketleri de içerecek şekilde yapıldı. Geçen yılki program altı bağlı ortaklığı kapsıyordu ve 1 milyar lira ile sınırlıydı.
4 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvili ihalesiyle toplamda 58 milyar lira borçlandı. Dört yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçları sonucunda net 30,9 milyar lira borçlanma gerçekleşti. İhale öncesi piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 27 milyar lira borçlanıldı. TLREF’e endeksli tahvilin ihracında dönemsel faiz yüzde 12,60, sabit getirili tahvilin ihracında ise bileşik faiz yüzde 32,94 olarak belirlendi.
11 Haziran 2024

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl işletme hakkının verilmesiyle özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 505 milyon dolarla işadamı Vahit Karaarslan verdi. İhaleye birçok şirket ve holding katıldı, ancak 27 tur süren açık artırmada en yüksek teklifi Karaarslan sundu. İhalenin başlangıç fiyatı 410 milyon dolar olarak belirlenmişti ve açık artırma aralığı 1 milyon dolardı. Karaarslan aynı zamanda Karaarslan İnşaat Şirketi’nin de sahibi.
16 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Borsa İstanbul'un kapalı olması nedeniyle yatırım fonu işlemlerine ilişkin bazı kararlar aldı. 8 Şubat'tan itibaren, belirli fonların birim pay değeri hesaplamalarını ve katılma payı alım satım işlemlerini durdurma kararı alındı. Bu durum TEFAS ve BEFAS işlemlerini de etkiledi. Pay alım/satım işlemleri durdurulan fonlar için değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacak.
9 Şubat 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Ekonomi yönetiminin belli olması sonrası Borsa İstanbul'da pozitif seyir izlenirken, geçen hafta 13 şirket hisselerini geri aldı. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklandı. Şirketlerin geri alım hamleleri devam ediyor. Geri alım yapan şirketler arasında Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi, MLP Sağlık Hizmetleri, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta, Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. bulunuyor.
26 Haziran 2023

Türkiye’nin e-ticaret hacmi, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştı. İşlem sayısı da yüzde 22,25 artarak 5,87 milyara çıktı. E-ticaretin genel ticaret hacmine oranı 2019'da yüzde 10,1 iken 2023'te yüzde 20,3'e yükseldi. E-ticaretin GSYH içindeki payı ise yüzde 33,3 artarak yüzde 6,8 oldu. Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü, 223 milyar lira ile en büyük payı aldı.
27 Mayıs 2024

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından olumlu bir görünüm sergileyen piyasada, dün en çok değer kazanan ve kaybeden hisse senetleri belirlendi. En çok kazanan hisseler arasında KENT, UZERB, BRMEN gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybeden hisseler arasında FONET, KERVN, ATSYH gibi şirketler bulunuyor. Borsa İstanbul, 12 Mart 2024 tarihinde günü düşüşle tamamladı.
13 Mart 2024

ABD'deki yatırımcılar, Türk hisseleri için şemsiye yatırım fonu işlevi gören iShares MSCI Türkiye'ye 25 milyon dolarlık net alım yaptı. Bu alım, Türk Lirası'nın değer kaybettiği ve Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını gerçekleştiremediği bir dönemde gerçekleşti. Bu durum, son dört yılın en yüksek girişini oluşturdu.
26 Haziran 2023

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (MEKAG) hisselerine, halka arz edildikten iki hafta sonra tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla onaylanan halka arz sonrası, MEKAG hisseleri 12 Ekim'de 25 lira değerinden işlem görmeye başlamıştı. Halka arz edildiğinden beri yüzde 184,5 değer kazanan hisselere, 27 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçerli olacak bir brüt takas tedbiri uygulanacak.
28 Ekim 2023

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada hisse başı net 26,78 TL temettü dağıtmaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, yönetim kurulunun 2 Ekim 2023 tarihli toplantısında alındı. Toplamda 10 milyar 443 milyon 81 bin lira tutarında nakit kar payı dağıtılacak. Dağıtım, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak.
3 Ekim 2023

Erdemoğlu Holding, Sasa'da hakim ortak oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre, holding iki gün önce 1 milyon TL'lik Sasa hissesi satın aldı. Bu alım sonucunda Erdemoğlu Holding'in Sasa'daki payı yüzde 58,6'ya ulaştı. Sasa hisseleri, 2022'nin sonlarına doğru gündeme gelmişti ve hisse değeri bir yıl içinde yedi katına çıkmıştı.
27 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından olumlu bir görünüm sergileyen piyasada, dün en çok kazandıran hisseler arasında ERSU, ISBTR, KENT gibi şirketler yer aldı. Öte yandan, en çok kaybettiren hisseler ise BINHO, GLBMD, SURGY gibi şirketler oldu. Borsa İstanbul, 13 Şubat 2024 tarihinde günü düşüşle tamamladı.
14 Şubat 2024

Demirören Medya, İstanbul Esenyurt'ta bulunan ve daha önce kapatılan matbaa tesisinin arsasını ve üzerindeki binaları, İHA ve SİHA üreticisi Baykar Makina Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ye 816 milyon 551 bin TL'ye sattı. Hürriyet, daha önce de İstanbul, Antalya ve İzmir'deki matbaa makinelerini Tayfurlar Ticaret'e satmıştı. Satış işlemi Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda duyuruldu ve satıştan 108 milyon 448 bin TL zarar edildiği bildirildi.
5 Mayıs 2023

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 73 safkan Arap koşu tayını açık artırma usulüyle satacak. Karacabey, Anadolu ve Sultansuyu Tarım İşletmeleri'nden toplam 73 baş tay, 13 Ağustos'ta Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde yapılacak ihale ile satışa sunulacak. Geçici teminat tutarı tay başına 50 bin lira olarak belirlendi ve ihale şartnamesi TİGEM ve Karacabey Tarım İşletmesinden temin edilebilecek.
26 Temmuz 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin 390 megavatlık güneş enerjisi santrali projesi için 249 milyon avro kredi sağladı. Proje tamamlandığında, Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretilecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Polonyalı ihracatçılar ise güvenlik sistemleri ve çelik bileşenler sağlayacak. Kredinin garantörleri UKEF ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
10 Ağustos 2024
İşaretlediklerim