Ticaret Bakanlığı, karkas et fiyatlarını düşürmeyen kasapları incelemeye başladı. Fiyatları düşürmeyen kasaplara 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar cezai işlem uygulanacak. Karkas, hayvanın deri, iç organları, baş ve türüne göre kuyruk çıkartıldıktan sonra kalan gövdesine deniyor. Bu adım, et fiyatlarının kontrol altına alınması amacıyla atıldı.
23 Ağustos 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayında İstanbul'daki perakende fiyatların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82,14 arttığını açıkladı. Ücretliler Geçinme Endeksi haziranda aylık yüzde 3,42 artarken, bu oran mayısta yüzde 3,59'du. Perakende fiyatlar konutta yüzde 8,01, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 4,06, gıdada ise yüzde 2,66 arttı. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise aylık yüzde 3,85, yıllık olarak yüzde 60,49 arttı.
1 Temmuz 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO), eylül ayında perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı. 242 ürünün 129'unun fiyatı artarken, 18 ürünün fiyatı düştü ve 95 ürünün fiyatı değişmedi. En fazla fiyat artışı yüzde 92,94 ile kurşun kalemde görülürken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 46,58 ile limonda yaşandı. İTO'ya göre İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 59 olarak belirlenirken, TÜİK'e göre yüzde 51,97 ve ENAG'a göre yüzde 90,35 olarak açıklandı.
2 Ekim 2024

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 Mayıs'tan sonra İstanbul'da ekmeğin kilosunun 60 lira olacağını, böylece 250 gram ekmeğin fiyatının bazı bölgelerde 12,5 lira, alım gücü yüksek bölgelerde ise 15 lira olacağını açıkladı. Fırıncılar, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu zamma hazırlanıyor. Ayrıca, Kolivar Ticaret Bakanlığı'nın ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde onay zorunluluğu getiren karara tepki göstererek, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.
4 Mayıs 2024

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, Türkiye genelinde pide fiyatlarına zam yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın açıklamalarına göre, İstanbul ve Ankara'da 250 gram Ramazan pidesi 15 TL, 300 gramı ise 18 TL'den satılacak. Fiyatlar şehirlere ve pidenin gramajına göre değişiklik gösteriyor. Bu durum, iftar sofralarının maliyetini artırarak, fiyat artışlarının Ramazan ayıyla ilişkilendirilmesine yol açıyor.
28 Şubat 2024

Fatih Belediyesi, Kapalıçarşı'daki işgaliye ücretlerini 900 liradan metrekare başına 8 bin – 15 bin liraya çıkardı. Bu zammı fazla bulan esnaf, her gün 12.00’de dükkanlarının ışıklarını söndürerek kararı protesto etmeye başladı. Esnaf, Mısır Çarşısı'ndaki işgaliye ücretlerinin daha düşük olduğunu belirterek, belediyenin kararının adil olmadığını savunuyor.
29 Eylül 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın raporuna göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatları incelendiğinde, çocuk bluzu fiyatı %48,27 oranında artış göstererek en fazla zamlanan ürün oldu. Diğer yandan, patlıcan fiyatı %40,88 düşüşle en fazla ucuzlayan ürün olarak kaydedildi. Rapor, 242 ürünü kapsayan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde 155 ürünün fiyatında artış, 26 ürünün fiyatında düşüş olduğunu belirtti. Giyim ve gıda harcamaları özellikle dikkat çeken kategoriler arasında yer aldı.
2 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda, pandemi döneminde artan stokçuluk ve karaborsacılık faaliyetlerine karşı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun getirildiğini ve bu kapsamdaki cezaların artırılacağını belirtti. Bakan Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı cezaların alt sınırının 80 bin liraya, üst sınırının ise 800 bin liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini, stokçulukla mücadelede ise cezaların alt sınırının 800 bin lira, üst sınırının 11 milyon lira olmasını önerdiklerini açıkladı. Bu tekliflerin parlamentoya sunulduğunu ve caydırıcı olması hedeflendiğini ifade etti.
17 Nisan 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbul'da bir muhallebiciden yaptığı alışverişte yaşadığı pahalılık deneyimini anlattı. 1 kilo kol böreği, 2 simit ve 3 ayran için 650 TL ödemesi gerektiğini öğrendiğinde şaşkınlığını dile getirdi. Pandemi öncesi ve sonrası fiyat artışlarına dikkat çekerek, 2019'da 35 TL olan bir ürünün şimdi 450 TL'ye satıldığını belirtti. Ayrıca, çalışanlarla yaptığı sohbette herkesin hayat pahalılığından yakındığını ve ekonomik zorluklarla mücadele ettiklerini aktardı.
14 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı, ekmek fiyat tarifesini aşan iş yerlerine 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, İstanbul başta olmak üzere 81 ilde yapılan denetimlerde, haksız fiyat artışı tespit edilen iş yerlerine cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. Bu adım, halkın temel gıdası olan ekmek konusunda haksız kazanç veya fırsatçılığa karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor.
7 Ekim 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk Ekmek büfelerinde 340 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin 10 liradan satılacağını duyurdu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise Ankara ve İstanbul'da 250 gram pidenin 15 lira olacağını açıklamıştı. Geçen yıl Halk Ekmek'te 300 gram pide 5 lira, piyasada ise 10 lira idi. Bu yıl Ramazan 11 Mart'ta başlayıp 9 Nisan'da sona erecek.
6 Mart 2024

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, fıstık fiyatlarının 850 liradan 1250 liraya yükselmesi nedeniyle baklava fiyatlarında artış yaşandığını belirtti. Göksu, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında dolar kurunda bir değişiklik olmamasına rağmen fıstık fiyatlarının artmasının, Gaziantep'teki bazı firmaların fıstık stoklarıyla ilgili hamlelerinden kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Ağustos ayında mahsulün çıkmasına rağmen fiyatların bu denli artması, baklava sektöründe 100 TL ila 150 TL arasında zam yapılmasına neden oldu.
17 Haziran 2024

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarındaki yüzde 30'luk artış nedeniyle ekmeğe zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Balcı, tarım bakanlığı ile iletişim kuramadıklarını ve bu durumun çözüm için gerekli adımların atılmasını engellediğini belirtti. Un fiyatlarının daha da artmasından endişe duyduklarını ifade eden Balcı, yetkililerden acil tedbirler alınmasını talep etti. Ayrıca, geçmiş yıllara kıyasla asgari ücretle alınabilecek ekmek miktarının arttığını ancak fırıncıların daha fazla fedakarlık yapacak durumda olmadığını vurguladı.
9 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, rakı fiyatlarına yüzde 5 oranında bir 'maliyet' zammı yapıldığını açıkladı. Aybaş, daha büyük zamların 1 Nisan itibarıyla beklenmesi gerektiğini belirtti. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da benzer bir açıklama yaparak, özellikle Efe Gold markasına zam geldiğini duyurdu ve asıl zamların seçimlerden sonra gerçekleşeceğini işaret etti.
21 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın açıklamasına göre, Ankara ve İstanbul'da 250 gramlık Ramazan pidesi bu yıl 15 lira olacak. Geçen yıl aynı ürünün fiyatı 10 lira idi. Bu fiyatlandırma, Ramazan ayının başlangıcı olan 11 Mart'tan itibaren geçerli olacak ve 9 Nisan'da sona erecek Ramazan ayı boyunca uygulanacak.
26 Şubat 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip depolayarak daha yüksek fiyattan sattığını ifade etti ve bakanlığın devreye girerek taban fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı.
4 Eylül 2024
İşaretlediklerim