Britanya, Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam'ı (HTŞ) terörist örgütler listesinden çıkarma olasılığını değerlendiriyor. HTŞ, El Kaide ile bağlarını kopardığını ve Batılı ülkelere karşı savaş açma niyetinde olmadığını açıklamıştı. Britanyalı bakan Pat McFadden, bu konuda hızlı bir karar alınacağını belirtti. HTŞ, 2018'den beri Türkiye'nin terörist örgütler listesinde yer alıyor.
9 Aralık 2024

Suriye Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarı devretmeye hazır olduğunu ve Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya istekli olduklarını belirtti. İdlib'de kontrolü elinde bulunduran HTŞ ve beraberindeki gruplar, Suriye ordusuna karşı saldırılar düzenleyerek başkent Şam'a kadar ilerledi. Bu gelişmelerin ardından, Esad'ın Şam'dan ayrıldığı iddia edildi. Celali, kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunarak, muhaliflerle işbirliğine açık olduklarını ifade etti.
8 Aralık 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sonlandırması gerektiğini belirtti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da benzer bir açıklama yaparak müzakerelerin Türkiye'nin 'işgal' ve 'terörizme desteği'ni sonlandırması temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye, Suriye iç savaşında Esad'a karşı muhalifleri desteklemiş ve sınır ötesi harekatlar düzenleyerek sınır şeridinin bir bölümünü kontrol altına almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı her an kara harekatı başlatabileceğini söylemişti.
16 Ocak 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ancak Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi durumunda görüşebileceğini belirtti. Erdoğan, Esad ile ilişkileri düzeltmek için diyalog çağrısında bulunmuştu. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını ve 'teröre' desteğini sonlandırması gerektiğini vurguladı. Şam yönetimi, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nu terörist olarak nitelendiriyor.
15 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'dan 'Sayın Esad' diye bahsetmesi, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin işareti olarak değerlendirildi. Bu durum, Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye destekli silahlı gruplar arasında huzursuzluğa yol açtı. Şam yönetimi, bu grupları terör örgütü olarak nitelendiriyor ve müzakere etmeyeceğini belirtiyor. Normalleşme sürecinde Türkiye'nin bu gruplara desteğini kesmesi ve Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi gerektiği vurgulanıyor.
3 Temmuz 2024

Suriye devlet televizyonu, Beşar Esad'ın devrildiğini ve cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığını duyurdu. HTŞ ve beraberindeki gruplar, Suriye ordusuna karşı saldırı başlatarak Halep, İdlib, Hama ve Humus'ta kontrolü ele geçirdi. HTŞ, başkent Şam'a da girerken, Esad'ın ülkeyi terk ettiği bildirildi. Suriye Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, iktidarı devretmeye hazır olduğunu açıkladı.
8 Aralık 2024

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) Halep'teki ilerleyişiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Keçeli, İdlip ve çevresindeki sükunetin Türkiye için öncelikli bir mesele olduğunu belirtti. Türkiye'nin, İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi'yle ilgili mutabakatların gereğini yerine getirdiğini ve son saldırıların Astana mutabakatlarına zarar verdiğini vurguladı. Ayrıca, Tel Rıfat ve Münbiç'teki terör gruplarının saldırılarının artışını dikkatle izlediklerini ifade etti.
29 Kasım 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yedi subayın ölümü, İran'ın karşılık verme tehditlerine yol açtı. Bu durum, bölgede doğrudan bir savaş riskini artırıyor ve Türkiye'yi zor bir konuma sokuyor. Türkiye, NATO üyesi olması ve ekonomik krizle mücadele etmesi nedeniyle dış destek arayışında, bu da ABD ile ilişkilerini önemli kılıyor. ABD'nin bölgeye ek askeri güç göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki potansiyel çatışmanın geniş bir uluslararası gerilime yol açabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İran dışişleri bakanlarıyla Katar'ın başkenti Doha'da Suriye'deki durumu görüşeceklerini açıkladı. Lavrov, bu görüşmenin Suriye'deki durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olmasını umduğunu belirtti. İdlib bölgesindeki anlaşmaların uygulanması ve Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) durumu gibi konuların ele alınacağı toplantı, Astana Süreci çerçevesinde düzenlenecek. Lavrov ayrıca, ABD ve Rusya'nın savaş halinde olmadığını ve iki ülke arasında normal ilişkiler kurmak istediklerini ifade etti.
6 Aralık 2024

