Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli sorunlara neden olabilir.
14 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın geçici görevlendirme politikasının iki genç hekimin ölümüne ve bir hekimin ağır yaralanmasına neden olduğunu belirtti. Sinop'ta meydana gelen trafik kazasında, geçici görevlendirmeyle Boyabat ilçesine giden Dr. Mehmet Turan Yazlak, Dr. Sena Sakin ve sürücü Ender Çoraklı hayatını kaybetti. TTB, hekim lojmanlarının yok edilmesi ve geçici görevlendirmelerin genç hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
12 Haziran 2024

2023 yılında Aile Bakanlığı, Türkiye genelinde 4 milyon 890 bin 239 haneye toplamda 172.1 milyar TL sosyal yardım ödeneği dağıtmıştır. Sosyal yardımlardan en fazla yararlanan iller sırasıyla İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Adana olmuştur. Yardımlar, illerin nüfusuna göre değil, ihtiyaç sahibi yurttaşların sayısına göre yapılmaktadır. Özellikle Hakkâri, Şanlıurfa, Ağrı ve Van gibi illerde hane başına yapılan yardımlar dikkat çekmektedir. Bu durum, Türkiye'nin ciddi bir yoksulluk sorunuyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
9 Nisan 2024

Türkiye'de 2002 yılında 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 138 iken, bu sayı 2022 yılında %65 artışla 228'e yükselmiştir. Ancak bu artış, OECD ülkeleri ortalaması olan 372'ye göre hala düşüktür. Hemşire ve ebe sayısında da Türkiye, AB ve OECD ülkeleri arasında en düşükler arasında yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye'de doktor başına düşen hasta sayısı son 20 yılda %300 artmış, bu da doktorların iş yükünü önemli ölçüde artırmıştır.
28 Nisan 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde nüfus 900 bini aştı ve su kaynakları yetersiz kaldı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bayram süresince ve yaz boyunca su ihtiyacı duyan vatandaşlara ücretsiz su temini sağlanacağını belirtti. Hem Muğla Büyükşehir Belediyesi hem de Bodrum Belediyesi ekipleri, vatandaşların sağlıklı suya ulaşması için çalışmalarını sürdürecek.
16 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Haftası öncesinde hekimlerin 14 acil talebini açıkladı ve 16 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Büyük Hekim Yürüyüşü'ne çağrı yaptı. Talepler arasında sağlıkta şiddetin önlenmesi, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, pandemi döneminde sağlık emekçilerinin korunması, adil ücret ve emeklilik koşullarının sağlanması gibi konular yer alıyor. Ayrıca, emekli hekimlerin maaşlarının yoksulluk sınırının altında olduğu ve bu durumun kabul edilemez olduğu belirtildi.
4 Mart 2024

Türkiye'de akraba evliliği oranı %23.2 olup, bu durum nadir kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ancak, yeni doğan bebeklerde sadece altı nadir hastalık için tarama yapılıyor, bu sayı Tayvan, Kanada, İtalya ve ABD gibi ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye'de tahminen 5 milyondan fazla bireyin bir nadir hastalığı varken, nadir hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yenidoğan tarama programlarının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca, nadir hastalıklardan etkilenen bireyler ve aileleri, sağlık harcamaları nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
3 Mart 2024

Türkiye'de yaklaşık 26 bin tip 1 diyabetli çocuk, kan şekerlerini sürekli ve ağrısız bir şekilde ölçebilen sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasını bekliyor. Bu teknoloji, parmak delme yöntemine kıyasla daha etkili glukoz takibi sağlıyor ve diyabetin yönetimini kolaylaştırıyor. Ancak, Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, yabancı hastalara sağlık desteği sağlanırken yerli diyabetli çocuklara bu desteğin gecikmesinin haksızlık olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı yerli sensör üretimi için çalışmaların devam ettiğini ifade etmiş olsa da, Hatun yerli ürünlerin uluslararası standartlarda olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2024

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteli bireylerin toplum ve aile içinde damgalanmasının birçok soruna yol açtığını belirtiyor. Kilo önyargısı ve ayrımcılığı, sosyal ilişkiler, eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Obeziteli bireyler, damgalanma ve önyargılar nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor ve tedavilerini bırakabiliyorlar. Sağlık sektörü ve hekimler de bu önyargılardan etkileniyor, uygun sağlık hizmeti sunmada yetersiz kalıyorlar.
9 Mart 2024

Türkiye'de otistik bireyler ve aileleri, anayasal ve yasal haklara eşit şekilde erişimde ciddi ayrımcılıklarla karşılaşıyor. Otistik bireylerin temel haklarına erişimde yaşadığı sorunlar, sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi ve çeşitli projelerle gündeme getiriliyor. Özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinde yaşanan ayrımcılık, otistik bireylerin toplumsal entegrasyonunu zorlaştırıyor. Ayrıca, otistik bireyler için uygun bakım evlerinin eksikliği ve yasal hakların uygulanmaması gibi sorunlar devam ediyor.
25 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aile hekimlerinin raporlu reçete edebildiği ilaç sayısının 1858’e çıkarıldığını duyurdu. Bakanlık, bu ilaçların listesini de paylaştı. Işıkhan, raporlu hastaların ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla bu yeni uygulamanın hayata geçirildiğini belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlara SMS ile hangi ilaçların bu kapsama dahil olduğunu bildirecek.
13 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği, HASUDER, KLİMİK ve KLİMUD, HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserini elimine etme programı kapsamında HPV aşısını önerdiği ve 137 ülkenin bu aşıyı ulusal programlarına dahil ettiği hatırlatıldı. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı'nın 2022'de aşının ücretsiz uygulanacağına dair demecine rağmen henüz bir adım atılmadığı ve aşı dozlarının maliyetinin asgari ücretin yarısından fazla olduğu ifade edildi.
22 Mart 2024

Bipolar Yaşam Derneği Başkanı Özlem Sarı, 37 yıllık bipolar bozukluk deneyimini paylaşarak, bazı ailelerin çocuklarının bipolar bozukluk tanısını kabul etmekte zorlandığını belirtti. Dünya Bipolar Bozukluk Farkındalık Günü'nde, bu yılın teması 'Sosyal Çevre ve İlişkilerimiz' olarak belirlendi. Bipolar bozukluğun, düzenli takip, tedavi ve yaşam tarzı önlemleriyle kontrol altında tutulabileceği vurgulandı. Sarı, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, hastalığın yönetilebilir olduğunu ve umudun önemini vurguladı.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim