Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak resesyona girmekten kurtuldu. 2023 boyunca yüzde 0,1 oranında bir büyüme kaydedildi. Barclays'in analizine göre, bu zayıf performans özellikle yatırımlardan kaynaklı iç talepteki azalmadan kaynaklanıyor. Almanya'nın ekonomik performansı düşerken, Fransa'nın sabit kalması ve İtalya ile İspanya'nın büyümesi dikkat çekti. Ayrıca, Avro Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısı 2023'ün son çeyreğinde artış gösterdi.
14 Şubat 2024

Abdullah Karakuş, ABD, Çin, Hindistan, AB ülkeleri ve Rusya'nın dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, dünyanın ısısının 2 derece daha artması halinde krizlerin başlayacağını ve bunun gıda kıtlığı, kuraklık ve göçlere yol açacağını öngörüyor. Karakuş, orman yangınlarının artışına dikkat çekerek, insan hatası ve dikkatsizliğin bu yangınların başlıca nedenleri olduğunu vurguluyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında da önerilerde bulunuyor.
21 Haziran 2024

ABD'de resesyon endişelerinin artmasıyla küresel piyasalarda tarihi satış baskısı yaşandı. ABD'de tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması ve işsizlik oranının yükselmesi, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Bu gelişmeler sonucunda, 'korku endeksi' olarak bilinen VIX Endeksi 41,82 ile son dört yılın zirvesine çıktı. Avrupa borsalarında da kayıplar yüzde 2'yi aştı ve bankacılık ile teknoloji hisselerinde sert düşüşler görüldü.
5 Ağustos 2024

2023 yılında nükleer silahlanma harcamaları yüzde 13 artarak 10,7 milyar dolar arttı ve toplamda 100 milyar dolara yaklaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Gazze saldırılarının yarattığı belirsizlik döneminde ABD’nin savunma harcamalarından kaynaklandı. Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) grubunun araştırmasına göre, bu harcamalar iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık ile eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilirdi. 2023'te en fazla harcama yapan ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya yer aldı.
30 Haziran 2024

ABD'de gerçekleşen Süper Salı sonuçları, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın politik arenaya geri dönüş yapma ihtimalini güçlendirdi. Bu durum, küresel siyasette önemli etkilere sahip olabilir. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu gibi dünya liderleri, Trump'ın olası dönüşünü kendi politik stratejileri açısından değerlendiriyor. Trump'ın geri dönüşü, ABD'nin iç ve dış politikasında önemli değişikliklere yol açabilir.
9 Mart 2024

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın potansiyel faydaları ve riskleri konusunda ülkelerin durumunu haritalandırdı. Yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtilirken, milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği vurgulandı. Yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı. Ayrıca, yapay zekanın ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştirebileceği ve genç çalışanların bu teknolojiyi daha kolay benimseyebileceği ifade edildi.
25 Haziran 2024

Ernst & Young tarafından yapılan 'Yönetim Kurulu Öncelikleri 2024' araştırmasına göre, Avrupa Birliği'nde şirketlerin yüzde 75'i donanımlı çalışan bulmakta zorlanıyor. Çalışanların yüzde 34'ü ise 12 ay içinde iş değiştirmeye istekli. Şirketler, yetenek eksikliklerini gidermek için eğitime yatırım yapıyor ve yetenek yönetimi konusunda proaktif adımlar atıyor. Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler de işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
5 Haziran 2024

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) tarafından yayımlanan 2023 gıda krizi raporuna göre, dünya genelinde açlık çeken insan sayısı 282 milyona ulaştı. Bu sayı, 2022 yılına göre 24 milyon kişilik bir artış gösteriyor. Gazze ve Sudan'daki çatışmalar, küresel ısınmanın yol açtığı aşırı hava olayları ve ekonomik krizler, gıda güvensizliği sorununu derinleştiren başlıca faktörler arasında yer alıyor. 2023, akut gıda güvensizliği yaşayanların sayısının arttığı beşinci yıl olarak kayıtlara geçti.
24 Nisan 2024

