25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri açıklandı. Yapı Kredi Özel Ödülü'nün sahibi oyuncu Merve Dizdar oldu. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Prof. Dr. Cevdat Çapan, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne 'Güzel Son' isimli oyunuyla Hakan Tabakan, Haldun Dormen Özel Ödülü'nü '1923 Müzikali' kazandı. Yılın en başarılı oyunu, yönetmeni ve oyuncuları kategorilerinde de adaylar belirlendi. Ödül töreni 3 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
26 Eylül 2023

Columbia Üniversitesi tarafından verilen Pulitzer Ödülleri'nin 2023 yılı kazananları açıklandı. Ödül alanlar arasında AP, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times ve yazarlar Barbara Kingsolver ile Hernan Diaz bulunuyor. AP, Ukrayna'daki savaşın fotoğraflarıyla 'kamu hizmeti' ve 'son dakika haber fotoğrafçılığı' dallarında ödüllendirildi. New York Times, Ukrayna'daki Rus cinayetlerini ve ABD'deki çeşitli sosyal konuları ele alan haberleriyle birden fazla ödül kazandı. Los Angeles Times, ırkçı yorumları ifşa eden haberler ve sokakta yaşayan hamile bir kadının fotoğraflarıyla ödüllendirildi. Edebiyat ve müzik dallarında da çeşitli eserler ödüle layık görüldü.
9 Mayıs 2023

Oscar ödüllü oyuncu Jennifer Lawrence, 'Don't Look Up' filminde Leonardo DiCaprio ve Timothée Chalamet ile çekim yapmanın zorluklarından bahsetti. Covid-19 pandemisi sırasında gerçekleşen çekimlerde, bir sahne için arabada birlikte seyahat ederken yaşadığı zorlukları 'hayatının en sinir bozucu günü' olarak tanımladı. Ayrıca, DiCaprio'nun kendisinden 5 milyon dolar daha fazla ücret almasını hak ettiğini kabul ettiği halde, eşit ücret konusunda genel olarak adil olunmadığını ve bu konunun rahatsız edici olduğunu dile getirdi.
12 Mayıs 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda Polonya'nın Oscar adayı Aİ (EO), korku filmi Megan (M3GAN), aksiyon filmi Servet Operasyonu (Operation Fortune: Ruse de guerre), komedi filmi İllegal Hayatlar, konser filmi Tamiri Mümkün ve korku filmi Ammar 3: Cin Kabilesi olmak üzere altı yeni film izleyiciyle buluşuyor. Aİ (EO), bir eşeğin gözünden dünyayı anlatırken, Megan yapay zeka ile hareket eden bir oyuncak bebeğin hikayesini, Servet Operasyonu ise bir MI6 ajanının maceralarını konu alıyor. İllegal Hayatlar, bir kumarhane sahibinin siyasi parti kurma sürecini, Tamiri Mümkün Mor ve Ötesi'nin stadyum konserini ve Ammar 3: Cin Kabilesi ise büyü ve cinlerle ilgili bir hikayeyi ele alıyor.
13 Ocak 2023

Kanadalı yapımcı Sarah Polley, 'Konuşan Kadınlar' filmiyle 'En İyi Uyarlama Senaryo' Oscar'ını kazandıktan sonra, 11 yaşındaki çocuğu tarafından yapılan bir 1 Nisan şakasıyla karşılaştı. Çocuğu, Polley'e Oscar ödülünün yanlışlıkla verildiğini ve aslında 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmine ait olduğunu belirten sahte bir mektup yazdı. Polley, durumu hemen anlayarak Twitter hesabından bu durumu paylaştı ve 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filminin yapımcısı Edward Berger, şakaya katılarak Polley'den ödülü doğrudan kendisine göndermesini istedi.
2 Nisan 2023

Emin Alper yönetmenliğindeki 'Kurak Günler' filmi, vizyona girdiği beşinci haftasında, film tutkunlarının yorum ve beğenilerini paylaştığı Letterboxd sosyal ağında 2022'nin en yüksek puan alan filmleri listesinde altıncı sıraya yerleşti. Film, yıl boyunca aldığı ödüller ve bakanlık desteğinin geri alınması gibi konularla da gündeme gelmişti. Letterboxd'da yapılan genel değerlendirmede, tüm janrlar ve ülkeler gözetmeksizin filmler sıralandı.
6 Ocak 2023

2024 Grammy Ödülleri'nde kadın sanatçılar büyük başarılar elde etti. Taylor Swift, 'Midnights' albümüyle 'Yılın Albümü' ödülünü dördüncü kez kazanarak önemli bir rekora imza attı. Miley Cyrus, 'Flowers' şarkısıyla 'Yılın Kaydı' ve 'En İyi Solo Pop Performansı' ödüllerini alarak ilk Grammy'lerini kazandı. Billie Eilish, Barbie filmi için yazdığı 'What Was I Made For?' şarkısıyla 'Yılın Şarkısı' ödülünü aldı. Jay-Z, törende yaptığı konuşmada eşi Beyoncé'nin 'Yılın En İyi Albümü' ödülünü hiç kazanamamasını eleştirdi.
5 Şubat 2024

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi 10 filmi, The Guardian tarafından sıralandı. Listede, Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri' de yer alıyor. Diğer filmler arasında 'Saatler Sonra', 'Komediler Kralı', 'Korku Burnu', 'Masumiyet Yaşı', 'Taksi Şoförü', 'Para Avcısı', 'Kızgın Boğa', 'Köstebek', 'Sıkı Dostlar' ve 'Casino' bulunuyor. Liste, Scorsese'nin farklı dönemlerinden ve farklı türlerden filmlerini içeriyor.
20 Ekim 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

ABD'nin sinema sektörü merkezi Hollywood'da, senaristler ve yazarlar ücret anlaşmazlıkları nedeniyle greve gitti. Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki anlaşma 1 Mayıs'ta sona erdi ve yeni sözleşme taleplerinde uzlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 11 bin WGA üyesi iş bırakırken, grevin hem sinema ve dijital platformlardaki yapımı hem de ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor. 2007'deki grev Kaliforniya ekonomisine 2 milyar dolar zarar vermişti.
2 Mayıs 2023

Hollywood'da senaristler ve yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra tekrar greve gittiler. Bu grev, Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth' ve 'Unstable' gibi popüler dizilerinin yeni sezonlarının ertelenmesine yol açtı. Grev ayrıca 'Abbott Elementary', 'Cobra Kai', 'Evil', 'Hacks', 'Loot', 'Yellowjackets', 'Night Court', 'Power Book III: Raising Kanan' ve 'The Venery Of Samantha Bird' gibi diğer yapımları da etkiledi.
7 Mayıs 2023

Netflix'in Kasım ayı seçkisinde öne çıkan içerikler arasında David Fincher'ın yeni filmi 'The Killer', Squid Game'in devamı 'Squid Game: The Challenge' ve Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'i yıllar sonra bir araya getiren film 'İstanbul İçin Son Çağrı' bulunuyor. Ayrıca, 'Göremediğimiz Tüm Işıklar', 'NYAD', 'Terzi', 'SLY', 'Robbie Williams', 'The Crown', 'Leo', 'Obliterated' ve 'Virgin River' gibi dizi ve filmler de Kasım ayı seçkisinde yer alıyor.
1 Kasım 2023

Hollywood'da devam eden grev, ücret ve çalışma koşullarının yanı sıra sektörün yapay zeka kullanımından etkilenen senaristler ve oyuncular tarafından başlatıldı. Bu süreçte, ölü film yıldızlarının yapay zeka ile canlandırılması konusu da gündeme geldi. Örneğin, 1955'te ölen James Dean, bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) teknolojisi ile yeni bir filmde başrol oynayacak. Ancak bu durum, etik ve hukuki sorunları da beraberinde getiriyor. Öldükten sonra bir kişinin yüzünün, sesinin, kişiliğinin hakları kime ait olacak? Oyuncuların ölümünden sonra kariyerlerinin gidişatı kimin kontrolünde olacak? Bu ve benzeri soruların yanıtları henüz belirsiz.
23 Temmuz 2023

Ari Aster'in 'Korkuyorum' adlı yeni filmi, Joaquin Phoenix'in başrolünde olduğu bir 'kabus-komedi' olarak tanımlanıyor ve bu hafta vizyona giriyor. Alice Diop'un yönettiği ve Oscar adayı olan 'Saint Omer' filmi, bir kadının mahkeme sürecini ele alıyor. Yerli film 'Maske: Nezaketle Tebessüm', gençlik travmalarıyla mücadele eden bir gencin hikayesini anlatıyor. 'Transformers: Canavarların Yükselişi', popüler serinin yeni bir bölümü olarak dikkat çekiyor. 'İblis Karanlığın Sahibi 2', maddi zorluklarla boğuşan bir gencin hikayesine odaklanıyor. Ayrıca 'Mia ve Ben: Centopia'nın Kahramanı' ve '80 Günde Devri Alem' adlı iki yeni animasyon film de çocuklar ve aileler için vizyona giriyor.
9 Haziran 2023

Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ve Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında varılan ön anlaşma sonucunda, beş aydır süren grev sona erdi. Grev, 11 bin 500 senarist ve 65 bin oyuncu tarafından destekleniyordu. Üç yıllık anlaşma, talep edilen tazminat, istihdam süresi ve yapay zekanın kontrolüne ilişkin maddeleri içeriyor. Ön anlaşma, 2 ile 9 Ekim arasında diğer sendika üyelerinin oyuna sunulacak.
27 Eylül 2023

İlker Çatak'ın dördüncü uzun metrajlı filmi 'Öğretmenler Odası', Oscar ödülleri için aday gösterildi. Film, idealist bir matematik ve beden öğretmeninin hikayesini anlatıyor. Almanya'nın en büyük film ödüllerinden Golden Lola'da beş kategoride ödül kazanan film, Avrupa Film Ödülleri'nde de kısa listeye kaldı. Film, Türkiye'de ilk kez Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek.
24 Ağustos 2023

42. İstanbul Film Festivali'nde 'Altın Lale' ödülü için yarışacak olan 11 film, festivalin başlamasıyla birlikte gösterilmeye başlandı. Festival, İstanbul'daki sinema severler için yılın ilk film festivali olma özelliğini taşıyor ve gösterilen filmler daha sonra diğer büyük festivallerde de yer alıyor. Festivalin ilk gününde Kaan Müjdeci'nin 'Iguana Tokyo' ve Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' filmleri izleyici ile buluştu. 'Iguana Tokyo', Tokyo'da geçen bir bilimkurgu filmi iken, 'Yüzleşme' aile içindeki bir sırrın açığa çıkmasıyla yaşanan yüzleşmeyi konu alıyor.
14 Nisan 2023
İşaretlediklerim