Mehmet Ali Güller, PYD'nin Irak hükümetinin ABD'yi topraklarından çıkarmaya yönelik müzakereleri ve İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını belirtiyor. PYD'nin asıl amacının, seçimleri meşruiyete çevirerek Şam'la özerklik pazarlığında kullanmak olduğunu ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bir 'teröristan' kurulmasına izin vermeyeceğini söylerken, Güller, Ankara'nın Şam ile anlaşarak Suriye'nin kuzeydoğusunda egemenliğini yeniden sağlaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Bahçeli'nin de Ankara-Şam işbirliğine işaret etmesi, güvenlik bürokrasisi üzerinde bir baskı oluşturabilir.
1 Haziran 2024

Rusya'nın Şam Büyükelçiliği, Suriye'deki Rus vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları yönünde bir çağrıda bulundu. Bu çağrı, HTŞ'nin İdlib, Halep, Hama ve Humus'ta Suriye ordusuna karşı başlattığı saldırılar ve elde ettiği ilerlemeler sonrasında yapıldı. Büyükelçilik, zorlaşan askeri ve siyasi durum nedeniyle bu uyarıyı yaptığını belirtti. Bu gelişmeler, Suriye'deki çatışmaların artan şiddeti ve Rusya'nın bölgedeki vatandaşlarının güvenliğine yönelik endişelerini yansıtıyor.
6 Aralık 2024

Suriye yönetimi, İsrail'in Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarına yeni bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, 2011'den bu yana Suriye'deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail yetkilileri, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Şam Havalimanı'ndaki saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve iki havalimanının pistinde hasar oluştuğu belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail, Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973'ten bu yana ilk kez Suriye topraklarına girdi. İsrail ordusu, Suriye'deki askeri varlıkları hedef alarak kimyasal silah depoları ve hava savunma sistemlerini vurdu. Bu gelişmeler, Suriye'de HTŞ'nin başkent Şam'a girmesi ve Beşar Esad'ın Moskova'ya kaçmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. İsrail'in bu hamlesi, Suriye'deki iç karışıklıkların ve uluslararası tepkilerin artmasına neden oldu.
9 Aralık 2024

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Süleymaniye'ye yapılan İHA saldırısının ardından Türkiye'nin askeri operasyonlarının devam edeceğini belirtti. ABD'li yetkililer, saldırının hedefinin Demokratik Suriye Güçleri komutanı Mazlum Abdi olduğunu ve olayda zayiat olmadığını ifade etti. Irak merkezi hükümeti Türkiye'yi suçlayarak özür talep etti, ancak Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Ankara'nın saldırıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Süleymaniye'de PKK ve PYD'nin kontrolü altında olduğunu ve hava sahasının kapatıldığını açıkladı.
10 Nisan 2023

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Suriye'deki son gelişmeleri yakından izlediklerini ve Suriye yönetiminin İran ve Rusya ile olan bağlarının mevcut durumun sebepleri arasında olduğunu belirtti. Jean-Pierre, Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uymadığını ve bu durumun kuzeydoğuda rejim hatlarının çöküşüne yol açtığını ifade etti. Ayrıca, Heyet Tahrir Şam'ın terör örgütü olarak tanımlandığını ve bu örgütün hedefleri konusunda endişeler olduğunu vurguladı. ABD, bölgede Amerikan askerlerini korumayı ve DEAŞ'ın yeniden canlanmamasını öncelik olarak gördüğünü belirtti.
7 Aralık 2024
İşaretlediklerim