Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Rusya'da üç gün süren devlet başkanlığı seçimi, Moskova saatiyle 21.00'de sona erdi. Seçim, hem sandık başında hem de 29 bölgede uzaktan elektronik ortamda gerçekleştirildi. Resmi verilere göre, seçimlere katılım oranı yüzde 74'ü aştı. Sandık çıkış anketlerine göre, mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, oyların yüzde 87,8'ini alarak seçimi kazandı. Diğer adaylar Nikolay Haritonov, Vladislav Davankov ve Leonid Slutskiy sırasıyla yüzde 4,7, yüzde 3,6 ve yüzde 2,5 oy aldı.
17 Mart 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Bill Gates, şirketi TerraPower aracılığıyla nükleer enerjiye milyarlarca dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ABD'nin Wyoming eyaletinde yeni bir nükleer tesisin temelini attı. Gates, nükleer enerjiyi doğal gaz gibi enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale getirmeyi hedefliyor ve maliyetlerin düşeceğini öngörüyor. Gates, CNN'de yaptığı açıklamada şirketin maliyet hedefini tutturabileceğini ve karlı olacağından emin olduğunu belirtti.
17 Haziran 2024

Rusya ve Çin, terör saldırılarının hedefi haline geldi. 20 Mart'ta Çin'in işlettiği Gwadar Limanı'na ve 26 Mart'ta Dasu Hidroelektrik Santralı projesinde çalışan personeli taşıyan bir servise terör saldırıları düzenlendi. Bu saldırılarda toplamda on bir kişi hayatını kaybetti. Gwadar Limanı ve Dasu Hidroelektrik Santralı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun önemli parçaları olarak biliniyor ve bu saldırılar, bölgedeki stratejik enerji yollarını ve projeleri hedef alıyor.
28 Mart 2024

Rusya, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na 'Progress MS-27' insansız kargo aracı gönderdi. Araç, istasyondaki astronotlara yaklaşık 2,5 ton yük taşıyor. Fırlatma anı, Roscosmos'un resmi sitesinden yayınlandı ve çok sayıda yabancı turist tarafından izlendi. Progress MS-27'nin 1 Haziran'da istasyona ulaşması bekleniyor.
30 Mayıs 2024

Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024

Hard rock ve heavy metal türünün öncülerinden İngiliz rock grubu Deep Purple, 25 Haziran'da İstanbul'da Küçükçiftlik Park'ta üçüncü kez konser verecek. Grup, dünya çapında 100 milyondan fazla albüm satışına sahip ve 'Smoke On The Water', 'Highway Star' gibi şarkılarla tanınıyor. Konser biletleri 20 Şubat'ta satışa çıkacak. Deep Purple, 50 yılı aşkın sürede 22 stüdyo albümü yayımladı ve 'Dünyanın En Etkili Grupları' arasında 5'inci sırada yer aldı.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim