Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki balaban kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Kuşu bulan Kadir Tekin, durumu yetkililere bildirdi ve kuş, tedavi edilmek üzere teslim alındı. Kuşun, hava şartları nedeniyle bitkin düştüğü belirtildi ve tedavi sonrası doğal ortamına salınacağı öğrenildi.
17 Ağustos 2023

İstanbul'da bir apartmanın bodrum katında çekilen video, binaların deprem güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbulluların binalarının deprem güvenliğini merak ettiğini ve binlerce başvuru aldıklarını belirtti. İBB'nin üç yıldır yaptığı hızlı tarama sonucunda 107 bin 36 binayı ziyaret ettiği, ancak 29 bin 287 bina sahibinin incelemeye izin verdiği açıklandı. Yazar, yaşadığı binanın durumunun kötü olduğunu ve yeni bir ev arayışına girdiğini, ancak yüksek kira bedelleri ve çürük binaların çokluğu nedeniyle zorlandığını anlatıyor. Ayrıca, İstanbul'daki çürük binaları ifşa etmek amacıyla 'İstanbul'un Çürük Evleri' isimli bir Twitter hesabının oluşturulduğu bilgisi veriliyor.
6 Mart 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cennet Koy'da Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, kamuoyu ve mimarlar odası gibi çeşitli kesimlerin itirazları sonrasında geldi. Daha önce Danıştay, arazinin özelleştirilmesini iptal etmiş ve Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi de arazinin SİT alanı olduğunu belirterek korunması gerektiğine karar vermişti. Belediye başkanı, iptal işlemlerinin bakanlık sitesinde de gerçekleştirileceğini ve inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini ifade etti.
7 Ocak 2023

Hatay'da 6 Şubat depremlerinin ardından kentsel dönüşüm kapsamında rezerv alan ilan edilen bir binada, polis eşliğinde elektrik kesintisi yapıldı. Binada yaşlı, engelli ve bebeklerin bulunmasına rağmen, resmi bir karar gösterilmeden yapılan bu işlem, bina sakinlerini zor durumda bıraktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yeni yasayla Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceğini ve bunun mülksüzleştirme planı olduğunu belirtti. Bina sakinleri, mahkeme süreci devam ederken evlerini terk etmemekte kararlı.
27 Temmuz 2024

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, anneleri ölen iki köpek yavrusunu bir eşek sahiplenerek emziriyor. Besicilik yapan Soner Yaşar'ın köpeği iki yavru dünyaya getirdi ancak bir süre sonra öldü. Bu durum üzerine eşek, köpek yavrularını emzirmeye başladı. Yaşar, bu durumu cep telefonuyla görüntüleyerek paylaştı.
8 Ekim 2023

Fehmi Koru, Ege Bölgesi'nde yaptığı bir haftalık gezide, otellerin boş olmasına rağmen denize girilebilen koyların dolu olduğunu gözlemledi. Dar gelirliler, asgari ücretle çalışanlar ve emekliler, belediye otobüsleri sayesinde otel masrafı yapmadan koylarda deniz keyfi yapıyor. Oteller müşteri bulmakta zorlanırken, yerli turistler çadır kurarak veya günübirlik gezilerle tatil yapıyor. Bu durum, turizmin otellerde değil, halkın denize erişiminde yoğunlaştığını gösteriyor.
12 Temmuz 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde hasar gören beş katlı bir binanın kontrollü yıkımı sırasında bina yan yattı. Yıkım sırasında bina, bitişikteki apartmanın balkonuna çarparak bazı dairelerin camlarını kırdı. Olay yerinde güvenlik önlemleri alınarak çevredeki binalar tahliye edildi ve elektrik ile doğalgaz kesildi. Hasar gören binada incelemeler başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan yeni evler hakkında depremzedelerin olumlu geri dönüşler aldığını ifade etti. Özhaseki, depremzedelerin 'Evimizin yıkıldığı iyi oldu, bize villa verdiniz' şeklinde teşekkür ettiklerini söyledi. Ayrıca, yeni yapılan köy evlerinin çelikten yapıldığını ve 9 şiddetindeki depremlere bile dayanıklı olduğunu belirtti. Ancak, bu ifadelerin bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandığı belirtiliyor.
7 Şubat 2024

Aytun Aktan, hayvanların öldürülmesine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Aktan, işini doğru yapmayanlar yüzünden hayvanların da insanlar gibi ölümler listesine eklendiğini belirtti. Hayvanların zehirli etlerle öldürülmesi, tecavüze uğraması ve şimdi de yasal hale getirilerek iğne yapılmak suretiyle öldürülmesi konusundaki öfkesini dile getirdi. Bu durumun toplumda utanç ve vicdan azabına yol açacağını vurguladı.
21 Temmuz 2024

Kurban Bayramı tatilinde Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesi, tatilcilerin akınına uğradı ve nüfusu bazı günler 500 bine kadar yükseldi. İlçede dört kat fazla ekmek üretildi ve belediye 450 ton çöp topladı. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Onur Bozkurter, tatilcilerin mağduriyet yaşamaması için önlemler aldıklarını belirtti. İlçede büyük bir trafik kazası veya ölüm vakası yaşanmadı.
23 Haziran 2024

Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından deniz dibinde tonoz temizliği yapıldı. Sahil Güvenlik dalış timleri ve Bodrum Liman Başkanlığı ekiplerinin de katıldığı çalışmada, vinç yardımıyla denizden 8 tonoz, 15 çapa, zincir ve halat çıkarıldı. Toplamda 20 tona yakın atık, bekleyen bir gemiye taşındı.
16 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve yıkım kararı alınan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan 'Zena' isimli kedi, AFAD ekiplerinin ve askeri helikopterin yardımıyla kurtarıldı. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Binada mahsur kalan diğer evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
22 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ataköy sahilindeki yeşil alana konut inşa etmeyi planlıyor. Bu plana karşı açılan davada, beklenen Marmara depremi göz önünde bulundurularak, nüfus yoğunlaştırmanın kamuya yarar sağlamayacağı belirtilen bir bilirkişi raporu hazırlandı. Daha önce afet toplanma alanı olarak belirlenen bu bölge, Bakırköy Belediyesi'nin kararıyla bu statüden çıkarıldı. Bilirkişi raporunda, yeni planın mevcut yapı yoğunluğunu artıracağı ve çevre blokların güneşlenme ve manzara imkanlarını etkileyeceği ifade edildi. Ayrıca, artan nüfus için gerekli donatı alanlarının sağlanmadığına dikkat çekildi.
21 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde gönüllüler tarafından işletilen BUPaws hayvan barınağı, cumhurbaşkanı kararıyla hızla boşaltılıyor. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakın olması gerekçe gösteriliyor. Barınak sorumluları ve okul yönetimi arasında bir yıldır süren görüşmelerde çeşitli çözüm önerileri sunulmuş, ancak anlaşma sağlanamamıştır. Barınağın yeni yerinde henüz gerekli düzenlemeler yapılmadığı için gönüllüler ve hayvanlar için zor bir süreç başlamıştır.
15 Mart 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında, 14 yıl önce güçlendirme çalışması yapılan bir bina ayakta kalırken, aynı yerdeki diğer iki bina ağır hasar gördü veya yıkıldı. TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Özcebe'nin yürüttüğü projede, çelikten daha güçlü karbon lifli polimerler kullanılarak bina güçlendirilmiş. Özcebe, güçlendirme yöntemlerinin yaygınlaşmamasının nedenlerini ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı. Ayrıca, bina sakinlerinden aldığı teşekkür mesajının kariyerindeki en duygusal anlardan biri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim