Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Altun, Farsça bir şiir paylaştıktan sonra bir kullanıcının yorumuna sert bir yanıt vermişti. Beykoz 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı Altun'un İslam hukukuna alenen küfrettiğini belirterek üç yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme, Altun'un pişmanlık göstermediği gerekçesiyle dokuz ay hapis cezası verdi ve adli kontrol hükümlerini kaldırdı.
16 Mayıs 2024

İstanbul'da bir taksici, güzergah konusunda tartıştığı yolcuları araçtan indirdiği için 4 bin 64 lira idari para cezasına çarptırıldı ve aracı 10 gün süreyle trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, olayın sosyal medyada yer almasının ardından çalışma başlattı ve taksici İ.K.'nin kimliğini tespit etti.
2 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılan ve Twitter üzerinden 'Devlet nerede' diye soran emekli savcı Erol Taslak hakkında, bir takipçisinin şikayeti üzerine 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve diğer devlet organlarını alenen aşağılama' suçlamasıyla dosya açıldı. Isparta savcılığı, Taslak'ın sözlerinin aşağılayıcı değil, eleştiri niteliğinde olduğuna karar vererek kovuşturmaya yer olmadığını belirtti. Bu karar, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kapsamında değerlendirildi.
24 Şubat 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 14 Nisan 2020'de Fahrettin Altun'un evinin yanında usulsüz yapılaşma iddiaları hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılandı. Hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun ifadelerinin incitici ve tahrik edici olduğu ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı iddia edilmiş, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Ancak Kaftancıoğlu bu davada beraat etti.
11 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski bakan Erdoğan Bayraktar'a 'Hırsız' demesi üzerine 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanmaya başlandı. Savcılık, Kılıçdaroğlu için bir yıl iki aydan iki yıl dört aya kadar hapis cezası talep etti. Mahkeme, savunma için süre vererek duruşmayı 30 Mayıs'a erteledi. Savcı, Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin düşünce özgürlüğü kapsamında olmadığını belirtti.
2 Mayıs 2024

Hepsini Alacağız Kampanya Grubu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen ve gözaltına alınarak tutuklanan 48 kişinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. İstanbul'da Saraçhane'de polisle göstericiler arasında çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182'si serbest bırakılmıştı. 52 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve 48'i tutuklanmıştı. Kampanya grubu, hükümeti Anayasa Mahkemesi kararına uymaya ve tutuklanan kişileri serbest bırakmaya davet etti.
20 Mayıs 2024

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan, 26 Ocak'ta Silivri Cezaevi'ne ziyaret sırasında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Aydoğan'a kelepçe takıldı ve fotoğrafı çekildi. Kahramanmaraş başsavcılığına SEGBİS aracılığıyla bağlanan Aydoğan, 21 Haziran 2022 tarihli bir tweeti sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamalarıyla karşılaştı. Aydoğan, ifadesinde tweetin anayasal sınırlar içinde eleştiri amaçlı olduğunu belirtti. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanmasıyla ilgili soruşturmada ise dokuz yıldır etkili bir adım atılmadı.
31 Ocak 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yasal işlemler gerçekleştirdi. Toplamda 31 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 9'u tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
9 Şubat 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Ankara'da bir eğlence mekanı çıkışında, yoldan geçen kadınlara sözlü ve fiziki saldırıda bulunan ve havaya ateş eden üç emniyet personeli gözaltına alındı. Olay, 24 Ağustos günü saat 06.30 sıralarında gerçekleşti. Saldırganların biri çarşı mahalle bekçisi, diğer ikisi ise polis memuru olduğu belirtildi. Şahıslar hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı ve açığa alındılar.
24 Ağustos 2023

Dilan ve Engin Polat çifti, 'kara para aklama' dahil altı suçtan tutuklandı. Çift, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama, vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Anadolu başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, çiftin mal varlıklarına el konulmuş ve gözaltına alınmışlardı. Savcılık, çiftin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet', 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' ve 'Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Kanunu'na muhalefet' suçlarından tutuklanmalarını talep etti.
5 Kasım 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile yaşanan polemik sonrasında 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. İmamoğlu'nun 28 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor. Suçlamalar, İmamoğlu'nun Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışında Yazıcı'yı eleştiren ifadelerine dayanıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddediyor ve şikayetin ciddiyetten uzak olduğunu savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı başka bir dava da devam ediyor ve bu davanın sonucu siyasi yasak getirebilir.
14 Temmuz 2023

2010 yılında açılan ve AKP iktidarına darbe planlamakla suçlanan askerlerin yargılandığı Balyoz davasında, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden yargılanan emekli general Çetin Doğan'a 'suç için anlaşma' suçundan altı yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Aynı suçlamayla yargılanan diğer beş sanığa da çeşitli hapis cezaları verilirken, bir sanık hakkındaki dava ölümü nedeniyle düşürüldü. Karara bir üye hakim şerh koyarak, sanıkların beraat etmesi gerektiğini savundu.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim