İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koruma ekibi, Şırnak'ın İdil ilçesinde bir trafik kazası geçirdi. Kazada bir polis memuru hayatını kaybetti, iki polis dahil olmak üzere toplam üç kişi yaralandı. Olay, Cumhurbaşkanı'nın koruma ekibinin karıştığı bir trafik kazası olarak kayıtlara geçti.
13 Mart 2024

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD lideri El Kureyşi'nin MİT tarafından öldürüldüğü yönündeki açıklamasını doğrulayamadıklarını belirtti. ABD, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelesini takdir ettiğini ifade etti. ABD ve Türkiye arasında bu konuda iletişim olup olmadığı sorusuna ise net bir yanıt verilmedi. Daha önce ABD, IŞİD'in iki farklı El Kureyşi kod adlı liderini öldürdüğünü duyurmuştu.
3 Mayıs 2023

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana devam eden ve nedeni henüz net olarak açıklanmayan toplu zehirlenme vakalarında, son olarak Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde onlarca kız öğrenci hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerde mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülüyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı, zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayları araştırmak üzere bakanları görevlendirdi ve zehirlenmeleri düşmanın komplosu olarak nitelendirdi.
6 Mart 2023

Türk yetkililer, Tayvanlı arama kurtarma ekibinin Türkiye'deki deprem bölgesinde itibar kazanmaya çalıştığını iddia etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Tayvanlı 130 kişilik ekip, Adıyaman'da AKUT ile birlikte çalıştı ancak çevirmen Prof. Yılmaz Keskin'in aktardığına göre, kurtarma faaliyetlerinde Tayvanlı ekibe 'çöküldüğü' ve 'oyuncak muamelesi' yapıldığı belirtildi. Tayvan'da ulusal itfaiye kurumu, arama kurtarma operasyonlarının insani bakış açısına dayandığını açıkladı.
13 Şubat 2023

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'de bir helikopter baskını ile IŞİD yöneticisi ve operasyon planlayıcısı Abdulhadi Mahmud El-Hacı Ali'nin öldürüldüğünü açıkladı. Operasyonun, IŞİD'in yabancı ülke yetkililerini kaçırma planlarına ilişkin istihbaratın değerlendirilmesi sonucu gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklama, CENTCOM'un Twitter hesabından da teyit edildi.
18 Nisan 2023

İran'da reformist çizgide yayın yapan ve ülkenin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden 'entekhab', Basın Kanunu ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi kararlarına 'aykırı yayın yaptığı' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatılma kararı, İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Basın Denetleme Kurulu tarafından verildi. Sitenin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 'zayıf dış politikası' nı eleştiren bir haber nedeniyle kapatıldığı belirtiliyor.
5 Eylül 2023

İranlı oyuncu ve tercüman Shailin Asadollahi, İstanbul'da gözaltına alındı ve Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor. Asadollahi, daha önce kendisinden şikayetçi olan bir kişi tarafından şikayet edilmesi sonucu gözaltına alındığını belirtti. İran'a sınır dışı edilmesi durumunda hayatının tehlikede olabileceği ifade ediliyor, zira Asadollahi siyasi bir aileden geliyor ve kardeşleri Evin Cezaevi'nde siyasi aktivist olarak tutuluyor. Arkadaşları ve destekçileri, Asadollahi'nin serbest bırakılması için dayanışma çağrısında bulunuyor.
24 Kasım 2023

Nedret Ersanel, İran Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın hayatını kaybettiği kazanın arka planını jeopolitik bir bağlamda ele alıyor. Ersanel, Devlet Bahçeli'nin TBMM Grup konuşmasında dile getirdiği konulara atıfta bulunarak, küresel hegemonya mücadelelerinin insanlığın geleceğini riske attığını vurguluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin'in stratejik işbirliğini derinleştirme çabalarına ve ABD'nin Pasifik'teki askeri hamlelerine dikkat çekiyor. Ersanel, dünya düzeninin değişmekte olduğunu ve bu değişimin sancılı olabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

İran'ın Türkiye sınırına yakın Hoy kentinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin Van kent merkezi ve ilçelerinde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 5 kilometre derinlikte gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin derinliğini 7 kilometre olarak açıkladı. Depremin merkez üssü, Van'ın Başkale ilçesine yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alıyor.
18 Ocak 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

İsrail, İran'ın Isfahan eyaletinde bulunan 8'inci Ana Jet Üssü'ne bir hava saldırısı gerçekleştirdi. İran medyası, saldırıda nükleer tesislerin zarar görmediğini açıkladı. Saldırının ardından İran, bazı bölgelerdeki tüm uçuşları durdurdu ve üç insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu. ABD'li bir yetkili, İsrail'in bu saldırıyı gerçekleştireceğini önceden haber vermiş ancak ABD'nin saldırıyı desteklemediğini belirtmişti.
19 Nisan 2024

Irak'ta eski başbakan Mustafa el-Kazımi, 2020 yılında ABD'nin Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürülmesi olayında ihmali olduğu iddiasıyla soruşturma altına alındı. O dönem Milli İstihbarat Servisi Başkanı olan Kazımi'nin, havalimanının egemenliğinin ihlal edilmesine göz yumduğu ve olayda kusuru bulunduğu iddia ediliyor. Irak medyasında yayınlanan belgelere göre, Kazımi hakkındaki şikayet üzerine resmi soruşturma başlatıldı.
1 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) IŞİD'in lideri Ebu Hüseyin El-Kureyşi'yi Suriye'de düzenlenen bir operasyonla öldürdüğünü iddia etti. IŞİD'in kurucusu Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölümünden sonra liderliğe getirilen Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi, ABD tarafından 2022'de öldürülmüştü. IŞİD, yeni liderinin de 2022'nin Kasım ayında öldürüldüğünü duyurmuştu.
30 Nisan 2023

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı'na atadı. Atama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Twitter hesabı üzerinden duyuruldu. İbrahim Kalın, bu görevi 2010 yılından beri yürüten Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olmasıyla boşalan pozisyona getirildi. Kalın'ın ataması öncesinde, profil fotoğrafını karanlık bir görselle değiştirmesi dikkat çekmişti.
5 Haziran 2023

Amsterdam-İstanbul seferini tamamlayan bir Türk Hava Yolları (THY) uçağında, iniş takımlarının olduğu bölümde yabancı uyruklu bir kişinin cesedi bulundu. Ceset, uçağın rutin bakımı sırasında fark edildi. Olay yerine gelen ekipler, uçağın etrafını güvenlik şeridiyle kapattı ve ceset, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. THY yetkilileri, kaçak yolcunun uçağın dış yüzeyindeki 'ana iniş takımı yuvası'na gizlendiği için sefer öncesi yapılan rutin kontrollerde fark edilmediğini belirtti.
15 Eylül 2023

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde düşürülen silahlı hava aracının (SİHA) Amerikalılar tarafından vurulduğunu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Üçüncü taraflarla (ABD kastediliyor) farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir' ifadesi kullanıldı.
6 Ekim 2023

Barış Pehlivan, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmasının ardındaki süreci ele alıyor. Erkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ve sonrasında yaşananlar, görevden ayrılma kararı ve Erdoğan'ın Erkan'a seçim sonrası için yeni bir görev vaadinde bulunması detaylandırılıyor. Erkan'ın ABD'ye dönmemeyi seçerek Türkiye'de kalmaya karar verdiği ve bu durumun gelecekteki bir atama için ipucu olabileceği belirtiliyor.
17 Nisan 2024

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023
İşaretlediklerim