Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında yapılan iltica başvuruları, 2022 yılının toplamını geçti. Türkiye'den yapılan başvurular, geçen yıla göre %45 artış gösterdi. Bu, Almanya'ya yapılan iltica başvurularındaki en yüksek artış oranı oldu. Başvurularda Suriye, Afganistan ve Türkiye vatandaşları ilk üç sırada yer alıyor.
10 Ekim 2023

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, Tok ve oğlu ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakını ABD’ye iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu adımı, Türkiye ile ABD arasındaki adli işbirliğini güçlendirme potansiyeline sahip.
27 Haziran 2024

Türkiye, Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanı kararı ile 7 bin yabancı hastanın tedavi giderlerini karşılayacak. Bu düzenleme, sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurumları ve devlete ait üniversite hastanelerinde geçerli olacak. İlk açıklamalarda, bu hastaların bir kısmının Filistinli olduğu ve Türkiye'nin küresel sağlık katkıları çerçevesinde insani yardım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. İletişim Başkanlığı, bu kararın mülteci veya geçici koruma altındaki kişilerle ilgisi olmadığını vurgulayarak kamuoyunu yanıltıcı bilgilere karşı uyardı.
12 Mayıs 2024

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir video paylaşarak Suriyelilerin en geç iki yıl içinde Suriye'ye gönderileceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, sığınmacı sorununun ırkçı bir zemine taşınmaması gerektiğini, temelde bir kaynak sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin altyapı ve su kaynaklarının yetersiz olduğunu, Avrupa'nın bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Sığınmacıların geri dönüşü için Türkiye, AB ve Akdeniz Bölgesi ülkelerinin iş birliği yapacağını, Suriye yönetimiyle protokol yapılacağını ve Türk müteahhitlerin Suriye'de inşaat işlerini üstleneceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ziyareti sırasında yeşil pasaportlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, Türkiye'nin yeşil pasaport limitini aştığını ve bu durumun Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildiğini belirtti. Aşımın devam etmesi halinde yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönüşebileceğini ifade etti. Yeşil pasaportlar, memurlara ve ailelerine belirli koşullar altında verilen ve birçok ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportlardır.
6 Mayıs 2023

Irak Türkmen Cephesi, Kerkük valilik seçiminin iptali için Irak Yüksek Federal Mahkemesi'ne başvurdu. Kerkük İl Meclisi'nde yapılan seçimde Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Rebvar Taha vali olarak seçildi. Seçim, bazı Arap ve Türkmen üyeler tarafından boykot edildi. Ankara, Türkmenlerin ve diğer yerel unsurların temsil edilmediği bir yönetimin toplumsal barışa hizmet etmeyeceğini belirterek gelişmeleri yakından takip edeceğini açıkladı.
12 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye'nin uygun koşullar oluştuğu takdirde bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini belirtti. Bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Henüz kesin bir tarih veya detay verilmemiş olsa da, bu açıklama iki ülke arasındaki diplomatik temasların artabileceğine işaret ediyor.
12 Ağustos 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğunu açıkladı. Bu göçmenlerin biyometrik kayıtlarının bulunduğunu ve konumlarının bilindiğini belirtti. Yerlikaya, düzensiz göçmenlere karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve bu kapsamda İstanbul'da dokuz göç mobil noktası kurduklarını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları devam ederken, Dışişleri Bakanlığı ilişkilerin 2011 öncesine dönmesi için dört şart belirledi. Bu şartlar arasında Suriye'nin terör unsurlarından arındırılması ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad'a ilişkileri düzeltme çağrısında bulunmuş, Esad ise Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluştuğunda bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılabileceğini belirtmişti.
28 Ağustos 2024

2023 seçimlerinden sonra göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıları çekmek için bir dizi seyahat gerçekleştirdi. Beklentiler yüksek olmasına rağmen, Türkiye'ye olan döviz girişi beklenen seviyelerin oldukça altında kaldı. Haziran ayından Mart'a kadar olan dokuz aylık dönemde, Türkiye sadece 4 milyar 793 milyon dolarlık döviz çekebildi. Bu miktar, Türkiye'nin ihtiyaçlarına kıyasla oldukça düşük bir rakam olarak değerlendiriliyor.
15 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin bayramdan önce yatırılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Işıkhan, ikramiyelerin takvimlendirme çalışmalarının devam ettiğini ve tarihlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Ayrıca, beş yıl içinde 2,5 milyon EYT'linin sisteme gireceğini ve şu anda EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden 1 milyon vatandaşın bulunduğunu ifade etti.
25 Mayıs 2024
İşaretlediklerim