Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından sunulan, yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımlarının kontrol altına alınmasını amaçlayan araştırma önergesi, TBMM'de yapılan oylamada AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bakan, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve dünyanın birçok farklı ülkesinden yabancı vatandaşların mülk satın aldıklarını ve bu durumun cari açığı kapatma ve inşaat sektörünü destekleme amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, bazı ülkelerin vatandaşlarının mülk alımlarının Pandora Papers ile ilişkili vergi kaçakçılığı belgeleriyle bağlantılı olabileceğini ifade etti.
30 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da bazı ülkelerin konsolosluklarını 'güvenlik' gerekçesiyle kapatan ülkelere Türk Dışişleri Bakanlığı'nın sert bir ültimatom verdiğini belirtti. Erdoğan, bu ülkelerin eylemlerinin devam etmesi durumunda 'ağır hesap ödeyecekleri' konusunda uyarıldıklarını ifade etti. Bu açıklama, İsveç'te Kuran yakılmasına izin verilmesinin ardından Türkiye'de terör saldırısı uyarıları yapılması ve bazı ülkelerin seyahat uyarıları yayımlaması sonrasında geldi.
5 Şubat 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun yüz yüze eğitim görmek isteyen öğrenciler için KYK yurtlarının hizmet vereceğini açıklamasına rağmen, Antalya'daki öğrenciler KYK yurtlarına alınmıyor. Depremler nedeniyle yurtlar depremzedelere tahsis edilmiş ve Antalya'nın deprem bölgesi destek ili olması sebebiyle öğrencilerin yurtlara alınmadığı belirtiliyor. Akdeniz Üniversitesi önce hibrit eğitime geçileceğini duyurmuş, ancak sonrasında KYK yurtlarında kalan öğrencilerin uzaktan eğitime devam edeceğini açıklamıştır. Öğrenciler, yurtların boş olmasına rağmen alınmadıklarını ve yeterli bilgiye ulaşamadıklarını ifade ederek durumdan şikayetçi.
6 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'nde staj yapmak istedi ancak Profesör Per Carlbring, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi nedeniyle başvuruyu reddetti. Öğrencinin ayrımcılık şikayeti üzerine üniversite özür diledi ve profesörün davranışını kabul edilemez bulduğunu, öğrenciye başka bir staj yeri bulunması konusunda yardım teklif ettiğini açıkladı.
17 Ocak 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği'nin 16 ilden 18-25 yaş aralığındaki 2 bin 140 gençle yaptığı araştırmada, gençlerin sadece yüzde 17,3'ü mutlu olduğunu ve yüzde 63'ü imkan olsa başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Araştırmada gençlerin ekonomik durum, adalet uygulamaları ve hükümet politikalarına ilişkin eleştirileri de yer alıyor. Gençlerin yüzde 86,2'si Türkiye'deki ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, yüzde 81,2'si hükümetin adalet uygulamalarını doğru bulmadığını ifade ediyor. Ayrıca gençlerin politikacı olarak en çok Mansur Yavaş'ı beğendiği ve parlamenter sistemi tercih ettikleri belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle bazı yurtlarında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanını yaklaşık 2 bin 500 kişi azalttı. Üniversite, kapasite artırma çabalarının devam ettiğini belirtse de, henüz somut bir gelişme yok. Yurt kurasına katılma hakkına sahip öğrencilerin listesi açıklandı ancak birçok öğrenci yurt bulamadı. Depremzede öğrenciler ve sosyo-ekonomik durumu kötü olan öğrenciler de bu durumdan etkilendi.
21 Temmuz 2023

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

Türkiye Özel Okullar Derneği üyeleri Antalya'da bir eğitim sempozyumunda buluştu. Dernek Başkanı Zafer Öztürk, eğer özel okullar yeterli teşvik alamazsa, 100 bin velinin çocuklarını devlet okullarına kaydırabileceğini ve bu durumun 3 bin özel okulun kapanmasına, 30 bin öğretmenin işsiz kalmasına yol açabileceğini ifade etti. Geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı ve özel okullara yapılan ücret zammının yüzde 65 ile sınırlı tutulduğu, ancak bazı okulların yemek ve genel giderlerde yüzde 200'ü aşan zamlar yaptığı belirtildi.
28 Ocak 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

ABD, İstanbul'un Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal Caddesi bölgelerinde kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara yönelik olası misilleme saldırıları konusunda vatandaşlarını uyardı. Bu uyarı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olaylarına bağlı olarak yapılan 27 Ocak 2023 tarihli güvenlik uyarısının bir güncellemesidir. ABD'nin yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç de benzer seyahat uyarıları yayımlamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bu uyarılara misilleme niteliğinde ABD ve Avrupa'ya yönelik seyahat uyarıları yapmıştı.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim