Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler ve tıp merkezleri için getirdiği yeni düzenlemeler, serbest çalışan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını doğrudan etkileyecek. 7 Ocak'tan itibaren uygulanacak değişikliklerle, özel sağlık kuruluşlarında boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda belirli kotalar dahilinde serbest hekimlerle sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne yüklemeleri isteniyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarının kapanmasına yol açabilirken, bazı hastanelerin hekimlerden 'haraç' gibi ücretler talep etmeye başladığı ve bir 'ruhsat borsası' oluştuğu belirtiliyor. Meslek örgütleri ve hekimler, yönetmeliğin iptali için dava açtılar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geri adım atmasını bekliyorlar.
2 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sürecinde aileleri bilgilendirmek amacıyla 'Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu' hazırladı. Kılavuzda tercih süreci, üniversite ve bölümlerle ilgili detaylı bilgiler, burs olanakları ve diğer geçiş imkanları gibi konular yer alıyor. Ayrıca, velilerin çocuklarına nasıl destekleyici ve yol gösterici bir tutum sergilemeleri gerektiği konusunda öneriler sunuluyor. Kılavuza orgm.meb.gov.tr adresinden erişilebilir.
16 Temmuz 2024

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitime yönelik eleştirileri ve kız çocuklarının eğitimine ilişkin yaptığı açıklamalar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından tepkiyle karşılandı. TİP, Bakan Tekin'in kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak için kız okulları açılmasını destekleyen ifadelerine karşı 18 ilde 21 farklı noktada basın açıklamaları düzenleyeceğini duyurdu. Bu açıklamalar, çeşitli illerde ve belirli tarihlerde gerçekleştirilecek.
13 Temmuz 2023

Abdulkadir Selvi'nin yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel'in gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konulara değiniliyor. Özel, asgari ücret, atanamayan öğretmenler, çay alım fiyatları, buğday taban fiyatı, Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve Gezi mahkumları gibi konuları gündeme getirdi. Erdoğan ise darbe anayasasından kurtulma, ekonomide popülizme izin vermeme ve hak ve özgürlükler konusunda reformlara devam etme konularında açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanması konusuna da değinildi.
12 Haziran 2024

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yeni raporuna göre, Türkiye lise harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyor. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması lisede 11 bin 400 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 5 bin doların altında. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 20'yi geçtiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerinde tüm okullar, Atakum ve Canik ilçelerinde ise taşımalı eğitime şiddetli yağışlar sebebiyle bir gün süreyle ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava koşullarının etkili olduğu ve bazı güzergahlardaki öğrencilerin izinli sayılacağı belirtildi. Diğer ilçelerde de taşımalı eğitim yoluyla gelen öğrenciler için bir günlük izin kararı alındı.
6 Haziran 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere gönderdiği yazıda, mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) aktarılmasını istedi. Yazıda, sosyal medyada Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin fakültelerine ait sahte diploma satışlarının yapıldığına dair haberlerin yer aldığı belirtildi. YÖK, mezun öğrencilerin e-Devlet üzerinden mezuniyet belgelerini sorgulayamamasının sorumluluğunun ilgili üniversitelerde olduğunu vurguladı ve bu nedenle tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS’e hemen aktarılmasını talep etti.
6 Ağustos 2024

Talim ve Terbiye Kurulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak yeni müfredatı onayladı. Müfredat, okul öncesi, ilkokul 1’inci sınıf, ortaokul 5’inci sınıf ve lise 9’uncu sınıftan itibaren uygulanacak. Yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulmuş ve 67 bin 284 görüş ve öneri alınmıştır. Bu öneriler doğrultusunda bazı değişiklikler yapılarak müfredat nihai hale getirilmiştir.
24 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Gaziantep'ten satın alınan ve üzerine logo basılan çadırların Bursa'daki okullarda üretildiği yönündeki iddiaların ardından görevden alındı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çadırların Bursa'daki okullarda üretildiğini açıklamıştı. Ancak Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ve çadırların sadece logoları için Bursa'ya getirildiğini iddia etti. Milli Eğitim Bakanlığı, iddialar üzerine soruşturma başlattı ve sonucunda Serkan Gür'ün görevden alınmasına karar verildi.
12 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Türkiye'de depremden etkilenen 10 ildeki okullar, hasar tespit çalışmaları nedeniyle 1 Mart'a kadar eğitime ara vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, diğer 71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını ve bir daha ertelenmeyeceğini ifade etmiştir. Ayrıca, deprem bölgesinden diğer illere gelecek öğrenciler için okulların kapasitesini artırma çalışmaları yapıldığı ve özel okulların burs kapasitesini yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardığı belirtilmiştir.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 19 fakülte, yüksekokul ve enstitünün kapatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı kararla 14 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul açıldı ve iki fakültenin ismi değiştirildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Kararın detayları ve etkileri ilerleyen günlerde daha net anlaşılacak.
28 Haziran 2024

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'da eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler okul malzemeleri oldu. Bu gruptaki artış yüzde 98'lere kadar ulaştı. İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 166'sının perakende fiyatı arttı. Eylülde önceki aya göre 'Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yer alan defter yüzde 98,94 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
2 Ekim 2023

YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim