Sinema tarihinin en popüler serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi 'Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları' İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergi, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan 600'den fazla parçayı içeriyor. Sergi süresince film okumaları, Star Wars yapımlarının ve belgesellerinin gösterimleri gibi birçok farklı etkinlik de düzenleniyor. Sergi, 1 Şubat 2024'e kadar ziyaret edilebilir.
2 Ekim 2023

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

İsviçre, Urartu dönemi ve öncesine ait 37 parça tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. İadeler, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan 'Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma' kapsamında gerçekleşti. İade edilen eserler arasında çoğunlukla Urartu döneminden kalma bronz objeler, 6 bin yıllık Kusura tipi idol, bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası bulunuyor.
11 Ekim 2023

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İki lider, Sirkeci Tren Garı'nda buluştu, burası 63 yıl önce Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı yer olarak biliniyor. Görüşme basına kapalı gerçekleşti ve ardından Steinmeier, İmamoğlu ve İstanbul Valisi ile birlikte Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti. Müze gezisi tarihçi İlber Ortaylı'nın rehberliğinde yapıldı.
22 Nisan 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, İstanbul'u '2023'te gidilecek 52 yer' listesine ekledi. Listede, İstanbul Modern'in yeni müze binası ve şehrin diğer yenilenen sanat merkezleri vurgulandı. İstanbul Modern'in yeni binası, ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlandı ve bu yıl içinde açılması bekleniyor. Ayrıca, İstanbul'daki diğer tarihi yapıların yenilenmesi de haberde yer aldı.
14 Ocak 2023

2024 Miss Japan güzellik yarışmasında birinci olan Ukrayna doğumlu Karolina Shiino, evli bir kişiyle ilişkisi olduğunun ortaya çıkması üzerine tacını geri verdi. Shiino'nun Japonya güzeli olarak seçilmesi, Japonya vatandaşlığına kabul edilmiş olmasına rağmen, kamuoyunda kimlik ve geleneksel Japon güzellik anlayışı üzerine tartışmalara yol açmıştı. Bu tartışmalar sürerken, Shukan Bunshun dergisi Shiino'nun evli bir adamla ilişki yaşadığını açığa çıkardı, ve bu gelişme üzerine Shiino tacını geri verme kararı aldı.
6 Şubat 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'da başlayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İmamoğlu ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Steinmeier'i Sirkeci Tren Garı'nda karşıladı. İki lider basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi ve ardından İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti. Müze gezisi tarihçi İlber Ortaylı'nın rehberliğinde gerçekleşti.
22 Nisan 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

İstanbul Komedi Festivali, çağdaş sanatçı Mevlut Akyıldız'ın 'Altı da İstanbul, üstü de İstanbul' isimli desen sergisiyle açılışını yapacak. Festivalin sembolü olan İstanbul Boğazı'nın martıları, Akyıldız tarafından sanat eserine dönüştürüldü. Sanatçının üç deseni, festivalin altıncı yılı için özel üretim t-shirt ve bez çantalar üzerine uygulandı. Akyıldız'ın 90'lı yıllardan 28 eseri, festival boyunca Maximum Uniq Hall'de sergilenecek.
25 Ekim 2023

Maçka Sanat Galerisi, Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerini sergiliyor. Sergi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlama amacıyla düzenleniyor. 3 Ekim'de açılacak olan sergi, 11 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
30 Eylül 2023

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninin ardından 'Hayat' isimli ilk fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı. Sergi, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenleniyor ve 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir. Demirkubuz, sergide dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği, doğanın ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğraflarını sergiliyor.
9 Mayıs 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, 27 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında 14'üncü 'İtalyan Sinemasıyla Buluşma' etkinliğini düzenliyor. Etkinlik kapsamında, uluslararası festivallerde gösterilen sekiz İtalyan filminin Türkiye prömiyeri yapılacak. Filmler, İtalyan Kültür Merkezi ve Sinematek/Sinema Evi Kadıköy'de, orijinal dilinde ve Türkçe ile İngilizce altyazılı olarak izlenebilecek. Etkinlik, Matteo Garrone'nin 'Kaptan Benim' filmiyle başlayıp, Paola Cortellesi'nin 'Hâlâ Umut Var' filmiyle sona erecek.
22 Kasım 2023
İşaretlediklerim