CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sokak köpeklerini uyutmayı öngören yeni düzenlemeyi eleştirerek, bu sorunun sorumlusunun iktidar olduğunu belirtti. Özel, belediyelerin bu konuda yetersiz kaynaklarla baş başa bırakıldığını ve hayvan hakları fonunun kurulmadığını vurguladı. CHP'nin bu düzenlemeye karşı duracağını ve sokak köpeklerini öldürmeyeceğini ifade etti. Yeni düzenlemeye göre sahiplendirilmeyen köpekler öldürülecek ve 'yakala-kısırlaştır-sal' yöntemi yürürlükten kaldırılacak.
31 Temmuz 2024

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

Edirne Uzunköprü'de belediyeye ait çöp depolama alanında yaklaşık 15 köpek ölü olarak bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma' konusundaki tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından yaşandı. Uzunköprü Belediyesi, hayvanların sahipsiz kişilerce öldürüldüğünü öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Benzer köpek ölümleri daha önce Niğde ve Ankara Altındağ'da da görülmüştü.
12 Ağustos 2024

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir araya gelen hayvanseverler, 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Eylemde konuşan Hayvanlara Özgürlük Platformu'ndan Merve Çınar, bütün canlıların değerli olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. CHP Ankara milletvekilleri ve Ankara Barosu Başkanı da eyleme destek verdi. Eylemciler, teklifin geri çekilmesini talep etti.
28 Temmuz 2024

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

Bolu'da D-100 kara yolu kenarındaki atıl durumdaki bir dinlenme tesisinin yanında üç köpek iğneyle öldürülmüş halde bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından meydana geldi. Daha önce de Niğde, Ankara Altındağ ve Edirne'de benzer köpek ölümleri yaşanmıştı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Altındağ Belediyesi'ne bağlı bir barınakta çok sayıda köpek öldürüldü. Olay, sokak köpeklerini 'uyutma' yasasının yürürlüğe girmesinin ardından meydana geldi. Hayvanseverler, bazı köpeklerin gömüldüğünü ve poşetler içinde çukurlara atıldığını tespit etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, olayın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirterek, katliamın takipçisi olacaklarını açıkladı.
9 Ağustos 2024

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören'de sahipsiz köpeklerin bir çocuğa saldırmasının ardından hayvanseverlerin sahipsiz köpekler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Yavaş, belediyenin maliyetini karşılayacağı butik barınaklarda hayvanseverlerin köpeklere bakmalarını istediğini ve kısırlaştırma çalışmalarının yanı sıra barınakların da çözüm olabileceğini söyledi. Ayrıca, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını ve Meclis'ten bir kanun çıkmasını beklediğini belirtti.
9 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

Hollanda hükümeti, fiziksel sorunlara yol açan özelliklere sahip kısa burunlu köpekler ve kıvrık kulaklı kedilerin üretimini, satışını ve reklamlarda kullanılmasını yasaklama kararı aldı. 2014 yılında bu tür hayvanların üremesi yasaklanmış olmasına rağmen, yasa dışı yollarla alınıp satılmaya devam ediyorlardı. Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesinden Sorumlu Bakan Piet Adema, bu hayvanların evde bulundurulmasının ve ticaretinin yanı sıra filmlerde ve reklamlarda gösterilmesinin de yasaklanacağını açıkladı. Mevcut hayvan sahipleri hayvanları ölene kadar tutabilecekler, ancak yeni hayvan edinmek yasak olacak.
22 Ocak 2023

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde çuvallar içinde ölü köpekler bulunmasının ardından gözaltına alınan dört şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından yaşandı. Uzunköprü Belediyesi, ölü köpeklerin belediyeye ait çöp depolama alanında bulunduğunu ve hayvanların sahipsiz kişilerce öldürüldüğünü öne sürdü. Şüpheliler, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
16 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir hayvan barınağında kötü muamele ve hayvan ölümleri yaşandığı ortaya çıktıktan sonra, belediye barınağın hayvanlar için uygun olduğunu ve her türlü imkanın sağlandığını iddia ederek savunma yaptı. Barınakta kötü muamele gören köpeklerle ilgili görüntülerin infial yaratmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iki görevli tutuklandı ve altı yıla kadar hapis cezası isteniyor. Belediye, barınağın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli denetlendiğini ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini öne sürdü.
2 Şubat 2023

Ahmet Hakan, köpek katliamı iddialarının yasaların yorumlanış biçimlerinden kaynaklanmadığını savundu. Hakan, merhametsiz ve anlayışsız bir iklimin bu tür iddiaları beslediğini belirtti. Ayrıca, sokakta hayvan besleyenlere ceza verilmesi gibi yorumların kışkırtıcı olduğunu ve bu tür yorumlara inanmadığını ifade etti.
27 Temmuz 2024

Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki hayvan barınağında bulunan 42 köpeğin üç gün içinde kendilerine teslim edilmesini talep etti. Aksi halde barınağa para cezası uygulanacağı ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Bu talep, 'çip yasası' gereği, çipli hayvanların kayıtlı adresleri ile bulundukları adreslerin farklı olması durumunda 'terk edilmiş' olarak kabul edilmesine dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, barınağın taşınma sürecinde bu durumun farkında olmasına rağmen, şimdi hayvanların okuldan çıkarılmasını istiyor. Daha önce barınağın zorla tahliye edilmesi girişimleri olmuş ve bu durum tepkilere neden olmuştu.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim