Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar ve euro gibi döviz kurları enflasyonun gerisinde kalırken, altın ve borsa gibi yatırım araçları enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Yatırım fonları da benzer şekilde yüksek getiriler elde etti. Sektörel bazda, holdingler, otomotiv ve ulaştırma sektörleri yüksek performans gösterirken, demir çelik, cam ve çimento sektörleri zayıf kaldı. Borsa 30 hisselerinin yarısı enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
4 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayında aylık enflasyonun yüzde 2,29 arttığını ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 50,5 seviyesine düştüğünü açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 112,51 olarak hesapladığını ve mart ayında yüzde 5,08 artış olduğunu bildirdi. Reuters anketindeki beklentiler, aylık yüzde 2,85 ve yıllık yüzde 51,3 enflasyon artışı yönündeydi. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,35 değer kaybederek günü 8.213,76 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,78 ve holding endeksi yüzde 0,29 değer kazandı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,5'e yükseltti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun yarın toplanacağı ve buradan gelecek haber akışının piyasaların odak noktasında olacağı belirtildi.
27 Eylül 2023

Mehmet Ali Verçin, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve enflasyonla mücadelesini ele alıyor. Türkiye'nin yıllık 330 milyar dolar civarında sanayi malı tükettiğini ve dünya fiyatlarındaki azalışların Türkiye'nin cari açığını olumlu etkilediğini belirtiyor. Ancak, enflasyon üzerindeki etkisi net değil. Türkiye'nin geçmişte faiz oranlarını düşürebildiği dönemlerde IMF ve yabancı fonların önemli destek sağladığı, ancak şu anda yurt dışından beklenen fonlarda bir hareket olmadığı ve Merkez Bankası'nın ilave bir '128 milyar dolar' satabilecek durumda olmadığı vurgulanıyor. Bu durum, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesini zorlaştırıyor.
14 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın tahminlerine dayanarak, mevcut yüzde 65 olan enflasyon oranının üç yıl içinde yüzde 9'a düşeceğini ancak bu süreçte fiyatların yüzde 70 artacağını ifade ediyor. Bu durumun, enflasyon düşüşü olarak sunulsa da, fiyat artışlarının devam ettiği bir gerçekliği gizleyeceğini ve enflasyon düşüşünün propaganda malzemesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Aktaş, bu tahminlerin gerçekleşebilirliğine dair şüphelerini de dile getiriyor.
15 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, AKP iktidarı döneminde Türkiye'nin sanayi üretiminde yüksek teknolojinin payının düştüğünü belirtiyor. TÜİK verilerine göre, 2003 yılında ihracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 7,6 iken, 2024 Nisan ayında bu oran yüzde 3,6'ya geriledi. Ayrıca, Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de 50'nin altına düşerek sanayide genel bir gerilemeye işaret ediyor. Korkmaz, siyasi ve ekonomik politikaların sanayi yatırımlarını olumsuz etkilediğini ve Türkiye'nin sanayileşme ve bilgi çağını kaçırdığını vurguluyor.
11 Haziran 2024

Uzmanlar, 2023 yılında dolar kurunun baskı altında kalabileceğini, borsa için seçim sonuçlarına bağlı farklı senaryoların mümkün olduğunu belirtiyor. Altın ve Bitcoin için de belirsizlikler ve potansiyel senaryolar mevcut. 2022'de Türkiye'de enflasyon rekor seviyelere ulaşırken, yatırımcılar düşük faiz ortamında borsa, döviz ve altına yöneldi. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının yükselebileceğini, Ata Portföy CEO'su Mehmet Gerz, borsa için çeşitli dağılım önerilerinde bulunuyor. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, dolar/TL'nin stabilizasyonunun devam edebileceğini, ancak agresif bir faiz artışı senaryosunda değer kaybının hızlanabileceğini ifade ediyor. WOFDEX Kripto Para ve Blockchain Araştırma Direktörü Helin Çelik ise Bitcoin için mega rallinin zor olduğunu belirtiyor.
2 Ocak 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükselttiği bir ortamda, 24 Ağustos'taki toplantının çok kritik olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, enflasyon beklentilerini düzeltmeden ve faizi dengeye oturtmadan insanların ikna olmayacağını belirtti. Ayrıca, kademeli faiz artışından kaybedilen zamanın çok pahalı olduğunu ve yüzde 58 olan yıl sonu tahmininin aslında yüzde 40 gibi bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
7 Ağustos 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) raporunda, Türkiye'nin yüzde 72'lik gıda enflasyonu oranıyla 32 OECD üyesi ülke arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğu belirtiliyor. Raporda, 2023 yılının eylül ve ekim aylarında OECD ülkelerinde genel olarak enflasyon oranlarında düşüş yaşandığı, ancak Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve Britanya'da gıda enflasyonunun yüzde 10'un üzerinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin geçen seneki yüzde 61,4 olan gıda enflasyonu bu sene yüzde 72'ye yükselmiş durumda.
8 Aralık 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya gelerek bankacılık sektörünün durumu, enflasyon görünümü ve para politikasındaki son gelişmeleri ele aldı. Karahan, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun sağlanacağını ve aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek sıkı parasal koşulların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankette dolar ve enflasyon beklentisinin yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
2 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GYSH) verilerine göre, Türkiye'nin GYSH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, bu büyüme verilerini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'ilüzyon' olarak tanımladı ve yüksek enflasyonun, baskılanmış kurun ve sığınmacıların GSYH'ye katkısının gerçek kişi başına gelir artışlarını çarpıttığını belirtti. Eğilmez, ekonomiyi olduğundan iyi göstermeye yönelik bu durumun geçmişte de yaşandığını ve sahte bir cennet yaratıldığını ancak bu durumun sonradan cehenneme dönüştüğünü ifade etti.
3 Mart 2024

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı bir basın toplantısında, bir gazetecinin 'Geçinebiliyor musunuz?' sorusuna, toplantının amacının enflasyonu konuşmak olduğunu belirterek yanıt vermedi. Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Karahan'ın selefi Hafize Gaye Erkan ise geçmişte verdiği bir röportajda, İstanbul'daki yüksek ev fiyatları nedeniyle annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirtmişti.
8 Şubat 2024

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024
İşaretlediklerim