Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Anadolu Ajansı, Kahramanmaraş depremleri sonrası dünyanın farklı ülkelerinden 11 deprem uzmanının görüşlerini içeren bir infografik yayınladı. Indiana Üniversitesi'nden Tuğrulcan Elmas, Türk medyasının uzmanlarla röportajlarını depremin büyüklüğünü vurgulamak için kullandığını ve yönetmelik ihlallerini göz ardı ettiğini belirtti. Cornell Üniversitesi'nden Dr. Judith Hubbard, AA'nın kendi sözlerini yanıltıcı bir anlatı için çarpıttığını ifade etti. Ayrıca, İspanyol sismolog Jordi Diaz'ın sözlerinin de AA tarafından yanlış aktarıldığı ortaya çıktı.
13 Şubat 2023

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte polenler ve çöl tozunun artması, alerjik hastalıklar ve solunum yolu sorunlarına neden oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 40'ını etkileyen alerjik hastalıklar, bu dönemde zirveye ulaşıyor. Alerji, vücudun zararlı olmayan maddelere karşı gösterdiği abartılı tepki olarak tanımlanır ve belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Erken tanı ve tedavi, alerjinin kronikleşmesini ve astıma dönüşmesini önleyebilir.
31 Mart 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay merkezli yaşanan iki depremin ardından, Adana ve Bingöl bölgesinde beklenen depremlerin tetiklenmiş olabileceğini ifade etti. Daha önce Hatay'daki ölü fay kesimlerinde stres transferi olabileceğini belirten Görür, bu akşamki depremin bekledikleri deprem olduğunu söyledi. Doğu Anadolu fayının enerjisini büyük ölçüde boşalttığını, ancak Adana'da ve Bingöl Karlıova'da deprem beklentisi olduğunu ve bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Türkiye'nin Ege Denizi'nde, yerli balık popülasyonlarının aşırı avlanma sonucu azalmasıyla birlikte, istilacı türlerden aslan balıklarının sayısı artmaktadır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Dr. Erhan Irmak, aslan balıklarının rekabet olmadan kolayca çoğalabildiğini ve yerli türler üzerinde baskı oluşturduğunu belirtiyor. Ayrıca, aslan balıklarının zehirli dikenleri nedeniyle yüzücüler ve balıkçılar için tehlike arz ettiği, ancak etinin zehirli olmadığı ifade ediliyor.
6 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Rüzgar hızlarının 50-80 km/saat arasında değişeceği, özellikle İç Ege ve İç Anadolu'nun batısında 40-60 km/saat hızla esmesi, kısa süreli fırtınalarla 70-80 km/saat hıza ulaşması öngörülüyor. Ayrıca bu bölgelerde toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklar bekleniyor. Ulaşımda aksamalar ve çatı uçmaları gibi risklere karşı uyarılar yapıldı.
24 Nisan 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova arasında ve Maraş fayı nedeniyle Hatay ve Adana havzasında deprem riskine dikkat çekti. 1766'dan beri bölgede büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da beklenen depremle ilgili endişelerini yineleyerek, bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın yaklaştığını gösterdiğini ve 30 yıl içinde beklenen depremin 23 yılının geçtiğini ifade etti. Görür, İstanbul'da beklenen maksimum 7,5 büyüklüğündeki depremin, Maraş'taki depremlerden daha küçük olmasına rağmen, potansiyel hasarın daha fazla olabileceğini belirtti.
9 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolunda gerçekleştiğini açıkladı. Görür, şu an için herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti ve olası büyük bir Marmara depreminin fay hattının kuzey kolunda beklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Gemlik'te deprem önlemleri alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgenin yerleşim için tehlikeli olduğunu ve doğrudan Gemlik fayının üzerinde bulunduğunu söyledi.
4 Aralık 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları mayıs, haziran ve temmuz aylarında rekor düzeylere ulaştı. Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde sıcaklıklarda benzeri görülmemiş artışlar gözlemlendi. El Nino hava koşullarının etkisiyle sıcaklık rekorlarının artması bekleniyor. WMO, 2024 yılında sıcaklık rekorlarının kırılmasının muhtemel olduğunu öngörüyor.
11 Temmuz 2023

İstanbul'da son beş gün içinde yaşanan sağanak yağışlar, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarını artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, barajlar 17 milyon 700 bin metreküp su alırken, doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı. En çok etkilenen baraj ise Alibey Barajı oldu. Bu baraj, yağışlarla birlikte 3 milyon metreküp su alarak doluluk oranını yüzde 8,82 artırarak 24,88'e çıkardı.
3 Ekim 2023

University College London öncülüğünde hazırlanan ve 114 uluslararası uzmanın katkıda bulunduğu Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'na göre, küresel sıcaklık artışının devam etmesi halinde yüzyılın ortasına kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 370 oranında artabileceği belirtiliyor. Rapor, fosil yakıtlara yapılan yatırımların arttığını ve hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeye devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, eylemsizliğin insan hayatı üzerinde büyük maliyetlere yol açacağı konusunda uyarıyor ve politikacıların kararlarının insan ve diğer canlı türleri için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
15 Kasım 2023

Edinburgh Üniversitesi'nden Neil Turok ve ekibi, Annals of Physics dergisinde yayınladıkları araştırmada, zamanın geriye doğru aktığı bir 'ayna evren' olabileceğini öne sürdü. Bu teori, karanlık madde gibi açıklanması zor olguları ve evrende standart fizik kurallarına uymayan diğer özellikleri açıklayabilir. Araştırma, Büyük Patlama'nın bir ayna noktası olarak düşünülebileceğini ve öncesinde bir ayna evrenin var olabileceğini iddia ediyor. Ancak, bu teorinin matematiksel ve fiziksel olarak gerçekçi olduğunu göstermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.
2 Kasım 2024

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 200 kilometre uzaklıkta, deniz altı yanardağının patlaması sonucu yeni bir ada meydana geldi. Ogasawa ada zincirine eklenen bu ada, volkanik patlamalarla oluştu ve 100 metre çapında. Japonya Meteoroloji Enstitüsü'nün helikopterinden çekilen görüntülerde adanın üzerinde yoğun duman ve lav püskürmeleri gözlemlendi. Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar, adanın boyutlarının artabileceğini ve lavlarla kaplı kısımlarının kalıcı olabileceğini belirtiyor.
13 Kasım 2023

Belçika'nın KU Leuven Üniversitesi'nden araştırmacılar, 'Afrika turkuaz killifish' türü balıklar üzerinde deney yaparak, beyinlerindeki yaşlanmayı durdurabildi. Araştırmacılar, kanser tedavisinde kullanılan 'Dasatinib' ve alerjiler için reçete edilen 'Quercetin' isimli ilaçları balıklara bir hafta boyunca uyguladı. Araştırmacı Jolien van Houcke, süreç sonunda yaşlı balıkların beyin hücrelerinde yenilenme tespit ettiklerini duyurdu.
9 Ağustos 2023

Afet modelleme şirketi Temblor, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin diğer fay hatları üzerindeki stres seviyelerini artırdığını ve yakın gelecekte yeni depremleri tetikleyebileceğini belirtti. Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür de İç Anadolu ve Erzincan-Bingöl fayı için benzer uyarılarda bulundu. Temblor'un haritası, özellikle doğu-batı yönünde uzanan ve stres seviyesi artan bir bölgeye dikkat çekiyor, ancak bu hesaplamaların kesin sonuçlar yerine olasılıkları gösterdiğini vurguluyor.
9 Şubat 2023

Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan Avrupa İklim Riski Değerlendirmesi Raporu, Avrupa'nın küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ve acil önlemler alınmadığı takdirde felaket senaryolarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Raporda, Avrupa için 36 büyük iklim riski beş başlık altında inceleniyor ve özellikle Güney Avrupa'nın orman yangınları, aşırı sıcaklar ve su kıtlığı gibi risklerle daha fazla tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa'nın deniz kenarındaki alçak kıyı bölgelerinin sel, erozyon ve tuzlu su sızması tehditleriyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.
11 Mart 2024

Bilim insanları, Aralık 2022'de Kuzey Kutup göklerinde görülen nadir bir 'kutup yağmuru aurora' olayının gizemini çözdü. Bu aurora, genellikle çıplak gözle görülmeyen ve düşük güneş rüzgarı seviyeleri sayesinde gözlemlenebilen bir uzay havası türüdür. Araştırmacılar, bu auroranın doğrudan güneşten gelen supratermal elektronlar tarafından üretildiğini ve 28 saat boyunca gözlemlenebildiğini belirtti. Bu keşif, kutup ışıklarının kökenlerini anlamada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
23 Haziran 2024

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Gaziantep'te 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş ve Gaziantep il sınırlarının birleştiği yerde ve Doğu Anadolu fayı üzerinde gerçekleşti. Prof. Dr. Haluk Özener, depremin 180 km'lik fayı kırabileceğini ve Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceğini belirtti. AFAD'a göre deprem sonucunda 06:30 itibariyle 76 kişi hayatını kaybetti.
6 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin birçok bölgesinde parçalı ve çok bulutlu hava ile yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Özellikle Batı Akdeniz, İç Anadolu, Muğla, Denizli, Tokat ve Doğu Akdeniz'in Toroslar kesimi gibi bölgelerde yağışların kuvvetli olması öngörülüyor. Ayrıca Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda saatte 40-70 kilometre hızla esen rüzgarlar nedeniyle olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
7 Mayıs 2023
İşaretlediklerim