Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye muhalefeti ile görüşmeler yapıldığını ve 3 Ocak'ta muhalefet temsilcileriyle kendisinin de bir araya geleceğini belirtti. ABD'nin Türkiye'nin Suriye ile normalleşme adımlarına karşı olduğunu ima etti ve Türkiye'nin Suriye'de kalıcı barış ve istikrarı sağlama hedefini vurguladı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Esad arasında bir görüşme olup olmayacağına dair kesin bir şey söylemekten kaçındı ve bu tür bir görüşmenin aşamalı bir diyalog sürecinin parçası olacağını ifade etti.
3 Ocak 2023

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Başbakan Eymen Bin Abdurrahman'ın görevine son vererek yerine Özel Kalem Müdürü Muhammed Nezir el-Arbavi'yi atadı. Bin Abdurrahman, Temmuz 2021'den bu yana görevdeydi ve hükümeti teknokratlar ile Tebbun'u destekleyen partilerin temsilcilerinden oluşturuyordu. Arbavi ise mart ayından beri Özel Kalem Müdürü olarak görev yapıyor ve daha önce Cezayir'in çeşitli uluslararası temsilciliklerinde bulunmuştu.
11 Kasım 2023

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Küba, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan birçok devlet başkanının katılımıyla 'G77+Çin' zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, Küba Devlet Başkanı Migul Diaz Canel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Zirvede bilimin, teknolojinin ve yeniliğin rolü ele alınacak. G77, 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulmuş ve bugün 134 üyesi bulunmaktadır.
15 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) uluslararası yatırım şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeler, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi sırasında gerçekleşti. Erdoğan, Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını ve hedefin bunu 50 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren 600'e yakın BAE sermayeli firmanın olduğunu ve daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.
13 Şubat 2024

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, resmi bir ziyaret için Ankara'ya geldi. Esenboğa Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından karşılanan Sisi'nin ziyareti, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önem taşıyor. Ziyaretin detayları ve görüşmelerin içeriği henüz açıklanmadı.
4 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede, Erdoğan PKK'nın gündemden çıkarılması gerektiğini ve terörle mücadelede birlikteliğin önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin IKBY ile ticari ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi ve sınır kapılarının açılmasının önemine değindi.
23 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2011 yılından bu yana ilk kez Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi. Görüşmelerde terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğalgaz ile petrol akışı gibi konular ele alındı. Ziyaret sırasında iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalanması bekleniyor.
22 Nisan 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatacağını belirtti. Ziyaret sırasında, Türkiye'nin Irak'a yönelik politikasında farklı etnik ve dini gruplar arasında ayrım yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca, Irak'ın PKK'yı yasaklı örgüt olarak kabul etmesi gibi önemli gelişmeler de ele alındı.
22 Nisan 2024

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan ticaret tartışmalarının gölgesinde, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları, insani yardım ve kalıcı barış konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin İsrail'e avantaj sağlamaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.
20 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi uçağa kadar yolcu etti. İki lider, Beştepe'deki karşılama töreni sonrası baş başa görüştü ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı. Erdoğan, Sisi onuruna akşam yemeği verdi ve ardından Sisi Ankara'dan ayrıldı.
4 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011'den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği Irak ziyareti sırasında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir dizi anlaşma imzaladı. İki lider, Türkiye ve Irak arasında 26 işbirliği anlaşması imzalayarak, güvenlik, terörle mücadele, ekonomi ve diğer alanlarda işbirliğini güçlendireceklerini vurguladı. Erdoğan, PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve bu işbirliğinin bölgesel güvenlik için önemli olduğunu belirtti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esed'in görüşmesi için Moskova, Bağdat ve Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep kapısı öne çıkan yerler arasında. Görüşmenin ağustos ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve tarih ile yer konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği belirtiliyor. Görüşme için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Irak Başbakanı Sudani'nin de inisiyatif aldığı ifade ediliyor. Temmuz ayında arka kapı diplomasisi yoğunlaştırıldı ve Rus Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Naryshkin, Şam'dan sonra Ankara'ya gelerek MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü.
29 Temmuz 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türk gurbetçilerin Almanya'ya katkılarını vurgulamak amacıyla bir döner ustasıyla birlikte Türkiye'ye geldi. Ziyaret sırasında İstanbul'da sivil toplum aktivistleri ve Ekrem İmamoğlu ile görüşecek, Gaziantep'teki depremzedeleri ziyaret edecek ve Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Steinmeier, ziyaretin amacının Türk gurbetçilerin Almanya tarihindeki yerini vurgulamak olduğunu belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın geçmişteki Almanya ziyaretinde İsrail politikaları üzerinden yaşanan gerginlikler de hatırlatıldı.
22 Nisan 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'da başladı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İstanbul'daki yemekte Berlinli döner ustası Arif Keleş tarafından döner servis edildi. Alman medyası, Steinmeier'ın ziyaretinin İstanbul'dan başlamasını Türkiye hükümetine bir sinyal olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier'ı Ankara'da ağırlayarak öğle yemeğinde Ankara döneri sundu ve bu durumu basın açıklamasında esprili bir dille dile getirdi.
24 Nisan 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Görüşmede Gazze, Libya ve Doğu Akdeniz gibi bölgesel sorunların ele alınması bekleniyor. Erdoğan ve Sisi, 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya Kupası sırasında ilk kez bir araya gelmişti. Sisi'nin bu ziyareti, Müslüman Kardeşler örgütünün siyasi faaliyetlerini durdurması karşılığında Mısır yönetiminin af ilan etmesi teklifinin ardından gerçekleşiyor.
3 Eylül 2024
İşaretlediklerim