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 grubu, bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sıçrama yapan aşırı sağın gölgesinde toplandı. G7 üyesi ülkelerin liderleri, ülkelerindeki siyasi zorluklar ve kırılgan yapılar nedeniyle zirveye 'kafaları meşgul' bir halde katıldılar. Özellikle Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi liderler, ülkelerinde ciddi zorluklarla karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iktidarını koruması zor görünürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise erken seçim sonrası nasıl bir sonuç alacağı belirsiz.
15 Haziran 2024

TIME dergisi, 2024 yılında yeme içme sektöründe beklenen trendleri araştırdı. Yeni nesil şeflerin çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratması, sürdürülebilirlik adımlarının öne çıkması, alternatif çikolatalar, mantar kullanımının artması, sebze odaklı restoranların popülerleşmesi ve içeceklerin yemeklerle daha fazla entegre edilmesi gibi trendler dikkat çekiyor. Özellikle sürdürülebilirlik, gezegenin korunması ve alternatif malzemeler kullanılarak yapılan ürünler ön plana çıkıyor.
12 Mart 2024

AppLovin ve Adjust'ın 'Mobil Uygulama Trendleri 2024' raporuna göre, mobil oyunlar küresel oyun pazarının yüzde 49'unu oluşturarak 90,4 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı. Mobil oyun reklam harcamalarının 2024'te 103 milyar dolara ve 2025'te 131 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2023'te tüketicilerin mobil oyunlara yaptığı harcamalar yüzde 2 düşüşle 107 milyar dolara geriledi. İstanbul, oyun sektörünün beş merkezinden biri haline geldi.
30 Mayıs 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Forbes'in sıralamasına göre, 2024'te en fazla kazanan 10 sporcu, toplamda 1,38 milyar dolar kazanarak geçen yılın rekorunu geride bıraktı. En fazla kazanan sporcu, 260 milyon dolarla Cristiano Ronaldo oldu. İlk 10'da futbol, basketbol ve golf gibi farklı spor dallarından sporcular yer aldı. Bu sıralama, sporcuların 1 Mayıs 2023 ile 1 Mayıs 2024 arasındaki kazançları baz alınarak oluşturuldu.
19 Mayıs 2024

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte spamlar, Aralık 2023'te toplam e-posta trafiğinin yüzde 46,8'ini kapladı. Rusya, spam e-postaların en büyük kaynağı olarak belirlendi ve bu e-postalar dolandırıcılık ve kimlik avı amaçlı kullanılıyor. Özellikle büyük şirketler, spam e-postalar yoluyla dolandırılmış durumda. Uzmanlar, spam e-postalara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve resmi kurumların e-posta yoluyla kişisel bilgi talep etmeyeceğini vurguluyor.
3 Mayıs 2024

InfluenceMap tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin küresel karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. 2016'dan 2022'ye kadar, bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 80'ini üretmiş. Paris Anlaşması'ndan bu yana, ulus-devlet üreticileri, devlete ait kuruluşlar ve yatırımcılara ait şirketler sırasıyla emisyonların yüzde 38, yüzde 37 ve yüzde 25'ini oluşturuyor. 1854'ten 2022'ye kadar olan veriler, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu gösteriyor.
5 Nisan 2024

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu' başlıklı raporunda, dünya genelinde LGBTİ+ haklarında hem ilerlemeler hem de gerilemeler yaşandığı belirtiliyor. Rapora göre, Letonya ve Tayvan gibi ülkelerde bazı pozitif gelişmeler yaşanırken, Rusya ve Uganda gibi ülkelerde LGBTİ+ haklarına yönelik kısıtlamalar artmış durumda. Ayrıca, dünya genelinde 62 ülke hala onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olarak kabul ediyor. Raporda ayrıca silahlı çatışmalar, toplumsal cinsiyet adaleti, ekonomik krizler ve teknolojik tehditler gibi konuların insan hakları üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim