İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

Gazze'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısı 22 bin 722'ye ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Son 24 saat içinde 122 Filistinli hayatını kaybederken, 256 kişi yaralandı ve toplam yaralı sayısı 58 bin 166'ya çıktı.
6 Ocak 2024

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'de çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıkladı. Rehinelerin öldürüldükleri sırada beyaz bir bez taşıyan bir sopa ile silahsız olduklarını gösteren bir sembol taşıdıkları belirtildi. İsrail askerleri, rehineleri tehdit olarak algılayarak ateş açmış. İki rehine olay yerinde hayatını kaybederken, yaralı olan üçüncü rehine daha sonra ölmüştür. İsrail ordusu olayı 'çok trajik' olarak nitelendirerek, angajman kurallarına aykırı olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini belirtmiştir.
16 Aralık 2023

Gazzeli yetkililer, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 96 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki hükümetin medya ofisi, İsrail'in gazetecileri kasıtlı olarak öldürdüğünü ve bu şekilde gerçeklerin gizlenmesini amaçladığını belirtti. Gazetecileri Koruma Komitesi ise 7 Ekim'den bu yana en az 64 gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı.
18 Aralık 2023

İsrail basını, Gazze Şeridi'nden başlayan saldırılardan bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğunu belirtti. Resmi olmayan raporlar bu durumu ortaya koyarken, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 256 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1788 kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin serbest bırakılması için anlaşma yapabileceklerini ifade etti. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları, 'Aksa Tufanı' adı altında bir saldırı başlatarak yaklaşık 240 İsrailliyi rehin almıştı. Galant, rehinelerin kurtarılmasının ya anlaşma ya da operasyon yoluyla mümkün olabileceğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını vurgulamıştı.
13 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan kişiler hakkında bilgi verenlere güvenlik ve para teklif etti. Bu teklif, havadan atılan ilanlarla duyuruldu. İlanlarda telefon numaraları ve karekod yer aldı. İsrail ordusunun sosyal medya hesabından da paylaşılan duyuruda, verilecek bilgiler karşılığında İsrail ordusunun kişilerin güvenliği ve evlerinin selameti için çaba göstereceği ve para ödülü sağlayacağı belirtildi.
24 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Hamas'ın başlattığı ve İsrail'in karşılık vermesiyle alevlenen savaşta ölenlerin çoğunluğu sivil. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1055'e, yaralı sayısı da 5 bin 184'e çıktı. Hamas'ın Gazze Şeridi'nden başlattığı saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1200'ü, yaralıların sayısı ise 2 bin 700'ü aştı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) ordu sözcüsü Jonathan Conricus da ölen İsraillilerin çoğunluğunun sivil olduğunu belirtti.
11 Ekim 2023

İsrail, Hamas'a karşı bir hava saldırısı başlattı. Gazze Şeridi'nde gerçekleşen saldırı sonucunda 161 Filistinli hayatını kaybetti ve yaklaşık 1000 kişi yaralandı. Saldırının detayları ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyine gece vakti tanklarla 'nokta operasyonu' düzenledi ve daha sonra askerlerini İsrail topraklarına geri çekti. İsrail güçlerinin, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarına ait çok sayıda hedefi vurduğu belirtildi. Operasyonun, saldırıların sonraki aşamalarına (kara harekatı) hazırlık olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.
26 Ekim 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 46 gün boyunca devam etti ve bu saldırılarda ölen Filistinli sayısı 14 bin 128'e ulaştı. Gazze'deki Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 5 bin 840'ının çocuk olduğu belirtildi. Ayrıca, ABD'de İsrail'e olan desteğin azaldığı ve çoğunluğun ateşkes istediği ifade edildi.
21 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim