Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası'nın iş birliğiyle Hatay Antakya'da yapılan 30 günlük toz ölçümleri, havadaki toz miktarının olması gereken limitin dört kat üstünde olduğunu gösterdi. Deprem sonrası yıkılan binalardan kaynaklanan toz, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle molozlardan demirin ayrıştırılması sırasında yüksek toz salınımı yaşanıyor ve bu durum bebek, çocuk, gebe kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Ayrıca, PM2.5 için yasal bir limit değer tanımlanmaması eleştiriliyor ve acilen ulusal limit değerlerin belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
9 Şubat 2024

Aşırı sıcaklar, günlük aktiviteleri bile ölümcül hale getirebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, sıcaklar her yıl yaklaşık 489 bin ölüme neden oluyor, ancak gerçek sayı daha yüksek olabilir. Aşırı sıcaklar, vücudun savunma mekanizmalarını bozarak kalp krizi, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor, özellikle Batı Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerde yaşayan insanlar daha savunmasız durumda.
4 Ağustos 2024

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını açıkladı. Altay, mikroplastiklerin besinler, solunum ve cilt teması yoluyla insan vücuduna girdiğini ve şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada mikroplastiklerin etkisinin ortaya konduğunu belirtti. New England Journal of Medicine’da yayımlanan bir araştırmaya göre, şah damarında mikroplastik bulunan hastaların, bulunmayanlara göre dört buçuk kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm yaşadığı tespit edildi. Altay, plastik materyallerden uzak durulması ve çevreyi koruma bilincinin önemine vurgu yaptı.
12 Eylül 2024

Marmara Denizi'nde müsilaj nedeniyle balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı, ancak köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayısında yüzde 100'e yakın artış gözlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, müsilajın deniz ekosistemine olan olumsuz etkilerini ortaya koydu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin biyolojik koridor olma özelliği nedeniyle bu durumun Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'ni de etkileyebileceğini belirtti. Müsilajın, deniz süngerlerinin toplu ölümüne ve mercanlarda yüzde 30'lara varan kayıplara neden olduğu da vurgulandı.
7 Haziran 2024

İklim değişikliği ve uluslararası seyahatler, sivrisineklerin soğuk Avrupa iklimine adapte olmasına neden oldu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, sivrisinek kaynaklı hastalıkların artış göstereceğini belirtti. Dang humması ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkların Avrupa'da yayılması endişe yaratıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'dan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, sivrisineklerin yaydığı hastalıklardan korunmak için çeşitli önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
14 Haziran 2024

Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul'da yaygınlaşarak sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bu sivrisinek türü, Türkiye'ye Güney Amerika'dan ticari alışverişler sırasında gemiyle gelmiş ve ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de ise Karadeniz'de görülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişimini hızlandırdığını ve yayılmalarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Sivrisineklerin yayılmasını önlemek için su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve ilaçlamaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.
8 Ağustos 2024

Zehirli bir tür olan pusula denizanası, Marmara Denizi'nde görülmeye başlandı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, bu türün Marmara Denizi'nde yaygın hale geldiğini ve özellikle İzmit, Erdek, Bandırma, Gemlik Körfezi ile İstanbul Boğazı'nda yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Küresel ısınma ve gemilerin balast suları, denizanalarının Türk sahillerine kadar gelmesinde önemli faktörler olarak gösteriliyor. Denizanalarının organik kirlilik göstergesi olduğu ve kirli bölgelerde daha baskın hale geldikleri de vurgulandı.
6 Temmuz 2024

İstanbul'da hava kirliliği, 2024 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu artışın en büyük nedeninin trafik olduğunu belirtti. Toros, araç sayısının artması ve dur-kalk trafiğinin hava kirliliğini artırdığını, toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hava kirliliğinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu ifade edildi.
19 Ağustos 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde hemodiyaliz sonrası 31 hasta fenalaştı ve 14'ü entübe edilerek çeşitli hastanelere sevk edildi. Bir hasta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Zehirlenmenin, diyaliz işleminde kullanılan suya etilenglikol isimli kimyasalın karışmasından kaynaklandığı iddia ediliyor. CHP Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, hastaların durumunu öğrenmek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne gittiklerini ancak bilgi paylaşımının engellendiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde çöl tozları nedeniyle olumsuz koşulların beklendiğini ve tedbirli olunması gerektiğini duyurdu. Çöl tozları, hava kirliliğini artırarak solunum ve dolaşım sistemi sorunlarını şiddetlendirebiliyor. Sahra Çölü başta olmak üzere dünyanın çeşitli çöllerinden yıllık yaklaşık 2 milyar ton toz atmosfere karışıyor. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, toz taşınımının özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlar için solunum sorunlarını artırabileceğini belirtti.
1 Nisan 2024

Çocuk Acil Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, yaz aylarında çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorununun akut ishal olduğunu belirtti. İshalin başlıca nedenleri arasında virüsler, bakteriler ve kontamine su kaynakları yer alıyor. Doğan, çocukları ishalden korumak için temiz su kullanımı, sebze ve meyvelerin iyi yıkanması ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. İshal olan çocukların bol sıvı tüketmesi ve doğal beslenmesi önerilirken, ciddi belirtiler görüldüğünde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği ifade edildi.
13 Temmuz 2024

Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını tetikleme biçimlerini dört ana başlık altında inceliyor: daha şiddetli yağmurlar, daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun süreli kuraklıklar ve artan yangın riski. Her 1 derecelik sıcaklık artışı atmosferin yüzde 7 daha fazla nem tutmasına neden oluyor, bu da yoğun yağışlara yol açabiliyor. Ayrıca, küçük sıcaklık artışları bile aşırı sıcaklıkları tetikleyebilirken, sıcak hava dalgaları kuraklıkları kötüleştiriyor ve uzun süreli sıcaklık artışları yangın riskini artırıyor.
4 Mayıs 2024

COVID-19, Amerika ve Avrupa'dan sonra Türkiye'de de yaz dalgası yaparak vaka sayılarında artışa neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü, test pozitifliğinin dünya genelinde yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. Uzmanlar, risk grubundakileri korumak için yeni aşı ve tedavi seçeneklerinin gerekli olduğunu belirtiyor. Türkiye'de test yapma oranlarının azalması nedeniyle yeni varyantlar yeterince takip edilemiyor, ancak diğer ülkelerdeki seyirler üzerinden tahminler yürütülüyor.
12 Ağustos 2024

Artan sıcaklıklar nedeniyle keneler daha geniş coğrafi alanlarda ve mevsimler arası daha erken dönemlerde aktif hale geliyor. Bu durum, Lyme hastalığı gibi kene kaynaklı hastalıkların yayılma riskini artırıyor. Lyme hastalığı, enfekte bir kene ısırığı sonucu ortaya çıkan ve bazen belirgin olmayan semptomlar gösteren bir hastalıktır. Hastalığın erken teşhisi ve tedavisi, uzun süreli sağlık sorunlarını önleyebilir. Kene ısırıklarından korunmak için alınabilecek önlemler arasında koruyucu giysiler giymek, kovucu kullanmak ve vücut kontrolü yapmak bulunmaktadır.
11 Mayıs 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde su örneklerinde legionella pneumophila bakterisi tespit edildi. Bu bakteri ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve ölümlere yol açabiliyor. İlk uyarı Mayıs ayında yapılmasına rağmen, iki aydır gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, bakterinin yayılmasını önlemek için düzenli dezenfeksiyonun önemine dikkat çekiyor.
9 Temmuz 2024

Murat Çelik, 2021 yazında Marmara Denizi'nde büyük bir çevre felaketine yol açan müsilajın (deniz salyası) yeniden gündeme geldiğini belirtiyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın arka planında kirlilik, deniz suyu sıcaklığındaki artış ve deniz şartlarındaki durağanlığın olduğunu vurguluyor. 2021'de yaşanan felaket boyutundaki müsilajın tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.
18 Haziran 2024

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde bir aylık su dokuz günde tüketildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Mumcular Barajı'nda su temininin mümkün olmadığını ve barajın dip seviyelerde olduğunu belirtti. Geyik Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 45'lere düştüğünü ifade eden Özçelik, Bodrum'un içme suyu sorununun kısa zamanda çözülemeyeceğini söyledi. Tatil döneminde nüfusun artması su tüketimini ciddi oranda artırdı ve su fiyatlarının astronomik seviyelere çıkmasına neden oldu.
27 Haziran 2024

Yeni bir araştırma, Covid-19 geçiren kişilerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki katına çıktığını ortaya koydu. Araştırma, 0 kan grubuna sahip kişilerin bu risklerden daha az etkilendiğini gösteriyor. Çalışma, Covid-19'un kardiyovasküler hastalıkları artırdığına dair kanıtlar sunarken, aşıların bu riski azaltıcı etkisine dikkat çekiyor. Uzmanlar, Covid-19'un bağışıklık sistemini aşırı uyararak kan pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklıklarına yol açabileceğini belirtiyor.
13 Ekim 2024

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte polenler ve çöl tozunun artması, alerjik hastalıklar ve solunum yolu sorunlarına neden oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 40'ını etkileyen alerjik hastalıklar, bu dönemde zirveye ulaşıyor. Alerji, vücudun zararlı olmayan maddelere karşı gösterdiği abartılı tepki olarak tanımlanır ve belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Erken tanı ve tedavi, alerjinin kronikleşmesini ve astıma dönüşmesini önleyebilir.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim