Türkiye'de yaşanan deprem ve yılın ilk iki ayında enflasyonun yüzde 10'a ulaşması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bütçe ihtimalini değerlendiriyor. Geçen yıl haziran ayında da rekor enflasyon oranları sebebiyle ek bütçe gereksinimi oluşmuştu. Deprem ve diğer harcama artırıcı uygulamaların bütçe üzerindeki baskısı, ekonomik dengeleri sarsabilir. Hazirana kadar genel durumun netleşmesi ve ek bütçe ihtiyacının belirlenmesi bekleniyor, ayrıca olası bir iktidar değişikliği de bu kararı etkileyebilir.
7 Mart 2023

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Türkiye'de artan enflasyon oranları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yatırımcıların kripto paralara yönelmesine neden oluyor. Araştırma şirketi GWI'nin verilerine göre Türkiye, yüzde 27,1 ile dünyada dijital para sahipliğinde en yüksek orana sahip. Özellikle Tether (USDT) gibi dolara sabitlenmiş kripto paraların işlem hacmi artıyor. Bu durum, döviz alım satımında makas farkından kaçınmak isteyen yatırımcıların etkisiyle gerçekleşiyor. Ayrıca, siyasi belirsizlikler ve sermaye kontrolleri de kripto paralara olan ilgiyi artırıyor.
2 Mayıs 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Bu durum, bazı ekonomistler tarafından olumlu karşılanırken, bazıları tarafından eleştirildi. Eleştiriler genellikle, bu yüksek enflasyon tahmininin Türkiye ekonomisindeki mevcut sorunları ve politikaların çelişkilerini vurgulamaktaydı. Öte yandan, bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekçi bir tahminde bulunduğunu ve bu durumun kredibilite açısından olumlu olduğunu belirtti.
27 Temmuz 2023

Türkiye'de enflasyonla mücadele politikalarının daraltıcı etkileri ve yeniden yükselen enflasyon, piyasalarda stagflasyon endişelerini artırdı. Stagflasyon, ekonomide durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Sektör temsilcileri, iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, stagflasyon riskine karşı uyarılarda bulundu.
8 Ağustos 2023

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor’s EMEA Direktörü Frank Gill, Türkiye için 2023 yılı enflasyon tahmininin ortalama yüzde 45 olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomideki dengesizlikler nedeniyle büyüme hızının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Gill, yatırımcıları caydıran finansal baskılar ve döviz rezervlerinin zayıflığı gibi konulara da değindi. Türkiye'nin cari açığının ve dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu vurguladı.
1 Haziran 2023

Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınamaması ve borsanın dalgalı seyri nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla otomobil alımına yönelmiş durumda. Mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması ve hızlı nakde çevrilebilir olması otomobil alımını cazip hale getiriyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomotiv satışlarında Mart ayında rekor beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, seçim sonrası dönemde beklenen kur, faiz ve vergi artışları nedeniyle talebin öne çekildiği belirtiliyor.
14 Mart 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

ABD'de Federal Rezerv'in (Fed) enflasyonu kontrol altına alma çabaları sonucunda piyasalarda iyimserlik artarken, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Bloomberg ile yaptığı röportajda, piyasaların enflasyon tehlikesini erken bir şekilde geride bıraktığını düşündüğünü ve bu durumun enflasyonu yeniden alevlendirebileceği konusunda endişelerini dile getirdi. Krugman, mevcut dönemin çok düzensiz olduğunu ve belirsizliklerle dolu olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

PwC Türkiye tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'deki tüketicilerin ekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirdiğini ve bu durumun tüketici harcamalarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların %71'i ekonomik gelişmeleri olumsuz olarak değerlendirirken, %40'ı ekonominin önümüzdeki 10 yılda daha iyiye gitmeyeceğine inanıyor. Pandemi sürecinden bu yana makroekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirenlerin oranı %50'den %71'e yükseldi. PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan, pandeminin ekonomik etkilerinin ve Avrupa'daki savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuzluklarının tüketim sektörü üzerinde belirleyici olduğunu belirtti.
12 Ocak 2023

ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 50'den yüzde 57'ye çıkardı. Bu artış, Merkez Bankası'nın faiz artışından sonra geldi. Şu anki enflasyon oranı yüzde 38,21 olmasına rağmen, yükselen döviz kuru, vergi artışları ve yeni ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun daha da artacağı öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 enflasyon tahminini yüzde 20 olarak belirtmişti, ancak uluslararası kurum ve kuruluşların tahminleri bu orandan daha yüksek.
22 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alınan ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı %61,98 olarak açıklanırken, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu %129,27 olarak hesapladı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini %58'den %65'e yükseltti. Erdoğan, işsizlik oranının düştüğünü ve istihdam edilen kişi sayısının arttığını da belirtti.
11 Aralık 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı enflasyonunu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bu oran, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan yüzde 127,21'lik oranla büyük bir fark gösteriyor. Sosyal medyada kullanıcılar, TÜİK'in açıkladığı oranın gerçekçi olmadığını ve sokaktaki enflasyonu yansıtmadığını dile getiriyorlar. Memur ve emekli maaş zammının bu enflasyon rakamıyla belirlenecek olması da eleştirilere konu oluyor.
3 Ocak 2024

İrfan Hüseyin Yıldız, enflasyonun Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkilerini ele alıyor. Enflasyonun, Türk Lirası borçlarını eriterek ve varlık değerlerini artırarak bazı kesimleri zenginleştirdiğini, devletin ise harcamalar üzerinden ve enflasyonist kârlar üzerinden daha fazla vergi topladığını belirtiyor. Ayrıca, negatif reel faizlerin zenginleri daha da zenginleştirdiği, fakirleri ise daha da fakirleştirdiği ve gelir dağılımını bozarak yoksulluğu derinleştirdiği vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Bireysel kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında uzun süredir beklenen kriz patlak verdi. Krizin başlıca nedenleri arasında, insanların gelirlerinin enflasyona paralel artmaması ve kredi kartı faiz oranlarının uzun süre düşük seyretmesi yer alıyor. Faiz oranlarının artmasıyla birlikte borçlanma maliyetleri yükseldi ve geri ödemelerde tıkanmalar yaşanmaya başladı. Bu durum, dar gelirli bireyler ve küçük esnaf üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.
1 Ekim 2024

Türkiye'de göreceli yoksulluk oranı, medyan gelirin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplandığında bir önceki yıla göre düşüş göstermiş, ancak medyan gelirin yüzde 60 ve yüzde 70'i esas alındığında yoksulluk oranlarında artış görülmüştür. Pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği gibi sosyal yardımlar, en düşük gelir grubunun durumunu iyileştirmiş olabilir. Ancak, asgari ücretin norm ücret haline gelmesiyle, en yoksulların biraz üzerindeki gelir grubunun durumu göreceli olarak kötüleşmiştir. Ayrıca, gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve medyan gelirin ortalama gelirin oldukça altında kalması, yoksulluk ölçüm yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
6 Şubat 2024

Yeni bir araştırma, Covid-19 geçiren kişilerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki katına çıktığını ortaya koydu. Araştırma, 0 kan grubuna sahip kişilerin bu risklerden daha az etkilendiğini gösteriyor. Çalışma, Covid-19'un kardiyovasküler hastalıkları artırdığına dair kanıtlar sunarken, aşıların bu riski azaltıcı etkisine dikkat çekiyor. Uzmanlar, Covid-19'un bağışıklık sistemini aşırı uyararak kan pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklıklarına yol açabileceğini belirtiyor.
13 Ekim 2024

The Guardian’ın aktardığı araştırmaya göre, salgının başında Covid nedeniyle hastaneye kaldırılanlarda beyin sisi ve sağlık sorunları yıllarca sürebiliyor. Bilim insanları, Covid’in uzun dönemli etkilerini inceleyerek beyin sisi, yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarının devam edip etmediğini araştırdı. Katılımcıların birçoğu Covid’den iki-üç yıl sonra şiddetli depresyon, yorgunluk ve kaygı hissettiğini, dahası semptomların zamanla kötüleştiğini söyledi. Araştırma, Covid’in diğer solunum yolu enfeksiyonlarına kıyasla depresyon ve anksiyeteyle sıkı ilişkisini ortaya koyuyor.
2 Ağustos 2024

Uzmanlar, Z kuşağının para dismorfisi adı verilen finansal güvensizlik eğiliminden muzdarip olduğunu belirtiyor. Finansal terapist Amanda Clayman, bu durumu kişinin kendi finansal refahı veya durumu hakkında olumsuz ve gerçekçi olmayan bir algı olarak tanımlıyor. Gençlerin maddi kaygılarla boğuştuğu ve ebeveynlerinden maddi yardım aldıkları belirtiliyor. Ayrıca, sosyal medya baskılarının ve siber ödemelerin bu durumu daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.
27 Temmuz 2024
İşaretlediklerim