ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

Siber güvenlik hizmeti sağlayıcısı Crowdstrike, 19 Temmuz'daki yazılım güncellemesinden kaynaklanan ve birçok sektörde hizmetlerin aksamasına neden olan sorun için yeni bir teknik geliştirdiklerini duyurdu. Şirket, etkilenen 8,5 milyon Windows cihazının büyük kısmının tekrar çalışır durumda olduğunu belirtti. Crowdstrike, tüm cihaz ve sistemleri en kısa sürede eski haline döndürmek için çalıştıklarını ve müşterilerden özür dilediklerini ifade etti. Kesintiden hâlâ kaç cihazın etkilendiği ise açıklanmadı.
22 Temmuz 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde bir iç savaş çıkartılmasına müsaade etmeyeceğini belirtti. Elon Musk, Maduro'ya sosyal medya üzerinden yanıt vererek onu Guantanamo'ya götüreceğini söyledi. Maduro, ABD'yi ve bazı dünya liderlerini ülkesini karıştırmakla suçladı ve Venezuela'nın emperyalizmin eline düşmeyeceğini vurguladı.
1 Ağustos 2024

Amerikan e-ticaret devi Amazon, başta bulut bilişim olmak üzere satış, pazarlama ve küresel hizmetler departmanlarından yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Şirket, işten çıkarılan ABD'deki çalışanlara en az 60 gün maaş ve sosyal yardımların devam edeceğini, yeni iş bulma sürecinde destek sağlanacağını ve sağlık yardımlarına erişim imkanı sunulacağını açıkladı. Ayrıca, Amazon'un temel alanlarda işe alımlarla büyümeye devam edeceği belirtildi. Challenger, Gray&Christmas'ın raporuna göre, 2023'te teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yüzde 73 artarak 168 bin 32 kişiye ulaştı.
4 Nisan 2024

Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını açıkladı. Güncelleme kaynaklı kesinti nedeniyle birçok ülkede süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar geniş bir sektörde şirketlerin hizmetleri aksadı. Microsoft, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğini geri kazandırdığını, ancak bazı uygulama ve hizmetlerde sorunların sürdüğünü belirtti.
19 Temmuz 2024

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların 'benden sil' komutunu geri alabileceklerini duyurdu. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar yanlışlıkla sildikleri mesajları geri getirebilecek ve isterlerse mesajı herkesten silebilecekler. Bu yenilik, kullanıcıların mesaj yönetimini daha esnek hale getirmeyi amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

NASA, resmi sosyal medya hesabından yanlışlıkla paylaşılan 'tehlike' mesajının eğitim simülasyonuna ait olduğunu açıkladı. Videoda, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronotun hayatta kalma şansının zayıf olduğu belirtiliyordu. Bu durum, uzayda olası bir acil durum spekülasyonlarına yol açtı, ancak NASA ve SpaceX, ISS'deki tüm mürettebatın güvende olduğunu doğruladı. Mesajın, astronotların ve yer ekiplerinin çeşitli senaryolar için eğitim aldığı bir simülasyondan yanlışlıkla yönlendirildiği belirtildi.
14 Haziran 2024

NASA'nın X (eski adıyla Twitter) platformundaki Ay hesabı, 8 Nisan'da gerçekleşen yılın ilk tam Güneş tutulması sırasında, Ay'ın Güneş'i fiziken engellemesini takiben, bir şaka yaparak Güneş hesabını engelledi. Bu olay, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gözlemlenen ve yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen tam Güneş tutulması sırasında gerçekleşti. NASA'nın bu eğlenceli yaklaşımı, sosyal medyada dikkat çekti ve kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
9 Nisan 2024

Elon Musk’ın Starlink projesi, Amazon yağmur ormanlarının derinliklerindeki Marubo kabilesine internet bağlantısı sağladı. İnternetin gelmesiyle birlikte kabilede modern toplumun sorunları ortaya çıkmaya başladı. Kabilenin yaşlıları, gençlerin tembelleştiğinden ve pornografi gibi içeriklerin yayılmasından şikayetçi. İnternetin faydaları olsa da, geleneksel yaşam tarzı üzerinde olumsuz etkiler gözlemlendiği için internet kullanımı sınırlandırıldı.
6 Haziran 2024
İşaretlediklerim