Apple, 98 ülkedeki iPhone kullanıcılarını casus yazılım saldırıları hakkında uyardı. Şirket, bu saldırıların kullanıcıların kimlikleri veya yaptıkları işler nedeniyle hedef alındığını belirtti. Geçen yıl Hindistan'da da benzer bir durum yaşanmış ve bazı Hintli milletvekilleri Apple'ın uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı. Apple, 'devlet destekli' saldırılar yerine 'paralı casus yazılım saldırıları' terimini kullanmayı tercih ediyor.
12 Temmuz 2024

Elon Musk, Morgan Stanley tarafından düzenlenen bir etkinlikte, X (Twitter) platformunda beğeni ve retweet sayılarının kaldırılmasını değerlendirdiklerini açıkladı. Musk'a göre, bir gönderinin beğeni ve retweet sayılarının görünürlüğü işleri karmaşıklaştırıyor. Şu anda kullanıcılar, bir paylaşımın kaç kişi tarafından beğenildiğini ve yeniden paylaşıldığını görebiliyorlar.
7 Mart 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi 12 ayrı suçtan sorgulandığını bildirdi. Durov, 24 Ağustos'ta Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını ve adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığı için suç örgütleri tarafından da tercih ediliyor.
27 Ağustos 2024

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

ABD, TikTok'un Çin hükümetiyle kullanıcı verilerini paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişesiyle uygulamayı federal kurumlardaki resmi telefonlardan kaldırdı ve ülke çapında yasaklamayı düşünüyor. Kanada, AB ve Danimarka da benzer adımlar attı. Çin, ABD'yi yanlış bilgi yaymakla suçlarken, TikTok, ABD kullanıcı verilerinin korunması için bağımsız denetimler yaptığını ve verileri Oracle'a yönlendireceğini belirtiyor. ABD'de bazı senatörler, TikTok'a yönelik soruşturmaların hızlandırılmasını ve gerekirse ByteDance ile TikTok'un ayrılmasını talep ediyor.
20 Mart 2023

İş insanı Elon Musk, Temmuz 2023'te kurduğu yapay zeka şirketi xAl'yi Twitter'a entegre edeceğini duyurdu. xAl tarafından geliştirilen 'Grok' isimli yapay zeka robotu, Twitter'daki 'Premium+' abonelerine sunulmuş ve şirketin teknolojisi Twitter aracılığıyla bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayacak şekilde tasarlanmış. xAl, aynı zamanda Twitter'dan bağımsız bir uygulama olarak da kullanılabilecek.
6 Kasım 2023

Apple, İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar avro vergi borcunu faiziyle ödemek zorunda kaldı. AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'da faydalandığı vergi uygulamalarının AB kurallarına aykırı olduğunu belirterek bu borcun tahsil edilmesini kararlaştırmıştı. Apple ve İrlanda, bu karara karşı hukuki süreç başlatmıştı, ancak Avrupa Adalet Divanı, Apple'ın borcu ödemesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, AB Genel Mahkemesi'nin Apple lehine verdiği kararı iptal etti.
10 Eylül 2024

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Arçelik'in 'Arçelik BizBize' mobil uygulaması ve sitesinin hacklendiğini ve 30 bin 373 kişinin kişisel verilerinin ele geçirildiğini duyurdu. İhlalden bayi ve yetkili servis çalışanları etkilendi. Çalınan veriler arasında kimlik, iletişim, işlem güvenliği bilgileri ve daha fazlası bulunuyor. Arçelik, olayın ödeme ve finansal bilgileri içermediğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
2 Haziran 2023

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Sosyal medya platformu X, beğeni, retweet ve yanıt sayılarını gizlemeye yönelik bir tasarım değişikliği yapmayı planlıyor. Kullanıcılar, gönderileri beğenmek veya yanıtlamak için sola ya da sağa kaydırmak zorunda kalacak. Bu değişiklik, X'in CEO'su Elon Musk tarafından doğrulandı ve çoğu kullanıcı tarafından olumsuz tepkiler aldı. Değişiklik, ilk olarak MacRumors'tan araştırmacı Aaron Perris tarafından keşfedildi.
5 Temmuz 2024

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zeka modellerinin kişisel itibarlar ve verileri riske atıp atmadığını ve tüketici koruma yasalarına uygun olup olmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. FTC, San Francisco merkezli şirketten, yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına dair kayıtları talep etti. Ayrıca, gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler oluşturan ürünlerle ilgili tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını istedi.
13 Temmuz 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Türkiye'de yaşayan kişilerin T.C. kimlik bilgileri, telefon numaraları ve adres bilgileri gibi kişisel verileri, bir sorgu sitesinde ücretsiz üyelikle erişilebilir hale geldi. Tapu ve diğer özel bilgiler ise ücretli üyelik gerektiriyor. Sitede şu an için 5195 kullanıcı olduğu ve Türkiye'de e-devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin bilgilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yöneticisi Veysel Ok, bu durumun hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında büyük bir suç olduğunu ifade ediyor.
9 Haziran 2023

Elon Musk'ın Twitter'ın San Francisco'daki binasındaki 'kuş' logosunu 'X' ile değiştirmesi, şehir yönetimi tarafından soruşturuluyor. Logo değişimi sırasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirtilirken, şehir yetkilileri bina sembollerinin veya harflerinin değiştirilmesinin veya kaldırılmasının hem tasarım hem de güvenlik nedeniyle izne tabi olduğunu ifade etti. Bu durum, 'verilen tabela iznini ihlal' gerekçesiyle soruşturma başlatılmasına yol açtı.
29 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, TikTok uygulamasının federal düzeyde kamu çalışanlarının kurumsal cep telefonlarında kullanımının yasaklandığını açıkladı. Bu karar, içişleri bakanlığı bünyesinde oluşturulan uzman heyetin şubat ayından bu yana yaptığı incelemeler sonucunda alındı. Karner, kamu görevlilerinin kişisel cihazlarında TikTok kullanmaya devam edebileceklerini belirtti, ancak resmi cihazlarda yasağın bilgi ve veri güvenliği kaygıları nedeniyle getirildiğini ifade etti. ABD ve Avrupa'da birçok ülke benzer yasakları uygulamıştı.
11 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Rekabet Kurulu, Alphabet, Google, Google International, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık'tan oluşan ekonomik bütünlüğün genel arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bularak bu kararı almıştır. Soruşturma, ilgili kanun maddesinin ihlal edilip edilmediğini tespit etmeyi amaçlamaktadır.
2 Şubat 2023

Elon Musk, California Valisi Gavin Newsom’ın politikalarına sinirlenerek SpaceX ve X’in merkezlerini Texas’a taşıyacağını açıkladı. Newsom, eyaletteki öğretmenlerin, çocuğun izni olmadan cinsel yönelimini aileleriyle paylaşmasını yasaklayan bir yasayı imzalamıştı. Musk, bu tür yasaların eyaletteki aile ve şirketleri tehdit ettiğini öne sürdü. X CEO’su Linda Yaccarino, çalışanlarına gönderdiği e-postada San Francisco’daki merkez ofisin kapanacağını ve çalışanların San Jose’deki mevcut ofislere taşınacağını duyurdu.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim