Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteli bireylerin toplum ve aile içinde damgalanmasının birçok soruna yol açtığını belirtiyor. Kilo önyargısı ve ayrımcılığı, sosyal ilişkiler, eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Obeziteli bireyler, damgalanma ve önyargılar nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor ve tedavilerini bırakabiliyorlar. Sağlık sektörü ve hekimler de bu önyargılardan etkileniyor, uygun sağlık hizmeti sunmada yetersiz kalıyorlar.
9 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün temel ihtiyaç listesinde bulunan lityum ilacı Türkiye'deki piyasada bulunamıyor. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılmış olmasına rağmen, reel piyasadaki avro değeriyle ilaçtaki değer arasındaki fark hala geniş. Bu durum, temel ihtiyaç listesindeki bazı ilaçlara erişimi engelliyor. İlaç yokluğunun en önemli nedeni olarak Türkiye'nin ilaçta (etken maddeye) dışa bağımlı olması ve Türk Lirası'nın döviz karşısında ciddi değer kaybı gösterilirken, ilaç firmalarının yurt dışına güncel kurdan ilaç satmayı tercih etmesi de durumu etkiliyor.
17 Ekim 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu ve Akdeniz'de çölleşmenin hızlanabileceğini ifade etti. Kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi artacak ve tarım, hayvancılık, turizm gibi sektörler olumsuz etkilenecek. Taalas, fosil yakıt kullanımını azaltma ve sulama teknolojilerine odaklanma gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapması gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, 'first lady' unvanı peşinde olmadığını, asıl amacının Türkiye'de her çocuğun yeterli beslenerek büyümesini sağlamak olduğunu ifade etti. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki çocukların büyük bir kısmının sebze ve et ürünlerini her gün tüketemediğine dikkat çekti. Kemal Kılıçdaroğlu da eşinin bu paylaşımını retweet etti.
2 Nisan 2023

Yeni bir araştırma, Samanyolu galaksisindeki iki yıldızın nadir bir çarpışmasının Dünya'nın koruyucu ozon tabakasını ortadan kaldırabileceğini ve bu durumun gezegendeki tüm yaşam formlarının kitlesel olarak yok olmasına neden olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, bu tür bir patlamanın Dünya'ya yakın bir yerde meydana gelmesi halinde yaşam için tehlike oluşturabileceğini belirtti. Bu tür yıldız çarpışmalarından kaynaklanan en büyük tehdit, gama ışınları ve ürettikleri X-ışını da dahil olmak üzere radyasyon patlamasıdır.
24 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmaktan çıktığını duyurdu. Salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiği rapor edilmiş olmasına rağmen, Ghebreyesus aşılama ve bağışıklık artışı sayesinde salgının düşüş trendinde olduğunu ve birçok ülkenin Covid-19 öncesi hayata döndüğünü belirtti. Ancak, Covid-19'un hala küresel bir sağlık tehdidi olarak devam ettiğini ve yeni varyantların ortaya çıkma riskinin sürdüğünü vurguladı. DSÖ'nün bu kararı dikkatli bir şekilde analiz ederek aldığını ve gerekirse yeni bir acil durum komitesi toplanabileceğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olup, hamur işlerinin yapısını iyileştiren bir bileşendir. Çoğu insan için zararsız olan gluten, Çölyak hastalığı gibi bazı durumlar nedeniyle bazı bireyler tarafından tüketilmemelidir. Gluten intoleransı, alerjisi veya duyarlılığı olan kişiler, glutensiz diyetlerden fayda görebilir. Son zamanlarda gluten ve kanser ilişkisi konusu, glutenin sağlık üzerindeki etkilerini yeniden gündeme getirmiştir.
4 Nisan 2024

Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmeleri ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkmakta ve her yıl çok sayıda insanın ölümüne sebep olmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, karbonmonoksit gazının tehlikeleri, zehirlenme belirtileri, risk altında olan gruplar ve korunma yöntemleri hakkında bilgi vermiştir. Özellikle kapalı alanlarda yetersiz havalandırma ile kullanılan sobalar, şofbenler, kombiler ve mangallar karbonmonoksit zehirlenmelerinin başlıca kaynaklarıdır. Düzenli cihaz bakımı, baca kontrolü, karbonmonoksit dedektörü kullanımı ve uygun yakıt seçimi gibi önlemlerle zehirlenmelerin önüne geçilebileceği vurgulanmıştır.
7 Ocak 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV'de katıldığı bir programda Yedisu fay hattında 7.4 büyüklüğünde bir deprem olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Görür, bu fay hattının en son 1784 yılında kırıldığını ve bölgede uzun bir süre geçtiğini belirterek, Erzincan depreminin bu fay hattına enerji transfer etmiş olabileceğini ve Doğu Anadolu fayındaki hareketlerin de Yedisu fayını etkileyebileceğini ifade etti. Daha önce de benzer uyarılarda bulunan Görür, özellikle Tunceli-Pülümür bölgesi için endişe duyduğunu dile getirdi.
3 Mart 2023

Türkiye'de kış şartlarının sert geçtiği bölgelerde depremzedeler, afet personeli ve afetzedeler hipotermi riski altında. Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi hipotermiye yol açıyor ve bu durum ölümcül olabiliyor. Hipotermi, özellikle beyni etkileyerek hareket ve düşünme yetisini kısıtlıyor. Bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve bazı hastalıkları olanlar daha yüksek risk altında. Hipotermi ve soğuk ısırığı durumlarında doğru ilk yardım uygulamaları hayati önem taşıyor.
7 Şubat 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Türkiye HIV/AIDS Platformu, Türkiye'de HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikmeyi eleştirdi ve bu durumun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV ile yaşayan kişi sayısının son 20 yılda yüzde 400 arttığı, gerçek HIV pozitif birey sayısının ise 65 bin ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Platform, HIV riski yüksek grupların tespiti ve test yaptırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2022 sonuç bildirgesinde, HIV tanısını artırmak için 'kendin yap' testlerin kullanılması, temas öncesi profilaksi ilaçlarının yaygınlaştırılması ve kondom kullanımının teşvik edilmesi gibi öneriler yer aldı.
10 Ocak 2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, sıcak havalarda deniz ve havuzlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle deniz ve havuzlarda insan yoğunluğu oluştuğunu ve bu durumun sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Deniz suyunun, sürekli kendini yenilediği için havuza göre daha az riskli olduğunu ancak çok kalabalık yerlerde deniz suyunun da hijyen açısından bozulduğunu aktardı.
28 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde iklim değişikliği ve sağlık konularında acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ, insan sağlığını küresel tartışmaların odağına almanın önemini vurgulayarak, aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Ayrıca, iklim değişikliğinin sağlık hizmetleri altyapısını zorlayacağı ve 2050'ye kadar 216 milyon insanın yerinden edilme riski olduğu belirtildi.
27 Kasım 2023

Osman Müftüoğlu, yaşlılıkla ilişkilendirilen olumsuz durumların son yıllarda nasıl değiştiğini ve yaşlılığın artık bir kayıplar senfonisi olmaktan çıktığını anlatıyor. Son 10 yılda yaşlılık kavramında yaşanan olumlu değişimler sayesinde, yaşlılık artık topluma yük olmaktan çıkıp, tecrübe ve bilgelik olarak değerlendiriliyor. Müftüoğlu, bu değişimin bilim ve dünya görüşündeki gelişmelerle desteklendiğini ve yaşlılığın yeni bir başlangıç olarak görülmeye başlandığını vurguluyor.
29 Şubat 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim